• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Teljenje krava

Jajo

Član
Tu od
13 Pro 2010
Poruka
351
evo već treći dan tako. skroz je normalna, razigrana, sisa mlijeko (jutros je popila 6 litara i još je bila gladna) jedino kaj se svakih 10ak minuta malo grbi i pomalo mokri, a kad se ne grbi tu i tamo bude rep blago podignut.

razmišljam da joj dam danas u podne urološkog čaja.

Jel joj ja smijem dati na dudu čaja ili tople vode jer mi baš iz kante neće puno da popije, ako uopće popije) i kolko bi joj smio dati te vode ili čaja?

btw zvao sam veterinara i rekao da neće niš reagirat dok normalno jede itd i isto mi rekao da dajem tople vode i tako, al sam zaboravio pitat jel smijem na dudu i koliko i jel smijem čaja
Šta napravimo kad sumnjamo da je beba bolesna, popipamo čelo u ovom slučaju njuškicu primimo za uho pogledamo dali su oke čudne a onda upotrebimo vrhunsku nauku termometar, daj izmjeri temperaturu pa da imamo kopletnu anamnezu o bolesniku barem ono vidljivo, pokušaj biti nazočan kad tele piša da vidiš kakve je boje mokraća. Ja npr nikad nisam doma bez antibiotika širokog spektra djelovanja pa da je moje ja bi mu udario inekciju ako je zdrav ok ništa mu neće biti a ako je bolesno daaaaleko je ponedjeljak čaj možeš probat al od njega nitko nikad nije ozdravio

M

MOCO

Guest
ako je mokraća tamna ili crvenkasta nije dobro,treba više piti!
ako nezna iz ampera daj mu na dudu, ali gledaj da to razmakneš od hranjenja jer će manje jesti mlijeka,a to isto nije dobro!
temperatura iznad 39 nije ok!

pazi da ti se ne prejede, jer onda više nećeš znati šta je!

Neke krave se prirodno zgrbe kad balegaju ili mokre, možda će i to tele biti takva krava. Isto tako nakon jela tele uvijek malo balega i mokri pa se to tebi možda čini da je često!

mate22

Član
Tu od
18 Lis 2009
Poruka
419
evo sad sam joj dao na dudu oko 1,5litre tople vode. nije ni skužila da nije mlijeko :) probat ću urološki čaj još danas il sutra.
nisam gledo temperaturu termometrom al sam joj stavio ruku na njušku. Ništa, skroz normalno zdravo tele. sad sam i balegu vidio tak da znam da se posrala. mokraća je ko voda bezbojna i bistra, barem mi se čini izdaleka. to ću još provjerit. jedino kaj nije normalan mlaz nego više puta po malo mokri. ugl, čini mi se danas da se manje grbi i da ne diže rep tolko često. bude valjda sve ok. to mi je kćer najbolje krave u štali pa bi je volio ostavit iako neću više mlijeko davat za mljekaru, al bolje krava koja može 2-3 teleta istovremeno hranit nego ona kaj može samo 1-2 :)
hvala svima na savjetima, nadam se da neće bit potrebne kakve druge intervencije

ostatak zamrznutog mlijeka od 1.-3. dana sam bacio za svaki slučaj

OPG HORVAT

Član
Tu od
24 Ožu 2011
Poruka
696
Sto jajo kaže antibiotik nemože skoditi ako je tele čudno ali dok jede ok je, ali da su bubrezi nevjerujem, mi ne farmi uvjek imamo smrznutog kolostruma ali to da se dogodi da krava nepusti mlijeko ili da ugine,

mate22

Član
Tu od
18 Lis 2009
Poruka
419
a vidiš čudno mi to. nekako mi u glavi da je kolostrum nešto najkvalitetnije kaj tele može dobiti i ne kužim zbog čega to kasnije ne može piti. nekako mi je grihota bacati to

OPG HORVAT

Član
Tu od
24 Ožu 2011
Poruka
696
Kolostrum je pun albumina i globulina koji su osnova obrambenog sustava teleta, tj to su antitjela koja tele od majke dobiva koja pomažu teletu u prvim danima da osposobi svoj imuni sustav, to su dosta velike molekule koje kroz stjenku crijeva teleta najbolje prolaze u prvih par sati te bi zato tele trebalo popiti kolostrum da 2 h po teljenju.
Tele pije majcino mljeko do 5 dana kada vise to i nije kolostrum
kod veče teladi kolostrum djeluje laksativno i ono obićno dobije proljev

laik

Član
Tu od
27 Pro 2011
Poruka
371
Pozdrav svima
Da li neko ima iskustva i zna koliko teško ili lako se tele smeđe krave(smeđe goveče sa srnastom gubicom švicarsko ili američko,ne sivo) vidio sam da ih neki uzgajivači imaju pune štale u istri?

ljiljanakn54

Član
Tu od
23 Srp 2011
Poruka
96
DA, ali je problem što bi se uvijek trebalo tele vuči van prema dolje, i sad recimo, mehanizam je na nekih metar od poda, pa krava legne, a kaj onda, ne možeš vuči u zrak!!!????
Nikako u teljenju vise od tri covjeka. evo vam link na kome mozete vidjeti aparat za teljenje krava. on stoji na podu i jedan covjek moze oteliti kravu normalno ukoliko nije neko ogromno tele a to svi koji telimo mozemo procijeniti. Kod nas veterinar u slucaju procjene izuzetno teskog teljenja uradi carski rez, Krava dobro ostaje steona teli se sledeci put normalno. to malo kosta ali ostaje ziva i zdrava i krava i tele. inace kod mene se jedino junice tele danju i nocu. krave samo danju, Mozete se smijati koliko hocete jer je malo nevjerovatno ali je istinito. Na mojoj farmi nema nocnih teljenja kod krava.
Vrlo jednostavno zasusim, zadnji put je pomuzem rano ujutru od 6 do 7 sati. Tako radim vec 15 godina, a imam po dvadesetak teljenja godisnje. To sam cula od jednog starog stocara i to funkcionise. Pa probajte.

http://www.njuskalo.hr/strojevi-gospodarstvo/aparat-telje-krava-oglas-4320711

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,449
Ja krave zasušujem poslije večernje muže a teljenja su uglavnom po danu ili rano naveče. Ovo da vrijeme zasušivanja tj. doba dana, ima veze sa tim kad će se krava teliti, prvi put čujem... :icon_confused: Uskoro imam dvije za zasušiti pa ću baš probati da vidim kad će se teliti. :icon_scratch:
Što se tiče ovog aparata za teljenje, mislim da to može pomoći kod lakših teljenja a kod težih to nema dovoljno snage. Evo prije mjesec dana je kod mene bilo jako teško teljenje. Deset ljudi je vuklo i veterinar... Tele smo izvukli živo i veterinar se skoro čitav sat borio oko njega da počne pravilno disati i uspio je, ali je nažalost ipak uginulo nakon 24 sata a krava je dobro. To joj je bilo drugo teljenje, nije nigdje popucala, sve u redu i sad na zadnjem mjerenju prije 10-ak dana je imala 34 lit. mlijeka.
Ovaj aparat kod ovakvog teljenja nebi bio od pomoći pogotovo jer je tele bilo izuzetno krupno, možda i preko 80 Kg i dosta dugačko. Tako da bez dosta ljudi opet ništa, ovo je samo za lakša teljenja gdje je dovoljno 4-5 ljudi.

M

MOCO

Guest
lakše telenje je 1-2 čovjeka

ljudi ne paze kad hrane visoko steone krave pa utove tele u njoj, a još ako krava bude na vezu i ne može mrdnit i nema razvijene nikakve mišiće i nikakvu kondiciju, mislim da bi bilo dobro makar visokosteone krave puštati u šetnju makar pola sata dnevno da trči i skače jer to im jako puno znači

ovo za noćno telenje nisam znao, večinom mi se svi tele noću, a kad zasušujem onda mi je većernja mužnja zadnja

ljiljanakn54

Član
Tu od
23 Srp 2011
Poruka
96
lakše telenje je 1-2 čovjeka

ljudi ne paze kad hrane visoko steone krave pa utove tele u njoj, a još ako krava bude na vezu i ne može mrdnit i nema razvijene nikakve mišiće i nikakvu kondiciju, mislim da bi bilo dobro makar visokosteone krave puštati u šetnju makar pola sata dnevno da trči i skače jer to im jako puno znači

ovo za noćno telenje nisam znao, večinom mi se svi tele noću, a kad zasušujem onda mi je većernja mužnja zadnja

To je kod mene tako evo toliko godina da sam se ja potpuno opustila samo je pogledam je li se razdvojila i znam da je treba paziti u toku veceri ili ujutru, nocu ne, A potpuno ste u pravu za kretanje junica i krava prije teljenja bar mjesec dva, kad se nabije kondicije onda sve ide lako.Moje krave i junice su 7 mjeseci vani samo se krave uvode na muzu 3 puta dnevno, cak su od sredine jula do kraja avgusta napolju i nocu. Vani imaju hraniliste i vodu po volji samo im se u stali daje pivski trop, koncentrat i mineralni dodaci.
Samo mi nije jasno kako vasi veterinari ne mogu da procijene kad je teljenje rizicno. Moj veterinar do duse kod mene nije nikad radio carski rez , ali sam kod kolega prisustvovala operaciji koju on rutinski radi . Cak carski radi i kod ovaca ili koza. Kod nas vazi prica da se simentalac jako lako teli. Ja imam holstajn krave i uglavnom su sitnija telad (ne tako krupna pri rodjenju kao simentalac).

M

MOCO

Guest
ne ovisi sve samo o kravi, bik kojim je krava osjemenjena je isto dosta bitan za lakoću telenja i za vitalnost teleta, ali ako učinimo sve što je u našoj moći onda bi mogli očekivati lako telenje vitalnog teleta, iako uvijek ima neočekivanih događaja

prije par godina isto sam ljeti preko noći ostavljao zasušene krave vani, jedno većer nisu došle u štalu nazad pa sam mislio nek budu vani jer u štali je bilo sparno, i tako je išlo desetak dana dok mi se jedne noći nisu pojavili neki psi lutalice i potukli se s mojim psima, od onda više nikog ne ostavljam vani preko noći

Posljednje uređivanje od moderatora:

Gradacac2

Član
Tu od
13 Pro 2010
Poruka
183
Za muznju je tacno,probajte pa cete vidjet.
A dali je neko od vas radio telenja sa injekcijom.
Da vjestacki izazove telenje.Jedan mi je veterinar rekao da je to
dobro pogotovu za junice koje se prvi puta tele.Moze se radit telenje od 270 dan.
Jer je telenje lakse.I ja ozbiljno razmisljam da telim jednu junicu.Jer mi je taj veterinar rekao za nju
da ima "bikovsku karlicu" i da ce imat tesko telenje.
Radi se o simentalcu koji je sjemenjen holstajnom.
jel ima neko iskustva sa ovom vrstom telenja.?

M

MOCO

Guest
Kako nahraniti kravu a da se tele ne razvija? :icon_scratch:

ti se šališ :)

tele se mora razvijati, ali ne treba se toviti, a najviše se utovi u zadnjem mjesecu. Ugljikohidrati djeluju na gomilanje zaliha, ako zasušena krava živi "na sijenu i vodi" neće joj biti ništa

Posljednje uređivanje od moderatora:

podravec :)

Član
Tu od
18 Ruj 2011
Poruka
492
zakaj teliti s inekcijama, samo ako nosi dugo po terminu a nema naznak da bi se telila, posteljica u večini slučajeva zaostaje, tele ti je slabije razvito pa nikak da krene, to su htjeli jedno vrijeme veterinari kod nas nesem dal, u okolicu su tak radili pa su vadili posteljice

Gradacac2

Član
Tu od
13 Pro 2010
Poruka
183
zakaj teliti s inekcijama, samo ako nosi dugo po terminu a nema naznak da bi se telila, posteljica u večini slučajeva zaostaje, tele ti je slabije razvito pa nikak da krene, to su htjeli jedno vrijeme veterinari kod nas nesem dal, u okolicu su tak radili pa su vadili posteljice

Telit sa injekcijama zbog lakseg telenja.Jer sam vec napisao da
junica ima bikovsku karlicu i da ce imat tesko telenje pa zbog tog
bi radio telenje sa injekcijom.
I zanima me dali je neko od kolega sa foruma radio telenje na taj nacin.

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,449
ti se šališ :)

tele se mora razvijati, ali ne treba se toviti, a najviše se utovi u zadnjem mjesecu. Ugljikohidrati djeluju na gomilanje zaliha, ako zasušena krava živi "na sijenu i vodi" neće joj biti ništa

Zadnjih mjesec dana pred teljenje junice hranim istim obrokom kao i krave samo ga još razblažim slamom. Tako imaju puno bolji start u laktaciju. Nakon teljenja nema prilagođavanja na novi obrok.

Gradacac2

Član
Tu od
13 Pro 2010
Poruka
183
Narode,
Doceka i ja da se moja junica oteli.
Jutros oko 9 na svijet stiglo musko tele.
Sve proslo bez problema.
Dao sam mu odma dva litra mlijeka i sad oko sest sati opet ce dobit isto.
Dali je to dovoljno???
I koliko puta dnevno treba hranit tele i sa koliko mlijeka.??

zvončica

Član
Tu od
26 Ruj 2012
Poruka
156
Narode,
Doceka i ja da se moja junica oteli.
Jutros oko 9 na svijet stiglo musko tele.
Sve proslo bez problema.
Dao sam mu odma dva litra mlijeka i sad oko sest sati opet ce dobit isto.
Dali je to dovoljno???
I koliko puta dnevno treba hranit tele i sa koliko mlijeka.??

Nek ti je živo, zdravo i korisno...
Mi obično sačekamo 1-2 sata nakon telenja i onda dajemo prvi kolostrum. ima teladi da odmah piju bez problema, a ima i onih s kojima ima muke...holštajni su obično aktivniji...dvije litre po obroku je dovoljno za početak, mi telad hranimo dvaput dnevno, kako tele raste polako mu povećavaj mlijeko...vidjet ćeš i sam koliko je zainteresirano...kad je telad sisala kravu nitko nije mjerio koliko će posisati i telad je bila zdrava i lijepo napredovala...sretno ti u poslu!

Najnoviji postovi

Na vrh