• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Šumarski traktori i vitla

zgzac

Dobro znana faca
Tu od
3 Kol 2012
Poruka
2,737
Probaj vuči nešto pa makar i razmotao sajlu pa vuci traktor samo da lamela " sjedne " pa bš videl jel je do farbe, masnoće, ili ne valja lamela !?

vizy

Aktivni član
Tu od
1 Lip 2014
Poruka
307
... Vladimirec ima dvoradnu hidrauliku i može blokirati hod poluga u bilo kojem položaju.
Znači, podigne zadnji kraj traktora na daski vitla, i onda prebaci uzdužno težište traktora s centra zadnjih kotača, na dasku vitla, te mu time znatno "optereti" prednji kraj traktora. Zato nema propinjanja...
Koji još stariji traktori ili povoljniji imaju dvoradnu hidrauliku kao osnovnu opremu?
Osobito me zanimaju traktori sa prednjim pogonom kao npr. Štore 504 kakvog sam imao. Štore bi bio bolji da je malo teži i da ima takvu hidrauliku... Rusi koliko čujem imaju prednji pogon sa jednosmjernom spojkom koja za kočenje motorom ne koči prednje kotače što i nije dobro. Univerzal, Zetor, Fiat, IHC, Renault, stari Deutz, Same ili stari Fendt... Ima li koji od njih dvoradnu hidrauliku?

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,143
Što se tiče rusa MTZovi imaju kočenje prednjom osovinom i dvosmijernu hidrauliku

zgzac

Dobro znana faca
Tu od
3 Kol 2012
Poruka
2,737
Nema li i Universal dvosmjernu ? Jednom sam oral sa 445 pa mi je vlasnik pokazal ručicu koju stisnem da plug ide jače, dublje u zemlju ...

vizy

Aktivni član
Tu od
1 Lip 2014
Poruka
307
Ono što bih kod Štore 504 rekao da je loše - to je ono što nije od Fiata!
Sa prednjim pogonom, hidraulikom i mjenjačem nisam imao nekih većih problema, no IMR motor je bio dosta loš i mislim da si to iskustvo IMR motora ne bih ponavljao!
Koji to modeli MTZ imaju mogućnost kočenja motorom preko prednjeg pogona?
Imaju li VTZ modeli sa prednjim pogonom dvoradnu hidrauliku i kočenje motorom prednjeg pogona?
Po odgovorima dakle zapadni traktori nemaju dvoradnu hidrauliku ili ...?
Vezano na Fiat (preko Štore) iskustvo, više bih volio imati kvalitetni stari traktor zapadne proizvodnje nego novi istočnjak jer je kvaliteta izrade na jednom drugom nivou. Više volim nešto kvalitetno i pouzdano, a ne nešto što je povoljno i što treba prihvatiti takvo - kakvo je ...

AcA OPEL

Aktivni član
Tu od
25 Ruj 2012
Poruka
551
Rakovica nema.Mada mislim da na svaki traktor moze da se ugradi jedan dodatni hidraulicni cilindar koji bi sluzio za podizanje zadnjeg kraja prilikom vitlanja.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
Vizy, imaju ti stari McCormick 324, 435... traktori.
Od novijih nema niti jedan, izuzevši ruskih i spomenutog Fendta (koji mislim da izlazi iz područja tvojeg interesa).
Potraži malo prije u ovoj temi: opisal sam kak bi to bilo izvedivo na traktorima s običnom hidraulikom.

vizy

Aktivni član
Tu od
1 Lip 2014
Poruka
307
Hvala vam za odgovore.
Ovo što ste rekli je u redu tj. na svaki se traktor to da dodati/doraditi i ne trebam se bazirati kod odabira samo na tu dvoradnost hidraulike. Uz to na njemačkim forumima je spomenuto da se oko 5% traktora kupovalo sa tom opcijom i nevezano je uz model ili proizvođača.
Oko odabira traktora - gledati ću po oglasima neku dobru priliku i ovisno o očuvanosti tj. općem stanju odabrati traktor. Zanimljivo je npr. na avto.net kako Zetor xx45 ima cijenu veću i od Steyr sličnog godišta... Jasno mi je da su dijelovi skuplji za zapadne traktore, ali je i izrada na nekom drugom nivou. Fendt je npr. serija 600 prevelika za u šumu, no kome treba takav traktor - usporedba sa ostalima je za promisliti! Na kraju će biti sigurno neki Universal ili Fiat koji i kod prodaje ne gubi vrijednost, samo treba imati masu tj. trebam gledati 4-cilindraše.
Same, Deutz, IHC, Fendt - teško da će se naći no možda neki naleti ... Ne žuri mi se sa nabavkom. Za sad uzimam uslugu i čekam da netko ima slobodan termin...

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
Ak imaš velike uspone i nagibe, nemoj gledati Zetora.

vizy

Aktivni član
Tu od
1 Lip 2014
Poruka
307
Imam šume po usponima i nagibima.
Koji bi modeli zapadnih traktora iz 80-ih bili za preporuku (stabilnost, kočnice + prednje kočnice, dobra "špera", ne preširoka kabina,...)?
Fendt stari ima Turbomatic što je dobro da se ne strga mjenjač + imaju šasiju. Ako je OK, ja ga sa količinom svoga posla sigurno ne budem pohabao. Serije 100 su mi zato isto u odabiru. No trebam najprije naletiti na nešto OK...

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
Turbomatic je kritičan na naizbrdici i malom gasu (ne koči). Osim toga, jako su neokretni.
Ja bi najradije gledal nekoga Fiata (Universala) tipa 640 i sl., s aftermarket (niskom) kabinom.

vizy

Aktivni član
Tu od
1 Lip 2014
Poruka
307
Imaš pravo. Kolko je Turbomatic dobar za jedno za drugo nije...
Fiat 640 kao prijedlog - to bi bilo super.
Imaju li oni kočnice i prednjih kotača i prednju šperu ili su to osobine nekih drugih modela?
To bi vjerujem u šumi bilo dobrodošlo, no i bez toga bi bili OK!

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
Ne, nemaju kočnica naprijed. Šperu nemaju također. To ti imaju samo SLH traktori, s getribom 40km/h tih godišta.
Kad je uključen prednji pogon, kočena je i prednja osovina.

vizy

Aktivni član
Tu od
1 Lip 2014
Poruka
307
Sad sam suzio krug gledanja: Fiat 640 (Universal) kao osnova, a koji bi to modeli bili iz SLH grupacije sa prednjom šperom, prednjim kočnicama i 40 km/h iz 80-ih godina?

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
Same Explorer 60,65,70...od manjih, verzije bez platforme (s kabinom su jako visoki).
Lamborghini 674-70, Cross, npr

AcA OPEL

Aktivni član
Tu od
25 Ruj 2012
Poruka
551
Ja sam prosle godine gledao jedan Explorer 65,a trebao mi je takodje za sumu i to po brdsko planinskom terenu.Mogu da kazem da je taj traktor za te poslove i terene odlican i da sam se bas zagrejao za njega,ali mi se nije cenovno uklapao.Taj Explorer je imao gume 12.4-24 napred i 16.9-30 pozadi i sve su bile nove FULDA.Imao je kocnice na prednjim tockovima i blokadu prednje vuce i jos dosta stvari.Uopste nije glomazan za svoju snagu i cak je dosta okretan,a ni kabina nije vislja od prosecnih u klasi.Cena mu je bila 9500e i ne mogu da prezalim sto ga nisam uzeo.Da je bio nesto jeftiniji ili da sam u tom trenutku imao doznacenu sumu sigurno bi ga kupio jer je stvarno OK traktor.

Na vrh