Da se i ja malo umešam.
Ovi diagrami motora, pa tako i podatci po nekad mi se čini, da jih neko napiše, samo da se zapuni praznina na papiru. Tražiš na netu podatke za kevi motor, pronađeš 3 il 4 različte. Ponekvi davadu podatke snage, max snaga, snaga po ovon standardu il onome, ponekvi neto snagu(znači sa opremo motora, koja se namijesti sva nanjega). Vide se sa ovih diagrama, kako se razlikuju, koje prikeljijo Ivanhu. Kao bi ko na pamet vukao crte.
Siejtim se, kak obilo, kad sam ja na netu tražijo podatke oko motora Hurlimana H 481XF. Pronašao sve od snage 71 do 81ks.
Ak ti vuče traktor malčer na 540E, onda slobodne volje može i frezo, koja se još lakše vuče.
Nije mi ni jasno, kakva prava je razlika između navora i snage. Kakve mogučnosti ima motor on po meni onda treba napraviti u območju največeg navora, tak onema potrebe terati motor onda na punom gasu. Posao napravi moment motora koliko ja znam. Kod mene sa prijateljem, koj ima Štore traktor 404, prikačili smo moj malčer, pa pitao me kolega kakve okrataje mu treba da mu da. PA kazao sam mu,da gdje mu navor i okretaji 540. Izabrali smo 1800. NAkon jako velike uzbrdice, malčiranja gore dole, trave velike 10 do 15 cm rijedke, on izbaci vodo. Onda pričamo to jednome mehaniku drugome kolegu, koj kaazo,da trebali bi to mi raditi na punome gasu, da se prav hladi. A tad prešli bi območje 540 na vratilu. Jer tamo jih ima 620 mi se čini. Možda bi trebali najbolje na 2000, jer mu tamo najbližje je 540 na vratilu, al đabe, ak malčera ne možeš vuči ni, ak maglo meša. Nije mi bilo niš jasno. Dal zaista ovi traktori nemaju veče snage, il jednostavno to je presilovani motor sa zašopanim kanalima hlađenja il što...Jer sijetim se Zetora 52 ,koj radijo sa njim bez problema u svim uvijetima, samo trebao je imati očiščeni hladnjak u nulo.
Impulzi od alternatora isto tako brže idu, kad su veči okretaji po meni, kao se i sajla brže vrti...:icon_scratch:Onda izgleda nema razlike. A kako ima napraveno Goldoni nemam pojma. Sad sam več kod drugih problemova. Uskoro diplomirao oko prednjih blatobrana. A što je najvažnije i najgore i nije predmet teme- umrla majka.Sutra je pokop.:icon_cry: