• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Tov pilića

jossip

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2019
Poruka
886
Zanima me da li se ti pilići kada ojačaju mogu puštati van na travu?
 

robelar

Dobro znana faca
Tu od
11 Lis 2014
Poruka
1,918
U principu bi mogli ali moras imati uvjete. Ogradjeni posebni manji prostor da ih druge kokosi ne uznemiravaju. Isto nije pogodno da ti pokisnu. Od naglog i puno zelenog ti dobe proljev. Opcenito kad ih pustis su nesnalazlivi. Mogu ti izgubiti na tezini od promjene hrane i hodanja. Ja sad svoje hranim par dana samo srotom i nakosim im malo trave da se prociste prije neg ih odradim sve u istom prostoru. Onda ide ciscenje prostorije, susenje , dovoz novog hoblovinja , nabava pilica i hrane . Najvaznije je da su jednodnevni pilici dobri.
 

robelar

Dobro znana faca
Tu od
11 Lis 2014
Poruka
1,918
Koliko bi minimalno trebalo drzati pilice samo na srotu prije klanja da se ociste?
 

HobiFarmer

Novi član
Tu od
19 Svi 2020
Poruka
20
Pozdrav, trebaju mi savjeti vas iskusnijih zelim dobiti kvalitetnije pile iz produzenijeg tova 60-70 pa mozda i koji dan duze ali da izbjegnem probleme prebrzog rasta. Na raspolaganju imam hranu od TSH cakovec i planiram koristit starter i grower u brasnastom obliku jer sam dosao do zakljucka da tako sporije napreduju i da imaju manjih zdra. problema nego u peletiranom obliku. Pilici dolaze iz valipileta jer druge opcije u dalmaciji nemam. Sad me zanima dal da ubacim od 40dana super od cakovce sa srotom kako bi taj tov malo produzija i da pile bude kvalitetno? Opcenito ako imate kakav savjet ili prijedlog jer trazi se- kvalitetno zuto pile 2-2.5kg cista, imam na rapolaganju cakovec i fanon(bez-gmo) hranu ali mi je malo dalje pa bi mi bija problem skladistit kolicinu za cijeli tov. Tovit cu 80 komada.
 

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,504
Možda ti moj pirmjer pomogne.
Kupujem bijele piliće starosti 3-4 tjedna. Na farmi su do tada hranjeni smjesom. Zato uz piceke kupim i 1-1,5 kg te smjese po piceku. Postupno im miješam šrot u smjesu. Šrot je od kuruze (75%) i pšenice (15%) uz dodatak sojine sačme (8%) i bučinog brašna (7%). Postoci su odokativno volumni. Takvu domaću smjesu šrota miješam s kupljenom. Počinjem s 10% domaće i postupno povečavam tak da do potrošenosti kupljene smjese postupno pređu na šrot. Dalje su na domaćoj hrani (opisani šrot) do klanja. Težina je uglavnom između 2 i 2,5 kg čistog. Djeca, (vole kupovne) prigovaraju da su naši prežilavi, a u stvari su taman. Barem po mojem ukusu.
Grahorasti kokotići prolaze jednak postupak + ispaša kad dosta porastu. Njih obično hranimo nekoliko mjeseci. Oni su malo žilaviji, ali meni još ukusniji.

Nadam se da sam barem malo pomogel. 😉
 

robelar

Dobro znana faca
Tu od
11 Lis 2014
Poruka
1,918
Koliko shvacam ti bi htio dobiti kvalitetu mesa sa sto manjim utroskom kupovne smjese. Ako uzimas jednodnevne pilice ne mozes ih od pocetka drilat nego moras im pruziti ono sto im je potrebno za zdravlje i normalan rast. Na samom srotu ce sigurno pokrepat. O smanjivanju kupovne smjese mozes racunati tek oko mjesec dana starosti. Onda im postepeno kolicinu smjese mjesaj sa srotom. I to ce za njih biti sok sto ces vidjeti po potrosnji hrane i voljom da jedu. Tovni pilici su bas zato napravljeni da se sto prije istove . Ne mozes ih hraniti kao i domace jer preko ajmo reci obicne hrane nece se dobiti tovni rezultati ako uopce i prezive. Ja sam u jednom ciklusu hranio po 150 komada i uvijek je znalo medju njima biti ovakvih kakve ti trazis jedno 20 posto. To su obicno ti nekakvi krzljavi koji nisu izrasli iako su imali sve isto kao i drugi. Razlika kod pilica za moju upotrebu i prodaju je ta sto sam svoje pilice pred kraj ostavio desetak dana samo na srotu , suhom kruhu namocenom sa nasjecenim koprivama i travom. I to moras biti oprezan.
 

ZGseljak

Iskusan lik
Tu od
21 Srp 2018
Poruka
2,641
Većinu toga je @iwanho napisal. Moji su u tovi isto tak 60-70 dana, i sad od zadnje ture prosjek očišćenog pilića bilo 2,7kg. Ako se hoće žuti pilić, u hrani mora prevladavati barem 3/4 kuruze, ali ak su na čistoj kuruzi onda budu salasti dosta. Također se ne smije zaboraviti minerali i vitamini, inače oslabe na nogama i legnu, a to znači da ne mogu do hrane i vode i automatski gubi na težini. Da ne spominjem da ostali gaze po njemu.
 

sttipa

Iskusan lik
Tu od
6 Tra 2013
Poruka
2,185
@ZGseljak - sad si spomenuo cinjenicu oslabe na noge...dakle vitamini i minerali su u igri? Kaj ima dajete i u kojim razvojnim stadijima? Muvisel nesto drugo trece???
 

ivanhecimovic

Aktivni član
Tu od
11 Ruj 2014
Poruka
688
Bacim cijelu(al ne baš puno jer se bojim proljeva mada se nikad još nije dogodilo da se ne ureknem) i oni pocokaju sve zeleno ostane samo stabljika
 

HobiFarmer

Novi član
Tu od
19 Svi 2020
Poruka
20
Hvala svima na odgovorima! (y) Ja prvenstveno zelim kvalitetno ukusno pile, usteda mi ne znaci jer radin za sebe i ne predstavlja mi neki strasan trosak znaci trazin zdravo i ukusno meso. Isto tako znam da se ukusno pile ne moze dobit za 40-50 dana vec kasnije zbog razvoja nekih masnih kiselina u mesu tzk. "zrelije meso". Zato mi nije bitan prebrz rast jer prebrz rast donosi i neke zdra. probleme sa sobom.
Prosle godine kad san prvi put se okusa u ovome kupija san svu sirovinu kuk,soju premiks, muvisel, kostovit, suncokret itd. itd. prakticki sve sta ide u gotove smjese i sam to mjesao po nekim svojim recepturama i meso je bili top kvalitete. Medutim previse mi je to posla da mjesam, skladistim kombiniratm itd. zato cu prijec na gotove smjese.
Jedino me zabrinjava da dajući peletirani starter i grower pilici jednostavno ne buknu od tezine i da ih budem mora klat ranije od onog zlatnog perioda od 60-70 dana. Kakva su vasa iskustva? Dal da koristim brasnast oblik gotovih smjesa jel san negdi procita da tako sporije napreduju i da prakticki nema uginuca?
 

kninquin

Aktivni član
Tu od
11 Svi 2013
Poruka
1,226
Malo da se ubacim u razgovor....
HobiFarmer - zašto ne pokušaš sa "domaćim pilićima"?
Njima treba duže, dosta duže do određene težine, ali ako je samo za vlastitu konzumaciju onda se isplati jer takvu kvalitetu nikada nećeš dobiti od hibrida za tov.
Ja sam slučajno tako počeo jer imam domaće kokoši i same izlegu i vode piliće pa kolbem po potrebi....
 

ZGseljak

Iskusan lik
Tu od
21 Srp 2018
Poruka
2,641
Ko radi samo za sebe, to je najbolja, a po meni i najjeftinija varijanta.
 

robelar

Dobro znana faca
Tu od
11 Lis 2014
Poruka
1,918
Normalno da su najbolj domacii pilici koji hodaju po dvoristu i koje kvocka voda. Zenke ostavis za buduce kokice a visak muskih polako pohas. Mladima to ipak nista ne znaci jer im je takvo meso zilavo i nema hrpa bijelog. Usporedite samo kosti od takvog divljeg piceka i onog u gajbi. Ovaj ima potpuno bijele kosti a tovljeni crne kad ga ispeces.
 

HobiFarmer

Novi član
Tu od
19 Svi 2020
Poruka
20
Ok, recite mi koje su to mesne pasmine tzk. "Domaci"? Sasso hibridi? Kakvi sta, nisan narocito upucen znan da ima svakakih sassoa?
 

Najnoviji postovi

Na vrh