• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Tokarski strojevi

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
7,310
Ja bi još samo dodal da ako i obradi sebi neko lamelnim diskom isto nek kupi novu ili nek ga proda ako nezna čemu služi i ruke mu smetaju za posel :ppozdrav:
Mogu se složiti s ovom tvrdnjom.

(Dobro možda sam se nepotrebno ubacio u forumsku raspravu, a "nisam po profesiji strojobravar".
Bio sam čak i višegodišnji valjda uspješan "organizator" popravaka i remonta, jako puno tokarilica u našoj radionici na poslu. Imao sam zadovoljstvo koga pitati i dobivati sve odgovore. Tamo je par stotina tokarilica svih mogučih vrsta. Tamo sam upoznao i plastike u trakama za popravak kliznih površina, tamo smo i nalijevali plastiku na pojedine klizne površine, pa obradili do potrebnih standarda i toleranci. Nije bilo prostora za rađenje pogrešaka i bili smo uspješni u svemu tome. Sada su tamo mlade snage, više i ne rade sve takve remonte, prije im vlasnici kupuju i dovoze nove i/ili modernije iz Njemačke.)

Očekivao sam da bude @smilan ljudima objasnio zašto je predložio šaber, grecalo. No krivo sam se nadao, neda si on remetiti svoj mir dok intenzivno radi, evo ne budem više gurao nos u to, ne treba mi još i to 🙃

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
32,207
Nemam ni ja neko iskustvo, ali sam ovdje bil minimalno 100 puta po drugom poslu i razgovaral s ljudima koji su imali neke čudne alate u rukama, ali to nisu bili šmirgli ni alati na struju....

Nakon njih klizne staze su ogledalo, a stroj točan.

FIAT ŠTORE

Član
Tu od
31 Pro 2021
Poruka
35
STanje se nezna dok se stroj ne pusti u rad stojanje je ozbiljan problem, na šta je uticalo to se može nagađati. Staze se ociste ako nije dubinska korozijja. Šmirgl papir i brušenje se nesmije koristiti. Samo šaber.
Znači to se može samo strugačem?

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
3,327
Moze se svačim ali to je najbolji način.
Koliko je prečnik i dizinu koju moze obraditi.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
7,310
Baš me jako zanima, kako "nakon ovih informacija" vlasnik stare tokarilice bude prionuo obnovi ispravnosti i točnosti, tih ranije opisanih kliznih staza, kakvim to "strugačem", koliko točno će strugati, što i zašto?
Kako bude napravljena provjera točnosti tog tako sređenog stroja po završetku posla?

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
3,327
Ćovjek neće vršiti remont kliznih staza niti smanjuje njegovo tolerancijsko polje, on treba da ukloni koroziju sa kliznih staza da bi pustio u rad mašinu. Ako mu zadovolji potrebi tako moze i raditi. Strugačem neće uticati na habanje i zaguljivanje strugotine da mu zariba suport. Remont staza treba stručno lice koje sumljam da moze naći.

Pa kaj se čudiš? Niko ni nezna na forumu na tokarski delat. A kamoli kaj objasnit. Nije ga dost imat.
A tvoj prifi tokar, koji dela sve PS. ???

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,339
Drugar mi je nekada davno obradio klizne površine brušenjem na velikoj strojnoj brusilici , nakon toga nije mogao da radi jer nisi mogao mrdnuti suporta .
Došla mu posle neka dvojica staraca sa ovim ručnim strugalicama i uradili , onda ide kao mlijeko.

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,339
Pretpostavljam da je caka u površini nalijeganja , tj da tim grebanjem naprave mrežu kanala za podmazivanje i smanjenje trenja odnosno kompenzuje se površina.

Na vrh