• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

strongboy

• Temu pokrenuo strongboy
  • Datum prvog posta

joekiki

Dobro znana faca
Tu od
21 Lis 2008
Poruka
1,318
Pozdrav!
Odlično izgleda!
Samo što tako gusto sadite? Jel to neki specialni duvan?
Pozdrav Joe! :mrgreen:

B

Bobo

Guest
Ovo je u mom kraju pregusto i za papriku, a kamo li za duhan...

Teta s lijeve strane fusari...

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Pazi stvarno koja razlika u gustini sadnje :shock: O ćemu se radi?

B

Bobo

Guest
Strongboy je u vise navrata pisao u temu duhan da oni u makedoniji sade aromaticni duhan koji je i nizi rastom i ima manji list nego ovdasnji duhani...

Jel ti vidis te redove, tj. razmak izmedju njih? Tu ja ne bih mogao ni poprijeko prolaziti, nasi redovi su 80cm siroki.

S

strongboy

Guest
da.mi sadimo aromaticne sorte duvana.razmak izmedju redova kod nas je oko 40cm+/- 5cm.a razmak izmedju sadnica oko 15-20 cm.primera radi, u 1000 m2 masinski posadjen duvan dodje oko 9-10000 mladica.a ako se sadi rucno,onda u 1000 m2 moze se posaditi oko 15-18000 mladica. ja ove godine planiram da zasadim 1 ha.do sad sam posadio oko 7000 m2.za krupnolisne duvane to je mala povrsina.al za aromaticne to je skoro,pa mnogo ;) .al sve zavisi koliko ljudi rade na duvanu.obicno u jednoj porodici duvanom se bave skoro svi ukucani.

S

strongboy

Guest
strongboy kaže:
da.mi sadimo aromaticne sorte duvana.razmak izmedju redova kod nas je oko 40cm+/- 5cm.a razmak izmedju sadnica oko 15-20 cm.primera radi, u 1000 m2 masinski posadjen duvan dodje oko 9-10000 mladica.a ako se sadi rucno,onda u 1000 m2 moze se posaditi oko 15-18000 mladica. ja ove godine planiram da zasadim 1 ha.do sad sam posadio oko 7000 m2.za krupnolisne duvane to je mala povrsina.al za aromaticne to je skoro,pa mnogo ;) .al sve zavisi koliko ljudi rade na duvanu.obicno u jednoj porodici duvanom se bave skoro svi ukucani.
. jos i da dodam da kad mi masinski sadimo duvan, traktor mora da ide jako sporo.i 1 voj sporoj na minimum gasa.ja ga vozim malo iznad minimuma, na oko 650 okretaja u minutu.a kod vas sigorno sadite 2- sporom ili 3ca spora :scratch .kod nas to ide jaaako jako sporo bas zbog gustine sadnje.

B

Bobo

Guest
Kad se "zagrijemo" ide se u 2. sporoj na otprilike 1200-1300 okretaja motora ;)

S

strongboy

Guest
Bobo kaže:
Kad se "zagrijemo" ide se u 2. sporoj na otprilike 1200-1300 okretaja motora ;)
pa vi ne IDETE...vi PICITE njivom :lol: :lol: :lol: kod nas je to nezamislivo.idemo prvom sporom na gasu koji je isti kao d aje tyraktor u leru.al ja malo dodam turazu al najvise na 650-700 okretaja kako bi ulje imalo bolji pritisak i bole podmazivao motor.

S

strongboy

Guest
Kontam kaže:
A koja je razlika između ta dva duhana?
razlike su u svakom smislu..pokusacu da nabrojim neke.vizuelno je manjeg rasta, listovi su mu manji,sama obrada i manipulacija je razlicita(mnogo tezi i zahtevniji jer je list jako sitan i samim tim jako pipav za manipulaciju),prinosi su mnogo manji nego kod krupnolisnog dihana,onda naravno i sam aromatican duhan je skuplji,sustav je sasvim drugaciji a i primena u duvanskoj industriji.zato se kaze aromatican, jer se on upotrebljava kao dodatak i daje aromu cigareta...tako sam bar ja cuo.inace ovaj nas duvan se skoro i ne moze kao takav pusiti.recimo da samo od njega napravios cigaru, jer je izrazito ljut.kad povuces dim, neces moci vise ni da izdahnes :lol: .neke prave cigare al od donje berbe jer je ipak donja berba malo meksa.al sve druge berbe su jako "ljute"da bi se samo od aromaticnog duhana pravile cigare.e zato se koristi taj krupnolisni duhan koji je osnova smese raznih duhana ,a ovim naseim se samo zacini ta smjesa.pa od te smese se kasnije prave cigarete.kod nas u prilepu postoji duvanski kombinat koji je specijalizovan za otkup i dalju preradu aromaticnih duvana.kod vas kad bi i proizveo neko, nebi imao gde da ga proda...al cisto sumnjam da na vase njive moze i da uspe ovaj nas duhan...

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,683
Da bi cigareta htjela dobro gorjeti, koristi se tzv. korjen, tj. žile iz lista duhana. Znači, duhan za cigarete se sastoji od krupnolisnog duhana, aromatičnog duhana, korjena i aroma (miriši kao preljev za palačinke od čokolade ;), a u njema ima konjaka...). Nemojte me pitati kak to znam.

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Svaka čast Strongboy na utrošenom vremenu za objašnjenje. Puno mi je sad jasnije sve. Naime forumaš Petar mi bacio bubu u uho da probam duhan ovdje kod nas zasaditi, samo bi mu morao špalir napraviti od bar dva metra jer ovdje ima hranjiva i vode ;) Bila bi đungla :lol: Ne znam da li ja smijem proizvoditi duhan na malo? Mislim sušiti ga i rezati i prodavati ga na kile????

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,683
Kontam kaže:
Svaka čast Strongboy na utrošenom vremenu za objašnjenje. Puno mi je sad jasnije sve. Naime forumaš Petar mi bacio bubu u uho da probam duhan ovdje kod nas zasaditi, samo bi mu morao špalir napraviti od bar dva metra jer ovdje ima hranjiva i vode ;) Bila bi đungla :lol: Ne znam da li ja smijem proizvoditi duhan na malo? Mislim sušiti ga i rezati i prodavati ga na kile????
Smiješ...dok te ne pritvore ;) :D

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Ček malo, što da me pritvore? Jel zabranjeno uzgajanje i prodaja duhana na malo? Ili tu idu neki bjesni porezi?

B

Bobo

Guest
Ako sadis duhan i prodajes ga na kile sirovog, to ti je isto kao i da posadis vocnjak jabuka i da prodajes jabuke na komad... S jabukama je situacija jos i gora, jer se radi o gotovom proizvodu, dok je osuseni list duhana samo sirovina i s njim kao takvim ne mozes nista. Tko bi uopce kupio nepreradjeni duhan od tebe?

B

Bobo

Guest
Kontam kaže:
A ako bi se osušio i isjekao? Što onda dobivam?

Dobijes isuseni i isjeceni duhan ;) ;) Nisam mogao odoljeti...

najbolje ti je duhan saditi na ugovor i to je to... Ne moras gledati preko ramena i bojati se mraka ;)

B

Bobo

Guest
Otkupljuje se po kilogramu suhog duhana, u pravilu se tu radi o 5 klasa, od kojih je prva najbolje placena i vrlo rijetka za vidjeti na otkupnoj stanici ;)

U mom kraju je prosjek oko 2.5 klase, sto znaci oko 15kn/kg + drzavni poticaj...

Na vrh