Preciznost tokarenja je u 1 stotu, 0,01. Tlerancijsko polje osovine za ležaj je recimo 9,00 plus 0,02. Brusenja idu još preciznije. Zato sam I pitao koju preciznost može ona mašina jer je kombinovana, ima duge pokretne dijelove. One koje sam poznavao brusilice su bile namenske za određena brušenja. Vanjski, unutarnja i dužinska. Brusilice su bile ptilagođene tokvim potrebama I radile su u hiljdinkama. I njih su pratili mjeri alati pasometri koji su mjerili u 0,001.
Proizvođač garantira u 0.006 ,ako se gloda neki utor za kajlu ili slično, osovina postaje os "C", i kod takvog za kretanja tih 0.006,ja sam nakon brušenje stavio komparator i sve je to oko "0",nema puno ostupanja
Na manjoj radim neke ploče i imaju rebra složio program sa 2 noža, međutim morao stalno korigirati nož koji radi grubo i fino iznutra, onda sam ubacio 3nož,i nakon 30tak izradak ni jedna korekcija mjere,,,,
Što se ovoga tiće, tehnologija je jako napredovala i sa alatima pogotovo na CNC mašinama, tako da ko s time radi zna što pričam i o preciznosti i brzini radaZanimljiv način: alat ima tvrdo i oštro čelo, a postavljen je pod malim kutem od uzdužne osi, pa čelo grize rupu samo s jedne strane.
Kak se vrti, pomalo štosa brid po brid.
Mislil sam si je nekak tak…a poslije sam i našel objašnjenje: