• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Svinjogojstvo

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,504
Hvala obojici. :ppozdrav:

Dado,
kakav je problem sa šurenjem?

Marko,
kaj ti se zamerilo kod pietrena?
 

Marko1986

Dobro znana faca
Tu od
12 Ožu 2009
Poruka
777
ja moram priznati da nikakav problem nije osuriti duroka. Nikakve razlike naspram bijele svinje ja nisam primjetil. A vodu radim od oka, bez toplomjera.

Piatren je po meni dobar samo na oko. Nemasan, pun misica, za svinju do 120 kg dusu dao. A onda kad se krene s njime u tov dolaze problemi. Meni se samo kod piatrena znalo dogoditi da ga prilikom utovara slagira. Da, slagira! Drmne ga srce od soka. Meso im je prepuno vode, neukusno. Za mesne preradjevine i suho meso skoro pa da uopce nije zbog te silne vodurine. E sad ukrizan sa jorksirom ili landrasom on postaje puni upotrebljiviji. Ajmo reci da malo smanji masnocu kod landrasa i jorksira, ali po meni im smanji i prirast. Piatren je rasa za velike farme sa idealnim uvjetima uzgoja, a za nas male po meni nikako nije. Durok bicko na jorksir ili f1( landras krmaca, jorksir bicko) krmacu po meni daje najbolje odojke.
 

mikula

Aktivni član
Tu od
5 Ožu 2008
Poruka
348
U mojoj firmi su od petog mjeseca 2018 u potpunosti izbacili Piatreina, do tad smo koristili sjeme PIC 380+ (križanac durok/piatrein) a od tada koristimo isključivo Duroka u početku PIC 280 a kasnije smo prešli na poboljšanu verziju PIC 800. Mane Duroka u čistom uzgoju su manja plodnost i teže ostaju suprasne. To nije toliko bitno u uzgoju na malo ili za svoje potrebe, ali npr. za moju frimu jedno prase po krmači više godišnje znači cca 800 000 CAD ( 4 miljuna kn ) više prihoda a razlika je i više od jednoga praseta po krmači, tako da se u velikim sistemima ne uzgaja u čistoj liniji već samo kao terminalna pasmina (za proizvodnju tovljenika ) . Krmače su PIC Camborough 42 ( F1 )

PerformanceData_280_2.1.1.jpg


PerformanceData_380.jpg


Od PIC 800 nemam sliku s performansama već samo link na stranicu PIC is introducing the PIC®800 - PIC UK
 

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,504
Hvala svima. :ppozdrav:
Odojke za uzgoj (samo za sebe) kupujem od čovjeka u Trnovcu Bartolovečkom. Moral bi ga ove godine pitati za Duroke pa da ih probam.
 

dado6340

Iskusan lik
Tu od
31 Svi 2013
Poruka
4,756
Imaš na internetu o duroku da sad ne drobimo tu bez veze. Pročitaj pa budeš vidio u čemu je razlika tog mesa i ostalih svinja. Svatko ima svoj ukus šta se tiče mesa, masnije, mesnatije, ali mislim da nebuš požalio šta se tiče toga.
 

mikula

Aktivni član
Tu od
5 Ožu 2008
Poruka
348
Za svoje potrebe durok je najbolja pasmina od tih "plemenitih" meso je sočno i ne skvrči se prilikom pečenja kao od Piatreina uz njega još je tu i Hampshire ali njega je u Hr jako teško nabaviti. Meni je želja jednom dok se vratim doma probati mali eksperiment tj. uzeti dva pajceka i jednoga hraniti smjesom na bazi kukuruza a drugog na pšenici. Jer ovo meso koje mi dobijemo je fenomenalno, mekano sočno i svijetle boje poput malo tamnije piletine (batak, zabatak). A u ovom dijelu Kanade se svinje hrane isključivo strnim žitaricama.
 

jlukaci7

Iskusan lik
Tu od
1 Velj 2012
Poruka
2,533
Mikula netreba ti experiment to vam je točno, u smjesi gdje ima veči postotak kukuruze je malo tamnije a gdje je veči postotak žitarica izgleda onak malo bledunjavo(svjetlije)
 

borna92v

Član
Tu od
23 Sij 2013
Poruka
647
Čini mi se da nisu problem crne svinje nego gazda (krivi način ishrane).

Pa čovjek je pital kak se ponašaju u tovu... ja sam napisal za tov

Dado kak šuriš duroka, da dlaka ode sva odma?
 
  • Like
Reactions: ZJ

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,622
Pa čovjek je pital kak se ponašaju u tovu... ja sam napisal za tov
Komentiral sam odgovor
... nisu išli van nego su hranjeni u štali... Sve je bilo dobro dok nismo zaklali prvog, više masti nego mesa, užas, di god primiš za svinju cjedi se mekan špek i mast po rukama. ...Nakon tog kolinja rekel je da crne slavonske svinje više nikad nebudu ušle u njegvo dvorište, čak ni da ih neko badava djeli
 
Tu od
31 Pro 2019
Poruka
44
Kolege do kojega dana krmaca moze nositi..
Imam jednu peto prasenje.
Pustila je vime nema jos mlijeka u sisama a 117danas je dan
 

borna92v

Član
Tu od
23 Sij 2013
Poruka
647
123 dana kod mene nosila i sve bilo ok... a po knjigama piše od 110 do 120 dana
 
Posljednje uređivanje od moderatora:

mstruc3

Novi član
Tu od
30 Stu 2014
Poruka
7
Otkad im ne sječem zube niti dajem vitamine nakon prašenja nemam ni čađavosti...
[/QUO Vitamini nemaju veze s tim. Ja ne sjećem zube ali imam stalno problema sa čađavosti. Kad su mi imale po 7-8 kom nije bilo problema, ali 12-14 uvijek. Mislim da je nedostatak cinka u ishrani i što se grizu kod sisanja, i slama od ječma.
 

borna92v

Član
Tu od
23 Sij 2013
Poruka
647
Meni je rekel veterinar da čađavost prenosi krmača i da nebi bilo loše izbacit tu krmaču iz uzgoja, al nekak mi to baš ne zvuči da bi to moglo biti istina.... jel zna ko više o tome? Nisam nikad imal čađavost među svinjama pa neznam
 

Luka2222

Član
Tu od
18 Pro 2016
Poruka
151
Meni je rekel veterinar da čađavost prenosi krmača i da nebi bilo loše izbacit tu krmaču iz uzgoja, al nekak mi to baš ne zvuči da bi to moglo biti istina.... jel zna ko više o tome? Nisam nikad imal čađavost među svinjama pa neznam
Ja sam prije 10 god imao jednu koja je kad se oprasila prasci su imali čadavost, dva legla.Maknuo sam krmacu dezinficirao sve i nikad vise se nije ponovilo.Rekao mi je tad veterinar da to krmaca ima u krvi.
 

sanjar

Aktivni član
Tu od
15 Stu 2015
Poruka
132
Kod mene baš suprotno, imao sam slučaj prije isto nekih 10 godina da je krmači drugo leglo imalo čađavost i poslije toga se prasila još 12 puta i nije bilo pojave. I ponovo mi se pojavila prije godinu dana kod dvije krmače koje su se u istom objektu prasile. Taj objekat sam detaljno oprao i krečom dezifikovao. Poslije toga su se te iste krmače prasile po dva puta i nema zaraze.
 
Na vrh