• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Svinjogojstvo

matozdenci

Dobro znana faca
Tu od
28 Kol 2014
Poruka
1,821
Mikotoksini se javljaju kod ekstremno kišnih godina i nije nužno povezan sa pljesni na uglavnom vrhu kukuruza,on se nalazi u samom kukuruzu isto kao i aflatoksini u ekstremno sušnoj godini,tako da bez obzira kako ga skladištio on je "zaražen"mikotoksinima!
Druga stvar ako se pokvari onda ne valja niti jedan!
 

MaTiJa NH

Dobro znana faca
Premium
Tu od
6 Kol 2008
Poruka
1,902
Kukuruz nije bil zarazen na polju. Ja i onak berem tri do 4 tjedna ranije nego berba kukuruza pocinje jer trebam vlazni kukuruz za skladistenje do 30% vlage. S obzirom da smo prosle godine brali zadnjih 10-ak ha vrlo vlazni kukuruz ( i do 38% vlage ) dogodilo se to da se taj vlazni kukuruz primio za stijenke silosa i tu se onda pokvario. Sa tim kukuruzom sam hranio dobrih dva mjeseca i zaje..o si 4 ture pripusta. Ali dobro, svaka skola kosta.

E to je onda razumljivo , takav sistem hranidbe je da jednostavno nemožeš vidjeti.Sve zatvoreno.

A krmače su normalno jele smijesu?
 

adonis basser

Aktivni član
Tu od
26 Velj 2013
Poruka
1,223
Ma vidio sam ja to, miris kukuruza nije bil onakav kakav treba biti pa sam otvoril silos. Svinje su super jele i dalje pa nisam pridonosil tome toliko pažnje..
 

adonis basser

Aktivni član
Tu od
26 Velj 2013
Poruka
1,223
Ukucaj u google co2 silos pa ces vidjeti nacin skladistenja. Uglavnom to ti betonski silos koji je hermeticki zatvoren.
 

MaTiJa NH

Dobro znana faca
Premium
Tu od
6 Kol 2008
Poruka
1,902
Ako kome treba nazimica za rasplod da si obnovi krv malo , imam 3 kom čisti landras i 2 kom F1 + landras gore , cca 35 kg





 
Posljednje uređivanje:

adonis basser

Aktivni član
Tu od
26 Velj 2013
Poruka
1,223
Prvenstveno kvaliteta zrna, nemas troskova susenja, mozes ranije u berbu pa stignes na vrijeme pripremiti zemlju za sjetvu zitarica.
 

vrsani123

Aktivni član
Tu od
8 Sij 2016
Poruka
647
Ostavim jedno prase za nerasta i sad ima oko 50 kila
Problem je u tom sto sam se predomislio,jednostavno nemam vremena bavt se sa nerastom.
Ja bi ga zaklo ako se meso nece cut,mirt nekom silinom il ga moram cistit,vadt jaja pa tek onda klat.

Jel imo neko slicno iskustvo da znam sta radit
 

matozdenci

Dobro znana faca
Tu od
28 Kol 2014
Poruka
1,821
Neče ti se osjetit,ja sam jednom previdio i nisam štroijo,primjetio sam da ima jaja kad je bio oko 70kg,zaklo sam ga a meso se nije ništa osjetilo,valjda još nije spolno sazrio pa zato!
 

adonis basser

Aktivni član
Tu od
26 Velj 2013
Poruka
1,223
I ja sam puno puta previdio, jednostavno nam neostrojeni odojak promaknuo i tako otisao u tov, do 90 kg ga mozes bez problema toviti, nece biti mirisa.
 

borna92v

Član
Tu od
23 Sij 2013
Poruka
648
I ja imam taj problem, imaju tri mjeseca i počeli se jučer grist, objesil sam im za plafon jedan lanac do poda i jedan još svezal za njega i prestalo je, sad se igraju s lancem i dok lanac zvoni to im je zanimljivo i nije im dosadno. tak mi je veterinar preporučil pred par godina kad sam imal taj problem.
uvjek imam lanac u boksu za tov, al ovo mi je novi boks i tu nisam obesil lanac i odma se pojavil problem. veli veterinar da kanibalizam može bit iz razno-raznih razloga ali da je najčešči razlog kaj im je dosadno...
 

adonis basser

Aktivni član
Tu od
26 Velj 2013
Poruka
1,223
Prije koju godinu mi nudili, mislim da iz bio pharm veta, neki dodatak hrani za sprječavanje tih problema. Sjećam se da je čovjek pričal da svinjama fale neki vitamini. Nisam nikaj uzel tak da više ne znam o čemu je bilo riječi.
Ja sam imal problema sa ranama na ušima ( nekroza ) i mislil sam da se to svinje međusobno grizu, no međutim ispostavilo se da je to nije to.
 

Najnoviji postovi

Na vrh