• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Teljenje krava

joža

Član
Tu od
15 Velj 2011
Poruka
247
otelila mi se junica danas, sad se bojim za tele jer treba biti preko -20 noćas!! šta preporučujete?
da ga ostavim unutri u štali u dubokoj slami (mislim da bi moglo biti do -10,ako će vani bit preko -20) ili da i grijalicu neku upalim (bojim se da se ne zapali).

Neki boks i u nutra onu grijalicu( lampu crvenu) kao za odojke. Možda?

OPG HORVAT

Član
Tu od
24 Ožu 2011
Poruka
696
otelila mi se junica danas, sad se bojim za tele jer treba biti preko -20 noćas!! šta preporučujete?
Da ga ostavim unutri u štali u dubokoj slami (mislim da bi moglo biti do -10,ako će vani bit preko -20) ili da i grijalicu neku upalim (bojim se da se ne zapali).

mi obično 24h ostavimo lampu, ali najbitnije je da je tele skroz skroz suho, i nevalja naknadno zagrijavati tele, -20 je stvarno jako ali u štali bude - 5 i mislim da mu neče biti nista

Jajo

Član
Tu od
13 Pro 2010
Poruka
351
da ga ostavim unutri u štali u dubokoj slami (mislim da bi moglo biti do -10,ako će vani bit preko -20) ili da i grijalicu neku upalim (bojim se da se ne zapali).
Kolega nema da brineš govedo je polarna životinja i te temperature su podnošljive. Kad sam ja išao na praksu na jednu farmu tada modernu uvodili su hladni uzgoj teladi u igluima koje su smještali na otvoreno u tzv pasje kučice tako smo ih mi zvali. To si sigurno već vidio, bitno je da se tele dobro osuši i da posiše kolostrum te se smjesti na mjesto bez promaje dobro nasteljeno evo ti malo detaljniji opis na ovoj adresi http://www.agroplod.rs/stocarstvo/govedarstvo/iglo-kucice-za-telad-sa-bezbroj-prednosti/
Inače naši stočari mnogo griješe smještajući blago u skučen i slabo ventilirajuči vlažni prostor stalno se plašeći da je stoci hladno sa tim stavom rade veliku štetu po zdravlje svog blaga

golman7

Član
Tu od
11 Ruj 2011
Poruka
605
ostavi ga u stali,,pregradi ga i stavi slame,,dobro ga osusi i stavi deku na njega,,mozes i svezat sa spagom,,da ne padne sa njega odmah,,kad ce se dizat,,naravno par puta se nagledaj u noci,,ni slucajno grijalicu,,jel se tele dize,,zapalit ce se,,i sve ce bit u redu,,:supz:,,aovo da su polarne zivotinje,,ne drzi vodu,,zaboravi,,

OPG HORVAT

Član
Tu od
24 Ožu 2011
Poruka
696
ostavi ga u stali,,pregradi ga i stavi slame,,dobro ga osusi i stavi deku na njega,,mozes i svezat sa spagom,,da ne padne sa njega odmah,,kad ce se dizat,,naravno par puta se nagledaj u noci,,ni slucajno grijalicu,,jel se tele dize,,zapalit ce se,,i sve ce bit u redu,,:supz:,,aovo da su polarne zivotinje,,ne drzi vodu,,zaboravi,,

nikako deku, deka nekon nekog vremena bude mokra i vlaga i zima nema gorje kombinacije,samo puno suhe slame, kako če se zapaliti ako je lampa na visini 1 m.

anđelko

Član
Tu od
5 Lip 2011
Poruka
172
Kod mene prije desetak godina ja u strahu da mi se tele ne smrzava na debelom minusu napravim kutiju na paleti, zatvorim s tri strane i odozgora daskama. Napred sam stavio neko platno i grijalicu.Tu zimu ja nisam imao zdravo tele.Svako tele je imalo problema s upalom pluća i proljevom pa pikaj itd.Bio sam zabrinut zašto mi se to događa dok mi nije došao kolega veterinar i reko mi da bacim kutiju van.Ja sam tako napravio i nikad više problema. Tele kad se oteli ja ga polijem ledenom vodom po glavi i vratu malo ga obrišem slamom a kad je minus ko sad i brišem suhim krpama, stavim tele u duboku finu slamu gdje nije propuh.Malo zna drhtati ali kad popije mljezivo bude super.Mislim da nema brige nebu se temperatura u štali spustila ispod -5 do najviše -7 a i to baš ne vjerujem.Meni se u ponedjeljak otelilo dvoje teladi i dva janjca pa su ko bog tak da nemaš brige temperatura kroz dan u štali bila -5 a kod janjaca -7 .

OPG HORVAT

Član
Tu od
24 Ožu 2011
Poruka
696
kod mene prije desetak godina ja u strahu da mi se tele ne smrzava na debelom minusu napravim kutiju na paleti, zatvorim s tri strane i odozgora daskama. Napred sam stavio neko platno i grijalicu.tu zimu ja nisam imao zdravo tele.svako tele je imalo problema s upalom pluća i proljevom pa pikaj itd.bio sam zabrinut zašto mi se to događa dok mi nije došao kolega veterinar i reko mi da bacim kutiju van.ja sam tako napravio i nikad više problema. Tele kad se oteli ja ga polijem ledenom vodom po glavi i vratu malo ga obrišem slamom a kad je minus ko sad i brišem suhim krpama, stavim tele u duboku finu slamu gdje nije propuh.malo zna drhtati ali kad popije mljezivo bude super.mislim da nema brige nebu se temperatura u štali spustila ispod -5 do najviše -7 a i to baš ne vjerujem.meni se u ponedjeljak otelilo dvoje teladi i dva janjca pa su ko bog tak da nemaš brige temperatura kroz dan u štali bila -5 a kod janjaca -7 .

upravo jednu malu otelio bi se i sama otelila ali da neostane nočnom. I nebojim se da če joj ista biti stim da to gdje su kutije je visoka štala vjerujem da ako je vani - 20 tu bude - 15. Tu na farmi imamo drvene kutije a gora su otvorene i tu bude 3 dana a sijalica 24 h. ,steta mob mi bio prazan da poslikam i kutije i stroj za telenje. Kutije se kreče poslije svakoga teleta.

ajkula

Dobro znana faca
Tu od
1 Lip 2011
Poruka
3,192
samo je bitno da se tele osuši i da nije na propuhu,a hladnoču može durati bolje od ustajalog zraka u štali,mi imamo malu gajbu noseču ispred štale omotanu sa starim dekama i tu idu da je kakvi - vani,slame puno i to je to ujutro dođeš tele suho i bez curenja iz nosa ,sutra budem poslikao gdje držim teliče sa mladim junicama ,sva balega je zamrznuta a one skaču kao blesave,najgori neprijatelj teletu je propuh i amonijak iz štale,najbolji primjer imate kod Šolčića kad mu je jedne zime po snjegu krava dovela tele friško oteljeno i sve bilo ok

M

MOCO

Guest
evo sad sam stigo, tele se osušilo i većeralo,jutros je popilo kolostrum odmah nakon telenja, zatrpao sam ga slamom i jednom dekom, ni nevidi se. Po noći ću ga još malo ić gledat ako se prevrne, jer još je klimavo. Ostala veća telad su vani u boksovima, njima ništa nesmeta za sad. U staroj štali imam jedno od mjesec dana i to današnje tele. Doveo sam i tri krave u tu štalu, sad ih je 5 unutri, da malo ugriju prostor.

OPG HORVAT

Član
Tu od
24 Ožu 2011
Poruka
696
evo sad sam stigo, tele se osušilo i većeralo,jutros je popilo kolostrum odmah nakon telenja, zatrpao sam ga slamom i jednom dekom, ni nevidi se. Po noći ću ga još malo ić gledat ako se prevrne, jer još je klimavo. Ostala veća telad su vani u boksovima, njima ništa nesmeta za sad. U staroj štali imam jedno od mjesec dana i to današnje tele. Doveo sam i tri krave u tu štalu, sad ih je 5 unutri, da malo ugriju prostor.

ak deka bude od kondenzacije i teleta mokra bolje ju baci vjeruj mi.
Vezano uz to da krava dovede tele kad sam bio kod lijan...sustav krava tele tam je to bilo svaki dan

abrkili

Aktivni član
Tu od
26 Ožu 2007
Poruka
2,932
Krava podnosi suhu zimu do -50,a konj do -40 celzijevih stupnjeva.To znači da do te temp nema štetnih posljedica. To se ne odnosi na životinje koje su na vezu i ne mogu same pronać topliji kutak za sebe.

drmr

Član
Tu od
28 Ruj 2009
Poruka
688
ostavi ga u stali,,pregradi ga i stavi slame,,dobro ga osusi i stavi deku na njega,,mozes i svezat sa spagom,,da ne padne sa njega odmah,,kad ce se dizat,,naravno par puta se nagledaj u noci,,ni slucajno grijalicu,,jel se tele dize,,zapalit ce se,,i sve ce bit u redu,,:supz:,,a ovo da su polarne zivotinje,,ne drzi vodu,,zaboravi,,

Bas sam htio na ovo reagirati,ali abrkili me preduhitrio.

Krava podnosi suhu zimu do -50,a konj do -40 celzijevih stupnjeva.To znači da do te temp nema štetnih posljedica. To se ne odnosi na životinje koje su na vezu i ne mogu same pronać topliji kutak za sebe.

Vec sam u trecoj ustanovi koja se tice zivotinja i sad da mi netko tvrdi da nisu polarne zivotinje, onda su mi svi profesori i mentori ovih godina lagali :axe:

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Meni se otelila krava prošli četvrtak, uglavnom, ja napravim boks od malih kockastih bala slame, po 4 u visinu i tako u osmerokut i okolo neke stare kapute ili deke, dolje metar debele slame i tu ubacim tele, samo bale okolo učvrstite špagom da dok se tele diže da ne razgura sve. To tak u jedan prozračni dio štale i tele je uvijek ok.

M

MOCO

Guest
u štali di je tele, smrzle su se pojilice i balega, znači da je bilo barem -6. Tele je dobro,suho je, normalno jede i spava, malo sam ga masirao i trljao da mu cirkulaciju poboljšam i mislim da bi trebalo bit OK.

Telad su mi stalno vani u hladnom, al za ovo sam se bojao jer još mi se ni jedno nije otelilo na -20

Jajo

Član
Tu od
13 Pro 2010
Poruka
351
Bas sam htio na ovo reagirati,ali abrkili me preduhitrio.

Vec sam u trecoj ustanovi koja se tice zivotinja i sad da mi netko tvrdi da nisu polarne zivotinje, onda su mi svi profesori i mentori ovih godina lagali :axe:
već sam se i ja zabrinuo da sam fulo fakultet i da je stari bacio lovu za školovanje uzalud, nisam mislio doslovno da su današnje pasmine goveda polarne životinje ali i -50 je solidna zima. svakako ne treba stavljati u isti koš krave koje nikad nisu vidjele sunca i one koje provedu veći dio godine na otvorenom. zimu treba iskoristiti za edukaciju i usavršavanje ja trenutno malo proučavam "mini goveda" ili ti po naški Miniature Cows strašno simpatična bića pozdrav

OPG HORVAT

Član
Tu od
24 Ožu 2011
Poruka
696
već sam se i ja zabrinuo da sam fulo fakultet i da je stari bacio lovu za školovanje uzalud, nisam mislio doslovno da su današnje pasmine goveda polarne životinje ali i -50 je solidna zima. Svakako ne treba stavljati u isti koš krave koje nikad nisu vidjele sunca i one koje provedu veći dio godine na otvorenom. Zimu treba iskoristiti za edukaciju i usavršavanje ja trenutno malo proučavam "mini goveda" ili ti po naški miniature cows strašno simpatična bića pozdrav

šta je to?? Mini goveda

abrkili

Aktivni član
Tu od
26 Ožu 2007
Poruka
2,932
već sam se i ja zabrinuo da sam fulo fakultet i da je stari bacio lovu za školovanje uzalud, nisam mislio doslovno da su današnje pasmine goveda polarne životinje

Nekima ni faks nije dovoljan pa ga ne upisuju jer je besmisleno učit što već ionako znaju.

Jajo

Član
Tu od
13 Pro 2010
Poruka
351
Nekima ni faks nije dovoljan pa ga ne upisuju jer je besmisleno učit što već ionako znaju.

jesi li se ti možda pronašao negdje u mom postu? izvini nije mi bila namjera nekome nabacivati nešto a pogotovo se hvalisati sa školom, nažalost ili na sreću nisam radio u struci jer se nisam imao gdje zaposliti sve su farme i državna dobra bila uništena i pokradena tako da nemam baš puno praktičnog iskustva ali skromno mislim da nešto znam o nekim temama. Tebi u najboljoj namjeri želim da uspiješ u svom poslu ali nemoj podcijenjivati ničije znanje i iskustvo, živio

abrkili

Aktivni član
Tu od
26 Ožu 2007
Poruka
2,932
Ma nisi me razumio.Hoću reć da je tebi i meni džaba faks kad su neki očito pametniji i sposobniji i bez faksa.

Najnoviji postovi

Na vrh