Alternativa gusjenicama
Gumene gusjenice su vrlo skupe, ali mislim da bi se našle i jeftinije od 24000 E, ali alternativa gusjenicama su terra (široke) gume. Moj CASE 1660 orginalno je bio opremljen sa 28 L 26 gumama koje sam prošle godine skinuo jer su se dobrano potrošile. Lokalno sam nabavio skoro nove 30.5 LR 32 gume na felgama i uz manju adaptaciju uspio sam ih staviti na svoj stroj. Sada mi je kombajn naprijed viši, a zadnje gume sam morao promjeniti odmah po kupnji. Sada bi stavio i zadnje gume veče i šire, jer se u polju trag od prednje uopče ne poznaje, dok zadnje 'sijeku' kroz tlo. Å iroka guma je dobra stvar, samo to dosta troši snagu motora, a hidromati još više zbog velikih gubitaka u transmisiji. Prijatelj mi je kupio novog JD-a sa zadnjom vučom, i širokim gumama i kaže nema gdje če ostati, ali kad je mekano potrošnja jako raste. Bitan je jako i ispravan tlak u gumama. Å ira guma može raditi sa manjim tlakovima, a tlak zraka u gumi ovisi i o opterečenju. Tlak ovisi i o konstrukciji gume (radijalke redovito mogu raditi sa večim deformacijama pa i sa manjim tlakovima). Nema smisla imati široku gumu i visoki tlak u toj gumi, jer tlak u gumi jednak je tlaku koji guma radi na tlo (plus krutost gume koja je zanemariva). Smanjivanjem tlaka zraka u gumi na najmanju moguču mjeru smanjuje se i tlak na tlo, pa gaženje tla, pa je jednostavnija (lakša) obrada, tako da su široke gume na kombajnu jako dobra stvar i kada je relativno suho. To se najviše tiče velikih kombajna sa velikim osovinskim pritiscima jer oni najviše gaze i uništavaju strukturu tla. Ako radite na nagibima gdje je doljnja guma više opterečena to treba uzeti u obzir pa tlak povečati.