• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, chatu, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Stražnji gramip utovarivač i vučenje prikolice

zeljko kz

Dobro znana faca
Tu od
10 Kol 2012
Poruka
6,955
ZJ imam prikolicu za 16 bala kad ju tovarim ima na rudu dva kotača i još ju potkajlam, kak bi ju ustabilil da tovarim gnoj?
 

iwanho

Dobro znana faca
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
4,036
Iwanho, dopelja prikolicu na mjesto, otkvači ju i pripelja traktor s koje mu strane paše.
Podigne mu prednji kraj nogama utovarivača i stabilniji je nego kad je na 3t polugama, jer ga stabilizira cijela masa traktora.
Izgleda da nisi dovoljno pažljivo pročital moj post. Previdel si da ja pišem o utovaru na neotkopčanu prikolicu. No, to kaj mi sad diskutiramo, teško da bu kaj pomoglo kolegi.
 

iceman535

Novi član
Tu od
11 Kol 2017
Poruka
9
Ima još jedno riješenje izmislili ga Rimljani a zove se kotač na stabilizatore postaviti kotače kod šogora to godinama funkcionira (kotači su od nekog rashodovanog topa ).
zvuči praktično i jeftino. Stabilizatori još mogu kraj kotača doći do zemlje ili više nisu u funkciji?

Ja predlažem tako nešto:
sviđa mi se i ovo. Tih čeza bez papira ima jefino i po komšiluku. Dalo bi se za male pare preraditi. A kad nije stajnjak mokar vukao bi ursus nju i trotonku. Što bi rekao jedan kolega, ako ti se traktor ne pati, znači da si uzeo pre jak traktor i bacio novac u vjetar. To je radni stroj i mora raditi bez problema pod pravim opterećenjem ako je sve ok. Kada treba servis ili generalka koja je jeftina i tjeraj dalje :)

Iceman, postoji još jedno rješenje: napravi konzolu s prednje strane traktora, na koju možeš priključiti utovarivač u tri točke.
S njegovim nogama podigneš prednji kraj i imaš vrlo stabilni utovarivač, a uza vlečeš bilo kakvu prikolicu, najbolje jednoosovinsku.
zvuči dobro, samo ne mogu to zamisliti kako bi ga okrenio i koristio u prometu :)

A koliko bi trebal biti doseg tak montiranog utovarivača ako hoće tovariti na neotkopčanu prikolicu? 4 m je premalo.
Otraga također može koristiti težinu traktora za stabilizaciju. samo treba onemogućiti slobodan hod podiznih ruku prema gore.
Nije problem kada dođem negdje otkačiti prikolicu, namjestiti traktor i tovariti. Problem dođe kada đubre istovarujem u glisnjake, tada trebam trakor po malo pomjerati. U tom slučaju bi mogao naprijed zakačiti prikolicu na utovarivač, pa ju vući u rikverc ili gurati po malo. Tada bi utovarivač mogao lijepo dokučiti.
Brine me jedino promet i policija što bi rekla kada bi vidjela hu-6 naprijed :))

on je to htio rješiti s dvije ušice a vi/mi predlažemo rješenje od par 100 do par hiljada eurić , i to sve na traktor od tridesetak konja , uzaludni trud svirači
Ima super ideja, hvala vam svima! Samo pucajte svašta će mi pasti na pamet. Na kraju bumo vidjeli što bude najzgodnije i datom trenutku
 
Posljednje uređivanje od moderatora:

iwanho

Dobro znana faca
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
4,036
Bil bum slobodan dodatno pojasniti svoj prijedlog.

Dakle, rješenje vrlo slično onom od @mando.


Jedino nosač treba biti niži i to toliko da se osiguraju dva uvjeta;
1. podignute noge trebaju biti u transportu na visini koja na smeta transportu,
2. omogućiti traktorski donos i kopćanje utovarivača na prikolicu.

To zahtjeva dodatne ušice na utovarivaču za prihvat na prikolicu. Možda samo treba postojeće malo povećati i dodati nove rupe. Kopčati s jednakim štiftima kao i na traktor.
Na taj način je po potrebi jednostavno prikopčati utovarivač na prikolicu, a za ostale namjene se može uobičajeno koristiti.
 

MrSima14

Aktivni član
Tu od
3 Ožu 2013
Poruka
2,986
Na taj način ne može natrpati prednji dio prikolice. Samo da mi se sada da zakvačiti utovarivač zakvačio bi ga na hidraulika i iza na klateću dvoosvinku. Vile za transport se mogu napraviti da se podignu, privežu za kran, a ni sam kran ne mora biti baš skroz skupit u sredini tako da se dobije na visini. Čim budem imao zakačen utovarivač isprobati ću.
 

iwanho

Dobro znana faca
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
4,036
Moguće da bi moral žrtvovati dio tovarnog prostora (ako je rudo prekratko).
 

Najnoviji postovi

Na vrh