malo o sjetvi koja dolazi na mjesec dana, pa se treba pripremiti.....
kako sam već pisao, imam ploče od 72 rupe......i kada zrna poslažem na ploču, neizgleda mi to najbolje......
jer ja sam zrna poslagao pravilno, samo, ona se tako neće uhvatiti na ploču, jer nisu okruglog oblika, nego duguljasta, pa se bojim da će se zrna međusobno skidati sa susjednih rupa, i neće biti dobar razmak u sjetvi.......pa planiram možda uzeti ploču sa 48 rupa, gdje bi taj razmak bio veći......
negdje sam našao podatak, da treba posijati 280 000 do 300 000 zrna po hektaru......što bi značilo, ako sijemo 286 000 zrna, na 50cm onda je razmak u redu 7cm, ako sijemo na 70cm onda je razmak 5cm.......
jučer sam vagao, 480 grama ima 1000 zrna.......što bi značilo, da za hektar treba 137 kg, a za jutro oko 80 kg sjemena......
do sada sam sijao na 70cm, sa prorezanim pločama, sa mehaničkom sijačicom i išlo je oko 40kg po jutru, što ispada duplo manje nego je stvarno potrebno.......
ako sijačicu budem mogao suziti na 45cm, onda ću posijati na 7,5 do 8 cm razmak zrna......to će biti 3 reda između tragova fergusona, i neće biti potrebno mjenjati širinu tragova kotača......
jel ima netko nekakvih drugačijih ideja i iskustava u vezi sjetve?????