• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Termometar i Indikator temperature

• Temu pokrenuo baotica
  • Datum prvog posta

mika

Iskusan lik
Tu od
22 Ožu 2011
Poruka
1,810
Ako sonda nejde radi dužine u glavu napravi dužu redukciju kod tokara a unutra ga nema kaj vloviti osim ak anakonda ne pliva u glavi:icon_mrgreen:

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400
vodi racuna na tu bakarnu zicu. to nije ,to nije zica nego cevcica sa gasom. ako se negde osteti ili rasece vise neradi. znaci to je gasni merac temperature. spolja je burzir samo zastita donekle. ako moze po duzini stati sonda onda je srafi. nema sta smetati. ovu cev bakarnu pricvrsti na par mesta plasticnim trakama ili sl. da nevibriraju i pukne cev. i provuci nekuda gde nemoze nista spolja zakaciti za nju. neka grana ili slicno.

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Unutra je pokretna jedino voda. Pardon antifriz.
Znači ako ti to uspiješ nagurati radi dužine, ugradi.
Ono kaj izgleda ko božir nek te ne zamara.
Napeljaj gore božir od instalacije, bar si ti električar.
A ako hočeš da ljepše izgleda onda termo božir.

Ma taj traktor nije nikad vidio antifriza:icon_mrgreen: Tu je deda samo vodu šibao, zato jer po zimi bez tople vode nije htio (motor lagano več pri kraju)

Najvjerojatnije da bude stala unutra, nisam mogel isprobati jer mi smeta rezervar, moram njega prvo odšerafiti i podiči pa onda ide sve skupa unutra.
Budem stavil gore još neki dodatni božir, to svakako, ima toga kod mene :)

Nego ako bi slučajno bilo par milimetri dulja sonda, jer se ona smije malo skratiti, odrezati kojim slučajem??? :)

vodi racuna na tu bakarnu zicu. to nije ,to nije zica nego cevcica sa gasom. ako se negde osteti ili rasece vise neradi. znaci to je gasni merac temperature. spolja je burzir samo zastita donekle. ako moze po duzini stati sonda onda je srafi. nema sta smetati. ovu cev bakarnu pricvrsti na par mesta plasticnim trakama ili sl. da nevibriraju i pukne cev. i provuci nekuda gde nemoze nista spolja zakaciti za nju. neka grana ili slicno.
Ta žica je neoštečena, samo je taj božir ispucao na par mjesta, ništa strašno. Budem ja to sve učvrstio, najvjerojatnije u subotu ako ulovim vremena.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,790
Niti čuti nesme sonda brusilice, a turpiju ili pilu ni videti.
Podloži pod redukciju dvije ili tri bakrene pločice.

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400
ili napravi duzi reducir za toliko. ako je ostetis mozes sve baciti.

lisnik

Dobro znana faca
Tu od
15 Velj 2010
Poruka
2,107
Prije ugradnje provjeri jel termometar ispravan. Zagrij upaljacem vrh sonde i prati sat.Da li se pomjera kazaljka.Moze se desiti da sve ugradis a on ne radi.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,790
Ispravnost i točnost sata (pošto je takav kakav je) najbolje da provjeriš tak da sondu staviš u posudu sa vodom koja je na peči i pustiš da zavri.
Temp. vrenja znaš koja je :icon_wink:

lisnik

Dobro znana faca
Tu od
15 Velj 2010
Poruka
2,107
Tacno da je to najsigurnija provjera.Sa upaljacem je najbrza .Ovisi koliko se kome zuri.

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Znači rezanje ni za živu glavu!!! :) Jasno ko dan!!!!

Ma duži reducir neću raditi, po ovome kaj sam izmjerio trebala bi sonda stati unutra, no dok skinem rezervar i probam onda budem sve znao :)

Termometar je ispitan prije ovo cjele akcije, to sam prvo napravio :) Radi ko švicarski sat, ipak je to stara YU roba, to je kvaliteta, a ne ovo danas kaj se pravi!!
Stavljen je u kantu toplo-vruće vode, ne vrele i pokazao je 55°C, da je stavljen u vrelu bilo bi oko 100 :) I to je bila vrlo brza reakcija, baš sam se iznenadio nakon toliko godina :)

B

Bobo

Guest
Decki dragi... jednom prilikom u Gudovcu je jedan "pametnjakovic" poceo kenjat po meni jer sam kupio tri sata "sumnjivog porijekla" 50kn komad i vice da to ne valja nista da to odmah vratim. Kad sam ga pitao da mi svoju ljutnju obrazlozi nekim argumentima rekao je: Jedan taki sam i ja kupio ISTI i prije ugradnje sam ga upaljacem zagrijao da ga isprobam i nije se vise vratio i morao ga baciti..

Onda objasnis liku da temperatura vode "ne ide ruku pod ruku" s temperaturom otvorenog plinskog plamena te da ovaj drugi ima bar 6 puta vislju temperaturu.

Pa se lik i dalje pjeni jer ga ponizis pred poznanicima a moja sva tri sata rade i dan danas, tri godine nakon ugradnje ;)

Dakle, "upaljac metoda" je totalno nepouzdana posto ne znamo na kojoj temperaturi krece reagirati mjerni instrument te ne znamo na koliko smo sondu zagrijali i ne znamo da li ce kaaljka "prolatjeti" preko skale ili ce stati na nekoj "normalnoj" temperaturi. Uskuha se malo vode za kavu i u nju se uroni sonda a svi znamo da voda kuha na oko 100°C tako da kazaljka nema puno mjesta za pogresku.

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Ma ja ih uvjek isprobavam u vodi, nikad mi nije palo na pamet da ga grijem...

Patrik

Aktivni član
Premium
Tu od
15 Kol 2007
Poruka
748
ovako...vidim da je tema u vezi termometra i hladnjaka, pa mene zanima s čime najbolje isprati hladnjak na imt 539.
Htio bih barem malo ukloniti kamenac koji se vjerovatno uhvatio, pošto je voda boje zemlje.
Također, koliko vode ide u hladnjak?

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
ovako...vidim da je tema u vezi termometra i hladnjaka, pa mene zanima s čime najbolje isprati hladnjak na imt 539.
Htio bih barem malo ukloniti kamenac koji se vjerovatno uhvatio, pošto je voda boje zemlje.
Također, koliko vode ide u hladnjak?

izvana ga operi s minivosem naravno skini ga dole,zacepi obje iupe s nekim najlonom moze od vrece za umet stegnes ih sa plasticnim vezicama,kupi 5l alkoholnog octa nalij ga unutra i ostavi prek noci cca 8h. Tu i tam ga malo promuckaj. Drugi dan ga isperi vrucom vodom.
Kad ga vratis obavezno stavi antifriz na minus 25-30 stupnjeva,i nebus vise imal kamenca.:eek::

lisnik

Dobro znana faca
Tu od
15 Velj 2010
Poruka
2,107
Koliko je meni poznato za ciscenje kamenca u hladnjaku je najbolja Mravlja kiselina.

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Koliko je meni poznato za ciscenje kamenca u hladnjaku je najbolja Mravlja kiselina.

Ona je nekaj jaca al ocat je roden za otapanje kamenca opcenito a nije skup.
Ak su vam izlazi iz pipa u kupaonici puni kamenca ili rucka tusa stavite ih u posudu s octom na 3h i kamenac se razgradi,provjereno!:icon_super::wink:

Patrik

Aktivni član
Premium
Tu od
15 Kol 2007
Poruka
748
htio bih da mi se opere cijeli unutarnji sistem, znači vjerovatno bi ocat pomogao u tome...
drugi dan sve isprat s vodom.

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
htio bih da mi se opere cijeli unutarnji sistem, znači vjerovatno bi ocat pomogao u tome...
drugi dan sve isprat s vodom.

Moze to,al komadici kamenca kaj se otopil treba isprati da sve izade da ne stopa kanale kasnije.

Patrik

Aktivni član
Premium
Tu od
15 Kol 2007
Poruka
748
super... još jedno... koliko antifriza da kupim nakon šta to sve operem i stavim novu destiliranu vodu.
Trebala bi mi informacija o količini vode koja je u traktoru.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,790
Veli čitulja, voda u sistemu za hlađenje 8,5 L

Na vrh