• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Tov junadi

ibosilj

Aktivni član
Tu od
26 Pro 2012
Poruka
1,056
Bracika, svaka čast, brzo i jeftino riješeno, a i roba ti vidim Ajnc A.

Dva pitanja: Kako je s legalizacijom takvog objekta? Ne bojiš se da ti ne razbiju tu drvenu konstrukciju? Mislim, vidio sam što bik od 700 kila napravi od metalne cijevi fi 80 s 4 mm mesa, to kad poludi, napuniš gaće sam tak.

AcaAleksic

Član
Tu od
2 Lip 2014
Poruka
233
Kad već imaš iskustva sa Ureom, napiši koliko ti ide na 100 kg koncentrata i od kada počinješ da je daješ? Jel to obična Urea za prihranu žitarica ili neka posebna? Jel si imao nekad problema sa njom?

IMT555

Član
Tu od
11 Srp 2013
Poruka
821
@Bracika odlična ti je štala, tak jednostavno, a dobro.

@ibosilj ja mislim da ovakve objekte nemoraš legalizirati, jer ako je objekt otvoren samo sa jedne strane, tj nema zida onda se to smatra kao nadstrešnica.

Bracika

Aktivni član
Tu od
23 Ožu 2011
Poruka
248
Nedavno su mi bili geodeti za legalizaciju. Oni su samo izmjerili i ucrtali,kazu da to ne treba legalizirat. A dimenzije neznam tocno, oko 35-40 kvadrata vanjskog i isto toliko unutarnjeg prostora. Tu su 23 komada. A imam jos 5 takvih, 2 junice, 1 kravu i dva mala teleta. Neki su i na vezovima od krava, jer prije sam držo krave
Sto se tice probijanja, desilo se vise puta i da probiju i da preskoce, al imam velikog psa i dobru kandziju, tako da se to brzo rijesi:icon_e_wink:

Ureu dajem ovu obicnu,petrokemijinu sa 46%dusika. Postoji i posebna za goveda,al je skuplja, a jedina razlika je u tome sto se ta posebna sporije otpusta pa je manja opasnost od trovanja.
Ali sa ureom se mora bit vrlo oprezan i pridrzavat se strogo pravila
Ja sam prvo precizno izracuno koliko dobiju proteina, a koliko energije u obroku bez uree..
Pravilo je da se jedna cetvrtina do najvise jedna trecina proteina koje trebaju dobiti zamjeni ureom.
1 gram cistog dusika zamjenjuje 6 grama proteina
Posto urea ima 46% dusika a sojina sacma otprilike isto tolko proteina onda 1 kg uree je isto sto i 6 kg sojine sacme
Nakon sto sam tocno sve izracuno i izmjerio preciznom vagom, odlucio sam davati 1% uree u smjesi (mada bi moglo i vise,ali za svaki skucaj) odnosno na kantu od jupola smjese (15kg) stavim jednu punu casu od jogurta uree (150g)

S ureom krecem kad su teski 200-250 kg i to tako da dva tjedna ih postupno privikavam

Na kraju moram naglasiti da je urea jako korisna jer se u buragu pomocu bakterija pretvara u vrijedne proteine, ali je i OTROVNA ako se nestrucno daje.
Bilo je puno primjera da se goveda otruju i uginu,zato nikad dovoljno opreza

mali

Dobro znana faca
Tu od
17 Velj 2015
Poruka
2,967
S čim se još neće goveda hraniti i onda govore kvalitetno meso.

Bracika

Aktivni član
Tu od
23 Ožu 2011
Poruka
248
jasno mi je da to možda i ne izgleda prirodno, ali nije tako. To je sad vec znanost i to se uči godinama na fakultetu, a ja se sad tu neću pravit pametan i objašnjavat fiziologiju i anatomiju preživaća. Ali istim procesom se hrane i biljke! Ni one ne ugrađuju mineralne tvari,nego ih prerađuju, pa tako i bakterije u buragu.
Kad možeš objasniti to da goveda nisu biljojedi,nego svejedi, onda si razumio ovaj proces.
Jasno ne jedu meso kao mi, neki su to zanemarili pa se dogodilo GSE-kravlje ludilo, ali treba iskoristit znanstvene spoznaje po meni

Posljednje uređivanje od moderatora:

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
4,008
citao sam po susjednim forumima da bez silaze tesko je uzgojiti jeftinog bika(citaj isplativog),zato sam i pitao cime hranis jer nisam iskusan,ali lijepo izgleda stoka pa me zanimalo od cega se sastoji prehrana..

Bracika

Aktivni član
Tu od
23 Ožu 2011
Poruka
248
ovo mi je prvi put da imam rumunsku telad. dosad smo godinama tovili domaće. mogli bi biti i bolji za svoju dob,ali ok..hrana mi je dosta slabija ove godine zbog raznih okolnosti, pa šta je tu je.

kolika je to površina 1 dunum?

računaj da je prinos dobre silaže oko 5-6 vagona po hektaru (50-60 tona)
za jednog bika u prosjeku kroz cijelu godinu treba oko 10 kg silaže dnevno ako se daje uz sijeno i koncentrat, mada može i dvostruko više.
treba još napomenuti da po mom iskustvu, ako nemaš vrhunske silose, propadne oko 20 % silaže
eto sad možeš okvirno izračunati kolko treba, a možda netko barata i drugačijim podacima :(wait):

MART

Član
Tu od
20 Pro 2013
Poruka
36
E hvala Bracika, planiram ove godine da krenem sa silažom pa me zanima... Znači po biku ide prosječno oko 3,500kg silaže :)

1 dunum = 1000 m2

Ovako je izgledala zadnja tura u 11 mjesecu, 6 komada sa prosjekom od 550kg... Nema kakvi nije bilo :)

Prilozi

• 20140223_145710.jpg
    20140223_145710.jpg
    50.3 KB · Pregleda: 5,930

Bracika

Aktivni član
Tu od
23 Ožu 2011
Poruka
248
Dobri su, iz iskustva znam da puno bolje napreduju ako su na vezu, ali previše mi je to posla jer ih imam dosta...

a silaže koliko imaš toliko daješ :) nema tu nekog pravila, bitno da se koliko toliko izbalansira obrok da ima dovoljno energije i proteina

nimrennermin

Iskusan lik
Tu od
1 Pro 2014
Poruka
1,478
Možda sam malo pobrebrezobrazan al vidim da vas u naslovu tov junadi ima za mene gigantskih farmera, pa bih pito vas koji su vam lični rekordi u živoj kilaži bikova? Ja sam jednom govorio da godišnje hranim 3-4 juneta od svojih krava,najbolji mi je rezultat bio oko700kg.za 15mjeseci. Ja sam u svemu tome mali, al pitam zato što sam na Novosadskom velesajmu 2013g.vidio grdosiju staru 4 godine a težak za nepovjerovat 2160kg.Da nisam svojim očima vidio i sa gazdom pričo i ja bi sumnjo.

mali

Dobro znana faca
Tu od
17 Velj 2015
Poruka
2,967
jasno mi je da to možda i ne izgleda prirodno, ali nije tako. To je sad vec znanost i to se uči godinama na fakultetu, a ja se sad tu neću pravit pametan i objašnjavat fiziologiju i anatomiju preživaća. Ali istim procesom se hrane i biljke! Ni one ne ugrađuju mineralne tvari,nego ih prerađuju, pa tako i bakterije u buragu.
Kad možeš objasniti to da goveda nisu biljojedi,nego svejedi, onda si razumio ovaj proces.
Jasno ne jedu meso kao mi, neki su to zanemarili pa se dogodilo GSE-kravlje ludilo, ali treba iskoristit znanstvene spoznaje po meni

Da ali ja to meso ne bi volio jesti .
Nema tu više prirode samo kemija nažalost.

Bracika

Aktivni član
Tu od
23 Ožu 2011
Poruka
248
Da ali ja to meso ne bi volio jesti .
Nema tu više prirode samo kemija nažalost.

Nažalost tako je. ovo je još super šta se na velikim farmama radi. Ali kad te sustav jednostavno tjera da proizvodiš sve više i više ili ćeš propasti.
Alternativa je eko, ali tko će to kod nas platiti...

mali

Dobro znana faca
Tu od
17 Velj 2015
Poruka
2,967
Tako je a sve je kriv sistem da nađu izvoz i raditi eko milina.
A i cijena je niska kad ides prodat zive ali u mesu je 45 kn kila.

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Krasna telad kolega.
Oni dva skroz desno na slici su neki križanci??

Koliko su ti stari i pošto ih plačaš?

Samo nek budu zdravi! :)

MART

Član
Tu od
20 Pro 2013
Poruka
36
Krasna telad kolega.
Oni dva skroz desno na slici su neki križanci??

Koliko su ti stari i pošto ih plačaš?

Samo nek budu zdravi! :)

od 400 do 600 eur, a i na kilu 4 eura kg.. 2 mjeseca starosti...

Pa eto nešto mješano ali mislim da bi trebalo na kraju dobro izaci, vidjeti cemo

Nego znali netko kakav je sirak u ishrani junadi, vidim da su prinosi i po 100 tona silaže?

Posljednje uređivanje:

matejB

Član
Tu od
11 Ožu 2015
Poruka
39
Tih 100t je u idealnim uvjetima, realno oko 80t/ha, ali moj ti je savjet bolje kukuruz nego on, je da on rodi puno i ima mase, ali mu fali zrno

Najnoviji postovi

Na vrh