. jos i da dodam da kad mi masinski sadimo duvan, traktor mora da ide jako sporo.i 1 voj sporoj na minimum gasa.ja ga vozim malo iznad minimuma, na oko 650 okretaja u minutu.a kod vas sigorno sadite 2- sporom ili 3ca spora :scratch .kod nas to ide jaaako jako sporo bas zbog gustine sadnje.strongboy kaže:da.mi sadimo aromaticne sorte duvana.razmak izmedju redova kod nas je oko 40cm+/- 5cm.a razmak izmedju sadnica oko 15-20 cm.primera radi, u 1000 m2 masinski posadjen duvan dodje oko 9-10000 mladica.a ako se sadi rucno,onda u 1000 m2 moze se posaditi oko 15-18000 mladica. ja ove godine planiram da zasadim 1 ha.do sad sam posadio oko 7000 m2.za krupnolisne duvane to je mala povrsina.al za aromaticne to je skoro,pa mnogo .al sve zavisi koliko ljudi rade na duvanu.obicno u jednoj porodici duvanom se bave skoro svi ukucani.
pa vi ne IDETE...vi PICITE njivom :lol: :lol: :lol: kod nas je to nezamislivo.idemo prvom sporom na gasu koji je isti kao d aje tyraktor u leru.al ja malo dodam turazu al najvise na 650-700 okretaja kako bi ulje imalo bolji pritisak i bole podmazivao motor.Bobo kaže:Kad se "zagrijemo" ide se u 2. sporoj na otprilike 1200-1300 okretaja motora
razlike su u svakom smislu..pokusacu da nabrojim neke.vizuelno je manjeg rasta, listovi su mu manji,sama obrada i manipulacija je razlicita(mnogo tezi i zahtevniji jer je list jako sitan i samim tim jako pipav za manipulaciju),prinosi su mnogo manji nego kod krupnolisnog dihana,onda naravno i sam aromatican duhan je skuplji,sustav je sasvim drugaciji a i primena u duvanskoj industriji.zato se kaze aromatican, jer se on upotrebljava kao dodatak i daje aromu cigareta...tako sam bar ja cuo.inace ovaj nas duvan se skoro i ne moze kao takav pusiti.recimo da samo od njega napravios cigaru, jer je izrazito ljut.kad povuces dim, neces moci vise ni da izdahnes :lol: .neke prave cigare al od donje berbe jer je ipak donja berba malo meksa.al sve druge berbe su jako "ljute"da bi se samo od aromaticnog duhana pravile cigare.e zato se koristi taj krupnolisni duhan koji je osnova smese raznih duhana ,a ovim naseim se samo zacini ta smjesa.pa od te smese se kasnije prave cigarete.kod nas u prilepu postoji duvanski kombinat koji je specijalizovan za otkup i dalju preradu aromaticnih duvana.kod vas kad bi i proizveo neko, nebi imao gde da ga proda...al cisto sumnjam da na vase njive moze i da uspe ovaj nas duhan...Kontam kaže:A koja je razlika između ta dva duhana?
Smiješ...dok te ne pritvoreKontam kaže:Svaka čast Strongboy na utrošenom vremenu za objašnjenje. Puno mi je sad jasnije sve. Naime forumaš Petar mi bacio bubu u uho da probam duhan ovdje kod nas zasaditi, samo bi mu morao špalir napraviti od bar dva metra jer ovdje ima hranjiva i vode Bila bi đungla :lol: Ne znam da li ja smijem proizvoditi duhan na malo? Mislim sušiti ga i rezati i prodavati ga na kile????