• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Stočni sirak i Sudanska trava

radul

Član
Tu od
28 Svi 2013
Poruka
788
Pije mjesec dana posijao postrno stočni sirak,odlično je nikao i super napreduje i ako sam s čim potrefio ove godine onda je to,to...Skroz ima kiše a i temperature su mu odgovarajuće ,rekao bi idealni uvijeti za njega.....sad je već 30-ak cm ,juče bačen Kan ,danas fino kiša pala i ima da napreduje...
Još sam u dvojbi dal ga pokosit kad prođe 1m visine pa ga smotat u rolo bale s folijom il ga zajedno silirat s kukuruzom???
Ova druga opcija bi mi više odgovarala samo se bojim da dotad nestigne pustit metlicu,tj. da neće bit dovoljno suhe tvari za siliranje,pa da bi silaža mogla bit prevlažna,što bi poslje moglo stvarat probleme...po mojoj procijeni silirat bi se moglo za nekih mjesec dana,možda i prije al sve ovisi kakve će temperature bit....
Nemam baš nekog iskustva s ovom kulturom pa svaki savjet dobrodošao:icon_scratch:

vargas

Aktivni član
Tu od
15 Kol 2012
Poruka
515
Ja sam sirak sijao 06.05., NS Džin, 30 kg/ha, sjeme direktno iz Novog Sada, došlo me 300 kuna. Sijao sam ga žitnom sijačicom, dva reda otvorena, jedan zatvoreni, namjera mi je bila da ga siliram za dnevnu ishranu. Sad ga već četvrti tjedan kosim jer su redovi pregusti i ne vide se, s time da je kod nas 14.07. bio jak vjetar i sav je polegao tako da kosim samo na jednu stranu. Kupim ga Mengelovom samoutovarkom, trenutno je stavljena kombinacija od tri noža od mogućih 11, naj vjerojatnije budem išao na 5 noževa jer su mi neke krave počele ostavljati stabljike počele su se pojavljivati metlice. Kosim ga svaki drugi dan jer jedan otkos napuni prikolicu do visine od metar i pol. Ne grije se u prikolici ako stoji i tri dana.3/4 rali budem pokosio za sušiti jer na ovoj prvoj parceli od rali ima i previše robe za potrošiti, prvi otkosi su već na visini od 40cm. Puno robe za malo para.

gromil

Aktivni član
Tu od
19 Ožu 2013
Poruka
261
Zasto mi listovi na sudanskoj travi s vrha pocinju da se suse,jel to normalno jer je visoka preko 2 m pa pocinje da stari ili je visak vlage ili nesto trece???

radul

Član
Tu od
28 Svi 2013
Poruka
788
Danas pokošen sirak,točno 43 dana od sijetve a visina oko 170-180:confused::mur: pa to je jednostavno da čovijek nepovjeruje kako to napreduje....vjerovatno ove kiše što iz dana u dan padaju pomalo i relativno visoke temperature su imale utijecaj na takav razvoj,mislim da je imao idealne uvijete ....
E sad znam da sam trebao ranije kosit negdje kad je bio oko 120cm,međutim tu se sve munjevito odvija....kiša je padala ,nije se moglo,a mislim da neću pretjerat ako kažem da je za samo tjedan dana narastao 50 cm:icon_weed: ,al sad ga j*bai,šta je ,tu je.....
Košenje proteklo u redu s obzirom da sam sa strižnom kosom kosio:icon_e_smile: jedini problem kad zađeš u to čudo neizgubit se,jer odijednom od silnog zelenila izgubiš pojam o vremenu i prostoru:(think):
Ovisno o vremenu u četvrtak-petak baliranje....
Ako savladam tehniku možda bude i koja slika :drink:

jugio

Član
Tu od
29 Srp 2014
Poruka
102
Svaka cast drugar, samo da se ne bi izgubio idi u krug od kraja njive nemoj od sredine :D

Dado121

Aktivni član
Tu od
14 Kol 2010
Poruka
2,118
Jučer sam razgovarao sa jednim farmerom koji ima cca 180-200krava,pričao mi je o toj sudanskoj travi i o sirku da je to nužno zlo. Da se on sije samo u slučaju kada ti neuspije kukuruz i da on nikad nemože bit zamjena za kukuruz.Nema tu hranjivu vrijednos i bjelačevine koje su u kukuruzu. Kaže da za iskhranu muznih krava je najbolja silaža i sjenaža i to od ljulja i to samo prvi i drugi otkos a da treći otkos je već šupalj i da se previše neisplati radit i davat kravama,ali pošto ove godine stalno padala kiša i treći otkos je bio dobar,masna trava bila i to je bit te sjenaže.

jugio

Član
Tu od
29 Srp 2014
Poruka
102
Malo se salimo sa nasim drugom :), znaci senaza i silaza, eeee dok ja nabavim masine za sve to, hranice krave cokoladama, i ko zna cime :icon_kidra:

borovicb

Član
Tu od
29 Velj 2012
Poruka
406
Danas sam valjao sirak da ga mogu pomalčirati. :D
Tu je bilo pola metra vode kad smo silirali pa smo ga ostavili.

tibor88

Aktivni član
Tu od
3 Ruj 2007
Poruka
2,386
Kakav malcer imas?
Nisi li mogao odmah malcerom u to?
Nekakvu sipku na ph da ga valja i polako..

borovicb

Član
Tu od
29 Velj 2012
Poruka
406
Ma ima 10 redova duzine nekih 50-70 m
Posudit ču od kolege 2.30m
Nije mi se dalo kemijat a i valjak mi je smetao i moram sam ga maknuti.
Bio sam gotov za 10 min.

Nepaše na prednju jer ima usko kopčanje na donje poluge

borovicb

Član
Tu od
29 Velj 2012
Poruka
406
fala fala :D:

Preprovljav sam za kuruzo znjim neš malo, ali nebrem tak fletno iti kak steyrom i ne naprovi lepo, Treba 2x vec iti.

Nek si počivle dok more, taki bo jesen pak bo silažo voziv.

ajkula

Dobro znana faca
Tu od
1 Lip 2011
Poruka
3,192
Danas nabavljeno sjeme sirka od forumaša Vargas,sutra oranje i sjetva,nadam se da bude 2 mjeseca dugog i toplog ljeta,veliko hvala do jeseni

SonnYYY

Aktivni član
Tu od
15 Lis 2012
Poruka
427
Trebam pomoć!
Ove godine bi prvi put sijao sudansku travu i stočni sirak, pa ako ima koji znalac da mi odgovori.
Koristio bi je ove godine samo za zelenu hranidbu, nebi nista silirao ili balirao.
Gdje i koje (čije) sjeme uzeti.
Za sirak sam otprilike siguran kako se sije, ali nisam za sudansku travu. Dal se i ona mora sijati u redovima s razmacima ili se sije kao ljulj i lucerna ? Da li je bolje guščće ili rijeđe sijati ?
Te kad je najbolje kositi i sirak i sudansku travu za zelenu hranidbu ?

Najnoviji postovi

Na vrh