Nedavno su mi bili geodeti za legalizaciju. Oni su samo izmjerili i ucrtali,kazu da to ne treba legalizirat. A dimenzije neznam tocno, oko 35-40 kvadrata vanjskog i isto toliko unutarnjeg prostora. Tu su 23 komada. A imam jos 5 takvih, 2 junice, 1 kravu i dva mala teleta. Neki su i na vezovima od krava, jer prije sam držo krave
Sto se tice probijanja, desilo se vise puta i da probiju i da preskoce, al imam velikog psa i dobru kandziju, tako da se to brzo rijesi:icon_e_wink:
Ureu dajem ovu obicnu,petrokemijinu sa 46%dusika. Postoji i posebna za goveda,al je skuplja, a jedina razlika je u tome sto se ta posebna sporije otpusta pa je manja opasnost od trovanja.
Ali sa ureom se mora bit vrlo oprezan i pridrzavat se strogo pravila
Ja sam prvo precizno izracuno koliko dobiju proteina, a koliko energije u obroku bez uree..
Pravilo je da se jedna cetvrtina do najvise jedna trecina proteina koje trebaju dobiti zamjeni ureom.
1 gram cistog dusika zamjenjuje 6 grama proteina
Posto urea ima 46% dusika a sojina sacma otprilike isto tolko proteina onda 1 kg uree je isto sto i 6 kg sojine sacme
Nakon sto sam tocno sve izracuno i izmjerio preciznom vagom, odlucio sam davati 1% uree u smjesi (mada bi moglo i vise,ali za svaki skucaj) odnosno na kantu od jupola smjese (15kg) stavim jednu punu casu od jogurta uree (150g)
S ureom krecem kad su teski 200-250 kg i to tako da dva tjedna ih postupno privikavam
Na kraju moram naglasiti da je urea jako korisna jer se u buragu pomocu bakterija pretvara u vrijedne proteine, ali je i OTROVNA ako se nestrucno daje.
Bilo je puno primjera da se goveda otruju i uginu,zato nikad dovoljno opreza