• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Teljenje krava

tinda

Član
Tu od
20 Kol 2011
Poruka
592
Ma nemojte ljudi,kakve sprave za telenje? Ako tele ide kako treba,krava će ga sama otelit,bez ičije pomoći.Normalno,ako nije osjemenjena nekim slonom,i ako nije osjemenjena sa 14 mjeseci života. Ako je relativno ili apsolutno velik plod nema te sprave koja će ga izvuć van bez posljedica za majku. Ako ne ide,zovite doktora i on bi trebao znat pravu metodu kojom će minimalno ugrozit život majke i ploda.

mi bez doktora ,ima jedan u selu završenu veterinarsku školu pa dođu on i njegov otac otac sveže tele u kravi i lagano se vuče

anđelko

Član
Tu od
5 Lip 2011
Poruka
172
To je zdravo razmišljanje.Ne znam što ljudi postignu sa ta 2 mjeseca prije osjemenit kravu.Ako misle da je toliko skupo hranit junicu još ta 2 mjeseca,nek si izračunaju koliko košta teški porod,zatim liječenje,a ne daj Bože carskog reza.

2-4 mj hranjenja više je minimalan trošak u odnosu na tržnu vrijednost visoko bređe junice ili krave prvotelke i cijene veterinarskih usluga.Cijena telenja je oko 400 kn +lijekovi ako treba, a carski rez, posao i lijekovi između 1000 i 1200 kn pa tko voli riskirati nek izvoli.

OPG HORVAT

Član
Tu od
24 Ožu 2011
Poruka
696
2-4 mj hranjenja više je minimalan trošak u odnosu na tržnu vrijednost visoko bređe junice ili krave prvotelke i cijene veterinarskih usluga.cijena telenja je oko 400 kn +lijekovi ako treba, a carski rez, posao i lijekovi između 1000 i 1200 kn pa tko voli riskirati nek izvoli.

imam podosta iskustva s telenjima, od onih najlakših do onih najtežih, radim na farmi koja ima 500 krava u mužnji (holstein),
70% krava i junica se teli samo sto je povezano sa kretanjem i ishranom i dakako genetikom.
Najbitnije je nežuriti se s telenjem kada kravi pukne vodeni mjehur sačeka se do 3h te ako se nevidi da je polpžaj uredu onda se intervenira.
U zadnjih par mjeseci telimo da strojem koji je bio prikazan pošto je puno jednostavnije, dovoljna su 2 čovjeka.
Kod telenja strojem također treba biti oprezan i nežuriti se.

mate22

Član
Tu od
18 Lis 2009
Poruka
419
To je zdravo razmišljanje.Ne znam što ljudi postignu sa ta 2 mjeseca prije osjemenit kravu.Ako misle da je toliko skupo hranit junicu još ta 2 mjeseca,nek si izračunaju koliko košta teški porod,zatim liječenje,a ne daj Bože carskog reza.

nije to jedini razlog. ima i kad tri dana i noći galami da cijelo selo zvoni i kad ti pukne film zoveš veterinara da je ne moraš slušat svaka 3 tjedna do 16 mjeseci. meni osobno ne puca film, al nekom iz familije da :)

imam lani 2 telenja junica sa 16 i 19 mjeseci izuzetno laka (vacco)
a ove godine me očekuju 2 sa 13 i 14,5 mjeseci (romario) pa ako sve bude ok, super, a ako bude sranja, možda se ovaj kome puca film (stari) opameti za drugi put

marko93

Legenda
Tu od
31 Sij 2008
Poruka
5,893
Pa telenja 4-5,ali janjenja odavno ne brojim.

Zar misliš da pričam gluposti ako nisam imao puno telenja?Iznio sam svoje mišljenje,a kad netko kaže da pričam gluposti i da je normalno osjemenit junicu sa 14 mjeseci on je u pravu jer govori iz iskustva.:roll:

Onda valjda znaš da nekad ima i iznimaka kod telenja..I kod nas se krave večinom same tele,ali uvijek se nađe iznimka..Nekad se tele izvuče do pola van i onda malo zaostane tu,a 2-3 čovjeka vuku a tele nikamo i kaj onda??Onda se nema vremena zvat ni veterinar niti ništa nego samo povuč.

Nemmam iskustva sa spravom za telenje,ali svaki ko ju ima veli da vrijedi te novce,jer jedan čovjek sam oteli svaku kravu,a nezgodno je kad se teli krava u 3-4sata po noči i onda idi budit susjede da povuku..

Naravno da je naljepše kad se dođe ujutro u štalu,i tele leži pored krave,to je najljepši osječaj...

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,449
nije to jedini razlog. ima i kad tri dana i noći galami da cijelo selo zvoni i kad ti pukne film zoveš veterinara da je ne moraš slušat svaka 3 tjedna do 16 mjeseci. meni osobno ne puca film, al nekom iz familije da :)

imam lani 2 telenja junica sa 16 i 19 mjeseci izuzetno laka (vacco)
a ove godine me očekuju 2 sa 13 i 14,5 mjeseci (romario) pa ako sve bude ok, super, a ako bude sranja, možda se ovaj kome puca film (stari) opameti za drugi put
Pa nije ona počela voditi tek sa 13 mj. ako si je slušao do tog 13 mjeseca, možeš se onda strpiti još koji i dobro. Ja sam već oguglao na tu riku, kod mene često bude i više junica pa svako 7 dana neka vodi, jednostavno ne obraćam više pažnju na to. A junice ne osjemenjavam prije 15 mj. a najkasnije sa 18 mj. Jer kod nas se nemože ostvariti pravo na premiju za junicu ako je oplođena mlađa od 15 i starija od 18mj. za ovo 18 nisam 100% siguran, al mi se čini da je tako. :scratch uglavnom postoje i neke razlike u toj starosnoj granici između holštajn i simental junica. Inače kod nas u zakonu ima dosta nelogičnosti, pogotovo u vezi muznih krava i tovnih bikova. A izgleda sve sa ciljem da što manje ljudi može ostvariti pravo na premiju, neke godine je zbog tihi nelogičnosti i veterinarskih grešaka više od 50% junica ostalo bez premije, al šta da se radi, ovo je Bosna. :mrgreen: :madmana: Što se tiče teljenja junica i krava, uglavnom su laka, pomažemo kravi povlačenjem teleta ali bez pretjerane sile. Oni koji vuku samo drže konopce nategnute a ja pratim položaj teleta i napone krave. Kad ona gura i mi polako povlačimo, kad ona odmara tad i mi popustimo. Najbitnije je da se radi polako i pažljivo dok ne prođe glava, jer junica najčešće tad popuca, pogotovo ako se vuče naglo i sa pretjeranom silom. Ja pregledam položaj teleta još prije nego što uđe u porođajni kanal, jer tad se još može intervenisati ako je ne pravilan položaj. Tad se već pipanjem i po veličini papaka, zglobova i glave može utvrditi koliko je tele krupno. Tako mogu na osnovu toga i koliko je krava otvorena već unaprijed pretpostaviti hoće li teljenje biti lako ili teško. Iako imam podosta iskustva, ipak ako pretpostavim da bi moglo biti teže teljenje obavezno zovem veterinara. Pogotovo ako telim negdje kod komšija, kod sebe još i mogu preuzeti rizik, ali kod drugog neću da snosim odgovornost za eventalnu štetu, kad već ima ko je školovan, iskusniji i plaćen za to, a uostalom moraju i veterinari od nečeg živjeti. Mada sam i tu često puta vidio da ni i oni ne rade ništa posebno u odnosu na ono što bih ja uradio. A često puta to rade na dosta grublji način i kao da su u nekoj žurbi. Kažem veterinari a zapravo mislim na vet. tehničare, jer uglavnom oni tele krave, doktori vet. vrlo rijetko izlaze na teren. Kod nas carski rez, koliko ja znam, nekad su radili a sad ga ne radi niko. Svi oni to, kao znaju, al niko neće da radi, valjda im se ne isplati, ko će ga znati!? Jedan od tehničara u težim situacijama čak ima i uzrečicu: "kud je ušlo tud mora i izaći" međutim često puta se to ne završi dobro po tele, a nekad i krava ode! Uglavnom on uzme pare u ruke i ode, a jadni seljak lopatu pa kopaj.

mate22

Član
Tu od
18 Lis 2009
Poruka
419
Pa nije ona počela voditi tek sa 13 mj. ako si je slušao do tog 13 mjeseca, možeš se onda strpiti još koji i dobro. Ja sam već oguglao na tu riku, kod mene često bude i više junica pa svako 7 dana neka vodi, jednostavno ne obraćam više pažnju na to. A junice ne osjemenjavam prije 15 mj. a najkasnije sa 18 mj. Jer kod nas se nemože ostvariti pravo na premiju za junicu ako je oplođena mlađa od 15 i starija od 18mj..

ma meni ne smeta, al stari je živčenjak. al čovjek riskira dok se ne opeče jel. jedino što još mogu napraviti je osjemeniti je sitnim sjemenom (romario kp 124) i ne dopustiti da se udeblja.

e usput. jedna je stelna 3 mjeseca i od ranije ima dosta masnih naslaga tamo oko repa i smanjio sam joj štor na 0,5 kg na dan i nikako ne prolazi. kaj da radim? da izbacim potpuno kocentrat i sam sijeno dajem?

ps. kod nas su ukinuli poticaj za junice i prvotelke, naravno, da se što više uvozi, pas mater!

M

MOCO

Guest
Koliko je ona stara? ako je mlada nemožeš joj energiju potpuno izbacit! 0,5 kg šrota na dan je ok! to je nebi trebalo debljat. ako joj daješ šrot, kakvu onda još smjesu daješ!? mislim šta će ti oboje? za junicu sijeno i šrot s malo soli,vitamina je dosta!

mate22

Član
Tu od
18 Lis 2009
Poruka
419
ma pod šrot sam mislio koncentrirani dio obroka. dakle sve skupa 0,5 kg na dan po otprilike 25% kukuruz i zob, 25% suncokretova sačma, 25% repini rezanci i 25%stočno brašno pšenično + kostovit

18 mjeseci je stara

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Slažem se s abrkilijem, netreba rano osjemenjivat junicu, kod nas je običaj s 15 mj osjemenit, s tim da je junica u dobroj kondiciji i formi, ako je koja slabija, onda i kasnije, al takve nemam. Nek ona samo beči i cvili kad se goni, ko je j***, al nevalja prije vremena.
Jučer podnoć imao doma jedno jako teško teljenje, junica prvotelka, osjemenjena s 15 mj, u odličnoj kondiciji i top formi, ali problem je nastao kaj je nosila po termenu 23 dana, tele je naraslo, a ona uska, slabo otvorena, a da bude najgore, gura tele van na zadnji kraj al je bilo pravilno okrenuto. Skupilo smo se i probali smo samo, al nisam se usudio i zvao sam veterinara i sam Bog kaj sam ga zval, i on je bogec bil sav mokar dok ju je otelil, strašno teško, al uspjeli smo. Malo je spucala u gornjem djelu zadnjice, no ostavil mi je CINK-vitaminsku mast nek ju mažem 2x dnevno, znači rano i navečer, ovak je junica sad ok, posteljicu je izbacila.
A tele pak, strašno veliko i skoro mrtvo, 15-min smo ga masirali i oživljavali sve dok nije prodisalo, bil je dugo unutra i napio se plodne vode, jedva je to iskašljal nekak van, muški je, treba mi za tov i strašno bi mi bilo žao da ga nismo spasili, ajd hvala Bogu i on je uredu sad.

OPG HORVAT

Član
Tu od
24 Ožu 2011
Poruka
696
slažem se s abrkilijem, netreba rano osjemenjivat junicu, kod nas je običaj s 15 mj osjemenit, s tim da je junica u dobroj kondiciji i formi, ako je koja slabija, onda i kasnije, al takve nemam. Nek ona samo beči i cvili kad se goni, ko je j***, al nevalja prije vremena.
Jučer podnoć imao doma jedno jako teško teljenje, junica prvotelka, osjemenjena s 15 mj, u odličnoj kondiciji i top formi, ali problem je nastao kaj je nosila po termenu 23 dana, tele je naraslo, a ona uska, slabo otvorena, a da bude najgore, gura tele van na zadnji kraj al je bilo pravilno okrenuto. Skupilo smo se i probali smo samo, al nisam se usudio i zvao sam veterinara i sam bog kaj sam ga zval, i on je bogec bil sav mokar dok ju je otelil, strašno teško, al uspjeli smo. Malo je spucala u gornjem djelu zadnjice, no ostavil mi je cink-vitaminsku mast nek ju mažem 2x dnevno, znači rano i navečer, ovak je junica sad ok, posteljicu je izbacila.
A tele pak, strašno veliko i skoro mrtvo, 15-min smo ga masirali i oživljavali sve dok nije prodisalo, bil je dugo unutra i napio se plodne vode, jedva je to iskašljal nekak van, muški je, treba mi za tov i strašno bi mi bilo žao da ga nismo spasili, ajd hvala bogu i on je uredu sad.

općenito kod težeg telenja dižemo tele za zadnje noge u zrak,a dobro je kad se tele napije plodne vode da nikako nemože prodisati:uhvatiti ga za noge prednju i zadnju i zavrtiti u krug tako da glava bude iza samo ako je tele jako veliko to je tesko izvesti. Ali dok god srce kuca teletu netreba odustajati.

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
općenito kod težeg telenja dižemo tele za zadnje noge u zrak,a dobro je kad se tele napije plodne vode da nikako nemože prodisati:uhvatiti ga za noge prednju i zadnju i zavrtiti u krug tako da glava bude iza samo ako je tele jako veliko to je tesko izvesti. Ali dok god srce kuca teletu netreba odustajati.

E upravo tako smo ga i oživljavali, za zadnje noge i s njim u zrak, dvojica smo ga jedva digli, baš je veliko.
Prali smo mu glavu s vodom i razne masaže i prodisal je.

OPG HORVAT

Član
Tu od
24 Ožu 2011
Poruka
696
e upravo tako smo ga i oživljavali, za zadnje noge i s njim u zrak, dvojica smo ga jedva digli, baš je veliko.
Prali smo mu glavu s vodom i razne masaže i prodisal je.

mi znamo štrikom svezat zadnje noge za gelender, ali ovaj ringišpil je zakon samo je tesko kad je tele veliko, ja sam opičen jer taj poso volim ja kad vidim da kuca srce ja dam umjetno disanje, jedna je junica uginuja mi pred očima i otrco sam po skalpel izvadio tele koje se ritalo u njoj i mučio se dok ga nisam ozivi sigurno 15 min, a ako srce nekuca i nema očnog refleksa nema pomoći znaći da je več bilo mrtvo

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,449
Jučer podnoć imao doma jedno jako teško teljenje, junica prvotelka, osjemenjena s 15 mj, u odličnoj kondiciji i top formi, ali problem je nastao kaj je nosila po termenu 23 dana, tele je naraslo, a ona uska, slabo otvorena, a da bude najgore, gura tele van na zadnji kraj al je bilo pravilno okrenuto. Skupilo smo se i probali smo samo, al nisam se usudio i zvao sam veterinara i sam Bog kaj sam ga zval, i on je bogec bil sav mokar dok ju je otelil, strašno teško, al uspjeli smo. Malo je spucala u gornjem djelu zadnjice, no ostavil mi je CINK-vitaminsku mast nek ju mažem 2x dnevno, znači rano i navečer, ovak je junica sad ok, posteljicu je izbacila.
A tele pak, strašno veliko i skoro mrtvo, 15-min smo ga masirali i oživljavali sve dok nije prodisalo, bil je dugo unutra i napio se plodne vode, jedva je to iskašljal nekak van, muški je, treba mi za tov i strašno bi mi bilo žao da ga nismo spasili, ajd hvala Bogu i on je uredu sad.

Cink-vitaminska mast je za brže sušenje i zarastanje rana i odlična je u takvim slučajevima. Ali ako primjetiš da su te razderotine jako crvene, ili da se pojavljuju krpice gnoja, a pojaviće se sigurno, u tom slučaju ćeš morati uzeti Bovacrin mast. Ona je namjenjena za koitalne infekcije i moraćeš ići s njom. Samo koristi rukavice dok je budeš mazao jer ćeš inače teško oprati ruke od nje, ona njena žuta boja se upija pod kožu. Najbolje bi bilo da uzmeš od veterinara par onih dugačkih rukavica pa da s njima radiš. Vjerovatno znaš da moraš ući rukom duboko unutra kako bi dohvatio do kraja rane, bitno je da sve namažeš. Jest da je teško jer se krava vrti i rita zato što je boli, zato je mora neko držati a ti moraš biti uporan. Prvih dan dva se jako brani jer je jako boli, kasnije kako bude bol jenjavao i ona će biti mirnija.

mate22

Član
Tu od
18 Lis 2009
Poruka
419
evo upravo i ja otelio žensko tele (prenašanje 9mj + 22 dana) majka drugotelka (otac Horwel). Otac teleta Milano. tele nakon 10 minuta se samo diglo ko lane + popila je odmah 4 litre kolostruma (od 14 kolko smo nadojili odmah) (iako kažu da je idealno do 3 litre) . sumnjali smo da ima još jedno tele jel je bila dost široka i zovem ja veterinara i skužim da mu se ne da baš dolazit i veli mi da gurnem ruku i vidim sam :). ja bi, al starci su rekli da se je smirila pa da ne treba, ne tiska više.

dvojica smo vukli tele bez štrika, samo ručnik oko prednjih nogu i to je to.

po meni je lako telenje kad god ne treba štrik, iako je dost veliko tele za žensko

Malirus

Član
Tu od
28 Lis 2009
Poruka
581
Jao bolne li mi teme!! Neki dan sam pomagao čovjeku telit kravu..... Ovako: tri štrika vire iz krave. Dva za noge i jedan za glavu....
Bio veterinar.... nas 8 vuklo i jedva izvukli.... tele mrtvo a krava drugi dan mesaru i čovjek dobio 1700 kn!!! I sad se ti bavi kravama.....

Pameti zbogom,mogli ste to tele traktorom povuć

M

MOCO

Guest
Imao sam prije 2 godine slučaj da mi se u ponoć telila kupljena (mislim da je to bitno jer se ispostavilo da čovjek nezna tko je bik niti njezin otac) junica. Papci su bili vani i na njima njuškica, vidjelo se da su ogromni! U tom položaju nemaš šta drugo nego zavezati i vuč! Nas troje je vuklo i žena pored junice pazila i nakon 20 minuta popadali smo, a glavu smo izvukli samo do čela. Teletu je već krv išla na nos,junica pala, mi kolaps! Onda dođu još u pomoć 3-4 čovjeka, bilo je bitno to da su oni bili odmorni pa su mogli povuć. Tad sam rekao tele je izgleda gotovo, mislimo na junicu! Tele smo nauljili i jedva ga izvukli, nikako nije počelo disat kako treba nego samo neki rijetki udisaji. Junicu smo zbrinuli, napojili s Bovifitom, tele malo izmasirali slamom i stavili ispred nje da ga vidi da se ne uzrujava. Ujutro kad smo došli u štalu tele je hodalo, a junica ležala i prežimala. Nisam znao jel sam sanjao ono noćas ili mi je i dragi Bog odlučio pomoć kad je vidio koliko se patim.
Nakon tog tu kravu UO samo s dokazanim bikom za laka telenja, a opet dok se druge s istim bikom tele same njoj se mora pomoć.

Å

Å¡korpion

Guest
pozdrav. sorave za teljene možete nabaviti u gumeksu u ivaniću. jeftiniji model oko 1500 kn a skuplji vele i bolji oko 3000 kn. nemam iskustva u radu s njima ali vele da je to prava stvar,

M

MOCO

Guest
otelila mi se junica danas, sad se bojim za tele jer treba biti preko -20 noćas!! šta preporučujete?
da ga ostavim unutri u štali u dubokoj slami (mislim da bi moglo biti do -10,ako će vani bit preko -20) ili da i grijalicu neku upalim (bojim se da se ne zapali).

Najnoviji postovi

Na vrh