• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Svinjogojstvo

RYOU

Član
Tu od
31 Lis 2015
Poruka
173
Bok ljudi! Ove godine sam prvi put uzeo toviti prasce i do sada je išlo super. U petak sam završio ogradu za tor od 100-tinjak m2 gdje sam pustio prasce da mogu izaći malo van iz svinjca. Taj dan su bili cijeli dan vani, pocrvenili su malo na suncu i odlično su večerali. Od idućeg dana su počeli nešto manje jesti i kao da im je opao interes za hranu. Već nakon par minuta neki od njih prekidaju hranjenje i izlaze van ili leže po svinjcu. Pojedu sve skupa 20% manje nego inače. Vjerovatno dio hrane pronađu sada i na tih 100-tinjak kvadrata travnjaka. Zanima me da li taj boravak na otvorenom može loše utjecati na apetit ili je to nešto prolazno? Možda jer ih je malo sunce opalilo ili što su se najeli trave? Pasmina je landras/pijetren ali povukli su gene landrasa i težine su 30-40kg. Trenutno su ponovno zatvoreni dok se ne oporave od opeklina.
 

dado6340

Iskusan lik
Tu od
31 Svi 2013
Poruka
4,749
Navečer ili sutra u jutro im nemoj dati jesti. Nebu im ništa. Možda se prežderali trave i zemlje pa sad bojkotiraju tvoju hranu.
 

RYOU

Član
Tu od
31 Lis 2015
Poruka
173
Hvala! Nadam se da će tako i biti. Nego čuo sam svakakvih teorija oko hranjenja, a nisam nigdje našao dobre literature. Jel ima netko nešto za preporučiti? Najviše me trenutno zanima zašto neki govore da se ne smije prascima davat pržena soja, da mora biti sačma? Ili da nije dobro davat travu? A neki kažu da im je trava bogomdana? Ja sam im travu za sada davao, a soju sam kupovao sačmu... Evo malo ljepote: :) IMG_20200508_133849.jpg
 

RYOU

Član
Tu od
31 Lis 2015
Poruka
173
Čitao sam temu ali je problem što svako "tera" nešto svoje. Što se mene tiče možda su svi u pravu a možda nije nitko. Zato bi bilo dobro kada bi našao izvor znanstvenih/provjerenih informacija. A literatura sumnjam da ne postoji, vjerovatno ju samo još nisam našao. Trebam nešto čega bi se mogao čvrsto uhvatiti...
 

Viduka OPG

Iskusan lik
Tu od
23 Velj 2019
Poruka
3,208
ROYU
Pokušaj napraviti neku smjesu svoju, sve te žitarice i uljarice su super ne, pretjeruj s ničim, ja preferiram najviše ječma, a dodajem i zobi pšenice kukuruza,stočnog graška, nakon žetve će biti i raži, vidim da neki kolege forumaši više preferiraju kukuruz, neki zob neki tritikal, ja ječam jer mi se meso na ječmu najbolje dopada, bit će i tikava na jesen, pa suhe lucerne, svak radi kako misli da mu je najbolje i naj lakše, niko ti tu nemože 100% tvrditi radi ovako ili onako.
 

RYOU

Član
Tu od
31 Lis 2015
Poruka
173
Čuo sam i da ječam treba pomalo dodavati, da mogu dobiti proljev dok su mali. Neko kaže da svinje mogu biti samo na ječmu, da im ne treba ništa drugo... Ajd da bar taj ječam riješimo, on mi je najmanje jasan. Šta je istina od toga?
 

dado6340

Iskusan lik
Tu od
31 Svi 2013
Poruka
4,749
Tritikal nije dobar za male svinje. Ječam im čak pomaže protiv proljeva. Sa pšenicom isto ponekad treba pripaziti.
 

Viduka OPG

Iskusan lik
Tu od
23 Velj 2019
Poruka
3,208
Mi smo jednu godinu hranili samo ali isključivo i samo ječmom, vćih svinja i kvalitetnijeg mesa nismo nikad imali, a po težini su bili u gram, i zato i sad najviše preferiram i sad ječam.
 

RYOU

Član
Tu od
31 Lis 2015
Poruka
173
Super, to volim čuti. Jer planiram povećati površine pod ječmom. Jel može biti problema sa travom, osim što neki kažu da kada probaju travu smjesa im više nije toliko "slatka".
 

Viduka OPG

Iskusan lik
Tu od
23 Velj 2019
Poruka
3,208
Pazi ječam i suha lucerna daju najkvalitetnije meso, ali ih je teško naučiti na suhu lucernu jedino da je mljevena ili u iznimnim situacijama, moji ove godine neće ju ni pogledaju, a kad je usitnim pojedu bez problema. Ja bih kupio mlin za lucernu kad bih pronašao, i da je cijena OK.
 

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,504
Kaj se nebi moglo s mikserom usitniti?
Ja kosim i hranim sa friškom lucernom. Dobiju lucernu poslije jutarnjeg i poslije većernjeg obroka te u podne.
 

RYOU

Član
Tu od
31 Lis 2015
Poruka
173
Ja isto trenutno kosim frišku. Nisam znao da je suha problem. Zapravo ne znam ni da ću imati suhe, nije neka površina baš a kosimo i ja i brat.
 

borna92v

Član
Tu od
23 Sij 2013
Poruka
647
Imam problem i trebam pomoć ak je slučajno neko imal sličnu sitvaciju, svinje u tovu cca 35-45kg, prilikom premještaja u drugi boks za tov počeli su si grist uši, promatral sam ih i primjetil sam da se češu sa zadnjom nogom po uhu i onda se raskrvare i počinje griženje... jel zna možda ko o čemu je problem? pošprical sam i svinje i boks sa sebacilom, pa sam kupil nekakav pripravak protiv šuge u veterinarskoj apoteki, ni to ne pomaže... maknul sam ove pogrižene u drugi boks, danas ujutro opete ima novo pogriženih i češu se i dalje svi... jel zna možda ko o čemu je riječ i kak to riješit?
 

did ivo

Dobro znana faca
Tu od
30 Pro 2010
Poruka
1,689
Probaj im dati nekakav pripravak sa mineralima i selenom u hranu. Nešto im nedostaje u hrani. Parazite na koži ili pod kožom bi vidio golim okom.
 

dado6340

Iskusan lik
Tu od
31 Svi 2013
Poruka
4,749
To je najbolje cijepiti sa ivermektinom. Inače bi se stoka kod promjene prostora trebala cijepiti sa AD3 vitaminima da ublaži šok kod premještanja. Najbolje pozvati veterinara ako imaš kakvog dobrog.
 

borna92v

Član
Tu od
23 Sij 2013
Poruka
647
Pa nije da su bili pod stresom previse, sami su prešli iz boksa u boks, a u tom novom boksu nije bilo svinja od 12 mjeseca, bila je skipana kuruza, mjenjal sam smjesu i ne pomaže, daval im mast u hranu ne pomaže... kaj se tiće parazita ne vidim niš, ali se stalno češu uz zid i uz ogradu... pital sam veterinare i vele da im stavim lanac(imaju ga), da nabacam slame(stalno su na slami)... baš koda ih svrbe uši sve kad se s nogom češu po unutarnjoj strani uha... največi problem je kaj je tih 30 odojaka vec rezervirano za zimu...
 
Posljednje uređivanje od moderatora:

dado6340

Iskusan lik
Tu od
31 Svi 2013
Poruka
4,749
Od čega je slama ? Ako je od ječma vadi to van. Da nisu uši ? Ove godine sam imao sa nerastom problema. Samo je on stalno imao uši. Pošpricam ga i nema ih dan ili dva i onda opet. Susjedni boksovi nemaju niti jednog nego samo on. Onda odjednom nestale.
 

Marko1986

Dobro znana faca
Tu od
12 Ožu 2009
Poruka
774
probaj ih namazati s naftom. Nafta pobije sve ako imaju neke nametnike, a i izgube miris medjusobno pa se vise ne grizu.
 

Najnoviji postovi

Na vrh