• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Sve o grahu

• Temu pokrenuo Miodrag40
  • Datum prvog posta

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482
malo o sjetvi koja dolazi na mjesec dana, pa se treba pripremiti.....

kako sam već pisao, imam ploče od 72 rupe......i kada zrna poslažem na ploču, neizgleda mi to najbolje......

jer ja sam zrna poslagao pravilno, samo, ona se tako neće uhvatiti na ploču, jer nisu okruglog oblika, nego duguljasta, pa se bojim da će se zrna međusobno skidati sa susjednih rupa, i neće biti dobar razmak u sjetvi.......pa planiram možda uzeti ploču sa 48 rupa, gdje bi taj razmak bio veći......

negdje sam našao podatak, da treba posijati 280 000 do 300 000 zrna po hektaru......što bi značilo, ako sijemo 286 000 zrna, na 50cm onda je razmak u redu 7cm, ako sijemo na 70cm onda je razmak 5cm.......

jučer sam vagao, 480 grama ima 1000 zrna.......što bi značilo, da za hektar treba 137 kg, a za jutro oko 80 kg sjemena......

do sada sam sijao na 70cm, sa prorezanim pločama, sa mehaničkom sijačicom i išlo je oko 40kg po jutru, što ispada duplo manje nego je stvarno potrebno.......

ako sijačicu budem mogao suziti na 45cm, onda ću posijati na 7,5 do 8 cm razmak zrna......to će biti 3 reda između tragova fergusona, i neće biti potrebno mjenjati širinu tragova kotača......

jel ima netko nekakvih drugačijih ideja i iskustava u vezi sjetve?????

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,743
meni ispadne trešnjevca oko 80 kg na jutro...i čini mi se malko pregusto...
literatura navodi da je 40-50 kg po jutru idealno...

bhorv

Dobro znana faca
Tu od
26 Ruj 2008
Poruka
2,661
@IvanZ..ove ploče..potpuni promašaj..niti u 1. sporohodnoj zrna se neće stići ljepiti na te rupe..zrna su u kutiji sabijena i u raznim položajima, ovi limići služe za mješanje tih zrna, i treba vremena dok se zrno posloži da ga rupa usisa..Ja imam 26 rupa i mogu složit razmak na 5 cm. Za soju ide max. 52 rupe, ali soja je sitnija te se lakše lovi na te rupe. Za grah ti preporučam što manji broj rupa, naravno proporcionalno s getribom sijačice da dobiš traženi razmak...ali ovo što si uradio..nikako.

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,143
Ja mislim da ove ploče nebi trebale stvarati problem , zrnka se može zalijepiti svakako pa čak i čeono i mislim da će se one lako ''dogovoriti'' gdje koja stoji
Neznam kako ti izgleda skidač duplog zrna ali u ovom slučaju ako nemogu dovoljno da se odmaknu mislim da bi ih trebalo i skinuti jer ovdje nema šanse da se nahvataju dva zrna po rupi , pa čak iako se uhvate ništa ti ne znači jer siješ na 5-7cm razmaka

Ja recimo moju pneumatsku nemožem da skupim toliko , dvoredna je , a volio bi da budu tri reda između točkova

zivisic

Član
Tu od
1 Ožu 2011
Poruka
726
a sta je sa medjurednim radovima kad se sije na 50?
Prsknje, kultivacija, prihrana...

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482
moram montirati na sijačicu, pa probati.......iako nisam niguran da bude dobro, po mom mišljenju treba biti skoro duplo manji broj rupa........jer zrna su dosta velika

darijus: na koliki razmak onda treba sijati????

nadam se da sam dobro izračunao kilažu.......ako je 40-50kg, onda na 50cm treba sijati na 14cm razmak zrna.......to mi je nekako previše

netko je prije spomenuo da je idealan razmak 18x18cm

u večini literature sam vidio da piše 70x5 ili 50x7 cm

5cm izgleda pregusto, a na 70cm ima dosta lufta između redova i nezatvori sklop......

45-50cm izgleda idealno, sa 7-8cm razmaka u redu.......mislim da ću tako probati

zivisic: može se sve odraditi, ferguson standardno ima 107cm razmak između točkova, unutrašnja mjera, ako stavim na 45cm, to je 3 reda, odnosno 90cm, pa od reda do točka imam oko 8,5cm

i slijedeći prohod ide trag zadnjeg točka u trag, kao kad se sije sa dvorednom kukuruz......

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,143
Stavi ti na sijačicu i probaj , mislim da će to raditi

Pa ti ako posiješ tri reda da budu između točkova onda i kultivator moraš prilagoditi , i još samo prskanje ostaje
Osim zatvaranja sklopa ne vidim nužnu potrebu za sabijanjem redova , zemlje manje-više imamo i nije nužda da se maksimalno gusto sije iz tog razloga

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482
kultivator nije problem rješiti.......

najvažnije da dobro zatvori sklop, onda nema trave......2013 je odlično zatvorio sklop na 70cm sijano, i nije bilo trave, malo redovi uz među samo, mogu reći zanemarivo......

zivisic

Član
Tu od
1 Ožu 2011
Poruka
726
kao sto ivan kaze i ja sam razmisljao o sadnji na 50 zbog trava ali zbog bakterioza, puzeva necu ic na to, 1m je tocno razmak izmedju kotaca u fergusona...on gazi oba ta reda od 3 sta su mu izmedju kotaca

krešo1

Član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
156
Zakaj se zamarate sa širinom redova ? Ja sam prošle godine sijao trešnjevac i to prvi put u životu. Razmak red od reda 75 cm i 8 cm razmak zrno od zrna. Potrošio sam negdje oko 30-35 kg sjemena. Redovi su bili zatvoreni u potpunosti uz dobru prihranu, naravno. Prinos je bio 3040 kg, jedini problem je što je bilo oko 30% pokvarenog s obzirom na kišu koliko je padala !:icon_super:

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482
kao sto ivan kaze i ja sam razmisljao o sadnji na 50 zbog trava ali zbog bakterioza, puzeva necu ic na to, 1m je tocno razmak izmedju kotaca u fergusona...on gazi oba ta reda od 3 sta su mu izmedju kotaca

sve ovisi koliko bude vremena, jer neželim mjenjati širinu točkova kod prskanja i kultiviranja.......a 70cm je nekako previše za grah.......

moram još točno onda izmjeriti tragove točkova, ako tvrdiš da su kod tebe 100cm.......onda sužavanje sijačice nebi nikako išlo, bez diranja u točkove......

najbolje bi bilo kada bi se zadnji točkovi samo okrenuli.......

jacca

Član
Tu od
28 Velj 2014
Poruka
54
Zakaj se zamarate sa širinom redova ? Ja sam prošle godine sijao trešnjevac i to prvi put u životu. Razmak red od reda 75 cm i 8 cm razmak zrno od zrna. Potrošio sam negdje oko 30-35 kg sjemena. Redovi su bili zatvoreni u potpunosti uz dobru prihranu, naravno. Prinos je bio 3040 kg, jedini problem je što je bilo oko 30% pokvarenog s obzirom na kišu koliko je padala !:icon_super:

Molim Vas savjet...Da li ste prije sjetve stavljali mineralna gnojiva ili stajnjak i koja?? S čim ste prihranili i u koje vrijeme??

krešo1

Član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
156
Mineralna gnojiva ne koristim zadnjih pet godina. Sve prihranjujem folijarno i to fosfor 54%, kalij 40%, bor 21%, kalcij-nitrat, slavol ,emalgerol, drin, zelena galica i pepeo liješnjakove ljuske.

Posljednje uređivanje od moderatora:

jacca

Član
Tu od
28 Velj 2014
Poruka
54
Mineralna gnojiva ne koristim zadnjih pet godina. Sve prihranjujem folijarno i to fosfor 54%, kalij 40%, bor 21%, kalcij-nitrat, slavol ,emalgerol, drin, zelena galica i pepeo liješnjakove ljuske.

Da li se navedena sredstva mogu nabaviti i kod nas?? obzirom da ste mi dosta blizu, a nikad nisam vidla navedene proizvode na policama trgovina...doduše, rijetko tko i drži takvu vrstu sredstava, nailazila sam na nešto u lupresu i Cometu, ali izbor jr zanemarivo mali....

krešo1

Član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
156
Pa nađe se u pojedinim poljoapotekama, ali ja za sebe posebno naručujem pojedine formulacije ( određeni postotak fosfora, kalija i bora ). Sva gnojiva imaju NPK ,samo je razlika u postotku pojedinog hranjiva . Pošto grah treba dušik samo u startu jer kasnije on sam proizvodi dušik i deponira ga u korjen u obliku kvržica, potrebna je ishrana drugim mikro i makro elementima ! Pozz...

Posljednje uređivanje od moderatora:

bhorv

Dobro znana faca
Tu od
26 Ruj 2008
Poruka
2,661
Da li se navedena sredstva mogu nabaviti i kod nas?? obzirom da ste mi dosta blizu, a nikad nisam vidla navedene proizvode na policama trgovina...doduše, rijetko tko i drži takvu vrstu sredstava, nailazila sam na nešto u lupresu i Cometu, ali izbor jr zanemarivo mali....
Štovana kolegice, budući je kolega Krešo škrt na riječima, većinu specifičnih sredstava ima a i može se naručiti u Velikom Bukovcu u trgovini Polje vl. obitelji Jantol.

Najnoviji postovi

Na vrh