E Kontam,evo,ja ću reći ovako-ja ne znam.Mislim,ne da ništa ne znam,nego,kada sam trebala znati u punome smislu riječi nisam znala.A nije znao niti jedan dr.fitopatolog,niti oni koji su mi prodali sjeme,niti predstavnici kuće koja mi je sjeme prodala,a niti nakon što su uzorak poslali avionom u Nizozemsku,nisam dobila nikakvu preporuku kako liječiti.Samo mi je naš zakon jasno rekao-čupaj i pali.Cijeli plastenik.Ja sam čupala (ovako-zakon nisam pustila blizu jer je na snazi bila direktiva karantene za cijelu regiju za cijelu porodicu-dakle uključujuči i krumpir,a moja regija od krumpira živi,pa smo pronašli rješenje- zataškavanje problema).Radili se o klavibakteru.Jasan,školski primjer,čak toliko jasan da sam ga ja,koja do tog trenutka nikada nisam uživo vidjela simptome,odmah prepoznala,i odmah mi se digla kosa na glavi.Sa razlogom.Sve je završilo tako da smo sve počupali i dobili odštetu od sjemenske kuće za neostvareni prihod te godine.Iako smo po zakonu imali pravo za četverogodišnji,jer je tada,ne znam kako je sada,karantena bila 4 godine,i u te četiri mi nebismo smijeli bili saditi ništa iz porodice solonaceae.
Nisu sve bakterioze iste,iako su sve problematične.Pseudomonas i Xantomonas se još može držati pod kontrolom,ali svatko tko dobije Clavibacter michiganensis,bolje mu je da ne paničari,već se odmah pomiri sa činjenicom i odmah planira zamjensku proizvodnju.Ova se bakterioza dobiva sa sjemenskim materijalom,i nema načina da se izliječi,jedino je se jedno određeno vrijeme može držati pod kontrolom,zapravo tako dugo dok ne eskalira toliko da se ništa više ne može učiniti.A to je uvijek u početku proizvodnje,najkasnije do berbe treće-maksimalno četvrte etaže.Ako i toliko.E,sada da ne bude zabune,ja pričam o iskustvu sa rajčicom.U paprici me do sada nisu mučile nikada nikakve bakterioze.Ali,liječenje,ili preventiva bi trebala biti ista.
Kontam,ja ti ne znam na engleskom niti otvoriti usta,pa te molim da mi lijepo objasniš što trebam vidjeti na grafikonima(to vidim,ali ne razumijem ništa šta piše)
O preveniranju bakterioza znam-osim uobičajenoga što svi radimo-(ovo znam je rečeno uvjetno)nešto i o Bionu,Singentinom proizvodu,ali on nema učinka na Clavi,ima na Pseudo i na Xanto,ali ga se kod nas ne može za sada nabaviti.U Italiji može.Može se dobiti za pokus(barem se moglo prije dvije godine,kasnije se nisam raspitivala,a ako netko želi,mogu mu reći tko mu može o tome reći nešto više od mene).
Kontam,hajde,počni objašnjavati,ja volim uvijek pročitati i ono što već znam,a kada pročitam nešto što ne znam sretna sam ko curica kad joj daju lizalicu.