zetor kaže:
DA SE UKLJUCIM U TEMU KOLKO SAM PROCITAO VIDIM DA SVI CLANOVI IMAJU DOSTA ISKUSTVA.KOD TELJENJA MOJIH KRAVA NEMA VECINOM NIKAKVIH PROBLEMA,KRAVE IDU NA ISPASU VISE OD 6 MJESECI I U TOM PERIODU SKUPE DOSTA KONDICIJE I MISLIM DA JE TO JEDAN OD BITNIH UVJETA ZA LAKOCU TELENJA,NO ZNALO JE BITI PROBLEMA,JEDNA JE KRAVA OTELILA TELE KOJE JE IMALO OKO 100 KG NARAVNO BILO JE DEGENERICNO,KRAVA IMA 800 KG I NAS PETORICA JEDVA SMO GA IZVUKLI.
Evo da se i ja uključim u ovu raspravu prvo pitanje kakva je to pasmina krave koja je otelila tele od 100 Kg?
Kod mene u selu je već uhodan tim obavijestimo jedni druge kada je približno vrijeme za teljenje krave!
Nije problem dali se ide na posao, bilo tu usred noći, dali se ide na nekakvu feštu, prvo i najhitnije i najbitnije je otelit kravu, a ostalo može sve čekat!
Kod nas bude uvijek trojice ili četvorica, ako se vidi da bi bilo kakvih problema zaove se odmah veterinar i objasni se stanje!
Baš da vam kažem prije 2 i pol mjeseca se telila moja krava, (teži cca 650 kg procjena veterinara) na teljenju smo bili samo dvojica susjed i ja i sve je bilo lagano i brzo gotovo, dok su drugi došli već smo tele osušili sa slamom, polili pupak sa rakijom.
Uvijek se mora slušat jednog i to onog koji je išao sa rukama u kravu i zna kakav je položaj teleta.
Nikako raditi svaki po svojem!