S
strongboy
Guest
kod nas se krupnolisni duvan moze prodavati i na zeleno,tek ubrani,sa njive pravo u otkup,pa ga oni tamo sami suse u velike susare, ili suh.naravno skipli je suh al trazi vise posla i vremena.a aromaticni duhan se predaje iskljucivo suh.al pre toga se mora "kalapiti"pa tako u bale koje teze od 10 do 30 kg predaje .i svaka se bala cjeni posebno.u zavisnosti od toga dali je te godine puno ili malo duvana na nivo cele drzave, zavisi i broj klase koje daju.prosle godine je susa ucinila svoje i desetkovala prinos, pa je skoro sav duvan otkupljen po najvisoj klasi.al ako je rekolta bogata,onda sav duvan prdoje nesto ispod srednje klase.to je zato sto su uspostavili ukupno 10 klasa 5 standard klase i 5 dopunske klase.a sve zbog toga da manipulisi sa otkupom.ranije nije bilo nikakvih subvencija.predprosle godine je subvencija bila vise nego simbolicna-25 centi po kilogramu suhod duvana.prosle godine je bila 0.5 eura a ovu ce rekoltu subvencionirati sa 1 euro po kilogramu suhog aromaticnog duhana. a to o prodaji suhod seckanog duhana na kilo,to ima kod nas.to je za one ljude koji sami prave sebi cigarete.a sam duvan se zove KACAK.obicnoi tako pripremljenog duhana puse stariji ljudi.al nema leba od toga :lol: mozda kad izadjem na pijac vidim jednog ili nijednog coveka koji prodaje najvise 1-2 kg tako pripremljenog duhana.to pripremanje je prava majstorija i ima poseban alat za seckanje duhana.tako da nemoze svako napraviti dobar KACAK.e sad tako pripremljeni duhan je 3x skuplji mozda i vise struko skuplji od obicnog suhog duhana.al pravi razlog zbog toga sto nema takva prodaja sanse je to sto skoro niko vise ne pusi KACAK, i mnogo je jednostavnije poci do trafike i kuit si gotove cigare u fino zapakovanoj kutiji.a poneki se cak i perce kad na stolu izvade marlboro :lol: .meni su cak i smjesni.inace da se pohvalim da sam ostavio cigarete pre vise od 12 godina.a pusio sam po tri pakle dnevno.
zato prozivodite duhan,al ga ne pusitejer nisu obe radnje odjednom bas pametna stvar .ili jedno,ili drugo.il ga proizvodi, il ga pusi :lol: .u protivnom ces sam sebi popusiti....naravno svoj trud :lol:jos da dodam da znam puno prodica u kojoj su svi pusaci osim bebe, pa kad se to preracuna ispada da oni sav novac koji uzmu za proizvedenog duhana potrose na cigarete.. :? :lol:
pozzz
zato prozivodite duhan,al ga ne pusitejer nisu obe radnje odjednom bas pametna stvar .ili jedno,ili drugo.il ga proizvodi, il ga pusi :lol: .u protivnom ces sam sebi popusiti....naravno svoj trud :lol:jos da dodam da znam puno prodica u kojoj su svi pusaci osim bebe, pa kad se to preracuna ispada da oni sav novac koji uzmu za proizvedenog duhana potrose na cigarete.. :? :lol:
pozzz