• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Teljenje krava

Jajo

Član
Tu od
13 Pro 2010
Poruka
351
Ma nisi me razumio.Hoću reć da je tebi i meni džaba faks kad su neki očito pametniji i sposobniji i bez faksa.

izvini :prayer:, pukla me danas ova zima fali mi D vitamina jedva čekam da se malo zazeleni:weedman:

mate22

Član
Tu od
18 Lis 2009
Poruka
419
danas je 7. dan otkako mi se otelilo žensko tele i danas popodne vidim da se napinje, al balega ne ide van. čini se da ima zatvor? jel netko zna kaj o tome i kako da to riješim?

+ čuo sam da je dobro višak kolostruma zamrznuti i dati nekom drugom teletu ako zatreba, al eto ja sav višak zamrznuo i davao uvečer tom teletu da pije (odmrznuti i ugrijano jel). jel to može bit uzrok? sutra ću mu probat dat samo friško podojeno mlijeko i ako se ne posere (pardon na izrazu) zvat ću veterinara.

inače, se čini normalno. ne izgleda bolesno samo mi se čini malo nervoznija nego prije koji dan

M

MOCO

Guest
daj mu manje da pije nego inaće i nemoj mu mijenjati kvalitet mlijeka. Kolostrum ima drugačiji sastav od mlijeka i meni se obavezno nešto dogodi kad starijim telcima ponovo dam kolostrum jer ga bude viška.

može se staviti malo jestivog ulja u mlijeko ili šećera, to zna protjerat. ali malo, na žlice!

seljačić

Aktivni član
Tu od
8 Velj 2009
Poruka
2,154
daj mu manje da pije nego inaće i nemoj mu mijenjati kvalitet mlijeka. Kolostrum ima drugačiji sastav od mlijeka i meni se obavezno nešto dogodi kad starijim telcima ponovo dam kolostrum jer ga bude viška.

može se staviti malo jestivog ulja u mlijeko ili šećera, to zna protjerat. ali malo, na žlice!

moželi umjesto kristalnog šećera laktoza u prahu naravno.to je dobro protiv zatvora.

mate22

Član
Tu od
18 Lis 2009
Poruka
419
hm, sad više nisam siguran o čemu je riječ. Ona je u stavu uriniranja znači, pogrbljena onako i malo curi mokraća, a vidio sam jutros i malo balege (e sad ne znam otkada je ta balega), al isto tako, slama ispod nje je mokra. znači i mokri i sere (za ovo drugo ne mogu bit 100% siguran za sada), al sad kad ju gledam tako pogrbljenu onako skroz malo se pomokri. više nemam pojma kaj se događa. izgleda mi ko da ne može normalno urinirat pa tako cijelo vrijeme pomalo. jutros normalno popila 4litre mlijeka

dino

Aktivni član
Tu od
22 Ožu 2009
Poruka
1,500
hm, sad više nisam siguran o čemu je riječ. Ona je u stavu uriniranja znači, pogrbljena onako i malo curi mokraća, a vidio sam jutros i malo balege (e sad ne znam otkada je ta balega), al isto tako, slama ispod nje je mokra. znači i mokri i sere (za ovo drugo ne mogu bit 100% siguran za sada), al sad kad ju gledam tako pogrbljenu onako skroz malo se pomokri. više nemam pojma kaj se događa. izgleda mi ko da ne može normalno urinirat pa tako cijelo vrijeme pomalo. jutros normalno popila 4litre mlijeka

to se događa kada govedo ili tele ima probleme sa bubrezima!
ako je to malo tele,može biti urođena mana,ili tek neka upala!

mate22

Član
Tu od
18 Lis 2009
Poruka
419
ako je to malo tele,može biti urođena mana,ili tek neka upala!

osim tople vode, ima još kakva ideja? jel trebam veterinara zvat? Baš sam je mislio ostavit za rasplod

Jajo

Član
Tu od
13 Pro 2010
Poruka
351
osim tople vode, ima još kakva ideja? jel trebam veterinara zvat? Baš sam je mislio ostavit za rasplod

Zovi, nemoj riskirati ako je upala mokraćnog mjehura ili slično nebude prošlo bez antibiotika. čim je tele tako zgrbljeno nešto nije u redu, uzmi termometar izmjeri temperaturu utopli ga ali svakako zovi veterinara

mate22

Član
Tu od
18 Lis 2009
Poruka
419
Zovi, nemoj riskirati ako je upala mokraćnog mjehura ili slično nebude prošlo bez antibiotika. čim je tele tako zgrbljeno nešto nije u redu, uzmi termometar izmjeri temperaturu utopli ga ali svakako zovi veterinara

nije ono stalno zgrbljeno, al budem zvao danas

M

MOCO

Guest

daj teletu preko dana tople vode da ispire bubrege! voda je lijek za bubrege!

dane

Član
Tu od
29 Lip 2008
Poruka
342
ako se tele napinje možda ima grčeve u crijevima i dobro mu je dati tamnog (crnog)toplog čaja da se smiri sigurno će mu malo pomoći.
najbolje zvat veterinara

ja sam pre jedno mijesec dana imao situaciju da mi se tele naveče počelo tako napinjat i nije htjelo baš jesti, sutra ujutro isto samo što je ležalo i nije se baš dizalo tako i stalno se napinje koda će balegat ali ništa i zovem odma veterinara, kad je veterinar došo veli daj nož kolji ga odma bar da se nešto spasi ovak je gotov i on i ja zaklašmo ga zadnji čas
Od jakih grčeva dobio upalu crijeva
zato najbolje zvati veterinara dok je vrijeme

M

MOCO

Guest
ako tele (ili bilo tko) ima zatvor onda mu se ne daje crni čaj, koji djeluje kod proljeva!

dane

Član
Tu od
29 Lip 2008
Poruka
342
to je sad pitanje što tele ima zatvor ili nešto drugo najbolje da to pregleda veterinar
znam da za zatvor neide crni čaj ali smiruje grčeve u crijevima idjeluje smirujuće na tele

OPG HORVAT

Član
Tu od
24 Ožu 2011
Poruka
696
Ako je to malo tele,može biti urođena mana,ili tek neka upala!

neznam tko može postaviti dijagnozu da se radi o upali bubrega, to jedino ultrazvučno ili krvnom pretragom?:?:
Treba teletu izmjeriti temperaturu,ako je nema i ako normalno sisa ok dati eventualno vit b+c,ad3e
kada dojde veterinar i ako ti sumljas na bezv, bubrege on ce reci neku dijagnozu kojom ce te najlakse uvjeriti

mate22

Član
Tu od
18 Lis 2009
Poruka
419
evo već treći dan tako. skroz je normalna, razigrana, sisa mlijeko (jutros je popila 6 litara i još je bila gladna) jedino kaj se svakih 10ak minuta malo grbi i pomalo mokri, a kad se ne grbi tu i tamo bude rep blago podignut.

razmišljam da joj dam danas u podne urološkog čaja.

Jel joj ja smijem dati na dudu čaja ili tople vode jer mi baš iz kante neće puno da popije, ako uopće popije) i kolko bi joj smio dati te vode ili čaja?

btw zvao sam veterinara i rekao da neće niš reagirat dok normalno jede itd i isto mi rekao da dajem tople vode i tako, al sam zaboravio pitat jel smijem na dudu i koliko i jel smijem čaja

Najnoviji postovi

Na vrh