• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Tov teladi

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
3,854
Ma kod nas je 2kn po bali ali svi imaju balirke i nitko nema vremena...i meni je samoutovarka opcija,jer za cijenu balirke uzmem samoutovarku,kosu i jos kupim 2 teleka :)
Ali ima i roto bala povoljnih za kupiti,i to je opcija...samo me taj objekt najviše pati..nemam vodu do tog mjesta gdje mogu biti,a neda mi se 80m niz brijeg sa kantama nositi...moram si vodovod riješiti isto...posla ko u priči,ali kad ima volje nađe se i način :)
 

Paolo822

Član
Tu od
31 Srp 2013
Poruka
99
Pozdrav svima,

planiram uzet dva teleta stara 3 mj, belgijanac ili simentalac zavisno sta nadem. E sad me zanima koje bi mi bilo najbolje krmno bilje za posijat...volio bi da je jednogodisnje kr bilje posto nemam puno zemlje a treba mi za povrcarstvo koje nam je primarna grana... A mozete napisat i visegodisnje.. Hvala svima
 

darebn

Član
Tu od
19 Tra 2011
Poruka
147
Da li neko ima informacije gdje se mogu kupiti vakcine za telad? Naime zanima me da li postoji pakovanjee od 10 doza jer imamo 10 telica i ne isplati nam se dva puta kupovati po veliku dozu za 25 komada. Hvala na odgovoru.
 

soony-69

Aktivni član
Tu od
16 Sij 2011
Poruka
854
Ne bavim se tovom pa i nemam iskustva, ali sam se počeo zanimati za tov.Zanima me, ako imate volje odgovoriti, oko ishrane junadi. Šta mislite o smjesi koja bi sadržavala
50% kukuruznog šrota vlažnog zrna,
20% stočnog graška,
10% ječam,
10% tritikal i
10% pšenica
+ neki premiks.
Uz to da se hrani silažom cijele stabljike kukuruza.
Ako bi se tovilo od 150 do 650 kg, koliko bi trebalo takve smjese a koliko silaže po jednom grlu za tih 500 kila prirasta? Da li bi trebalo i sijeno i koliko? Hvala unaprijed.
Inače gdje god postavim slično pitanje, nitko ne zna odgovoriti.Uvijek da to ovisi....da nije uvijek isto.....da to nitko ne računa.....Pa kako se onda izračuna da li se isplati nešto ili ne.
 

golman7

Član
Tu od
11 Ruj 2011
Poruka
605
Da li neko ima informacije gdje se mogu kupiti vakcine za telad? Naime zanima me da li postoji pakovanjee od 10 doza jer imamo 10 telica i ne isplati nam se dva puta kupovati po veliku dozu za 25 komada. Hvala na odgovoru.

Pa imas u veterinarskoj ljekarni,ja tamo kupovao i bilo je od 10 doza.
 

Lukavice190

Novi član
Tu od
13 Pro 2018
Poruka
6
Poz svima imam zensko telo stara je 2 sedmice simentalske rase,hranim je mljekom od krave i poceo sam koncentratom e sad me zanima koliko treba da joj dajem mljeka a koliko koncentrata ?
 

Ivan KC

Iskusan lik
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
3,131
Ja tako staru telad napajam s 4 litre mlijeka i kako su stariji pomalo povecavam.
Ne znam kaj podrazumjevas pod koncentrat, moji telici kad pređu mjesec dana pocinjem im davati po pola litre kukuruznog brasna mjesanog sa posijama.
 

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
3,854
Imaš meggi od sana,a imaš i peletirani od čakovca za telad do 80kg.
Uglavnom daj im kako je rekao Ivan KC,nećeš pogriješiti..bolje dati manje nego previše.
Iako kod mene je telad puštena stalno kod krave u boxu,grickaju sijeno već sa 3 tjedna starosti,a smjesu jedu sa 6 tjedana kada skuže da se i to jede ali male količine.
Nakon 2 mjeseca starosti dajem im zasebne posude sa hranom i max 2l dnevno šrota i stočnog brašna i kostovit.
Sad kada kroz koji dan kupim nove žensku telad ove odvajam isključivo na smjesu i sijeno..
 

Ivan KC

Iskusan lik
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
3,131
Kolega Komer, znaci tele ti je cijeli dan uz kravu, znaci moze je sisati kad hoce?
Ili pustas tele ujutro i navecer na sisanje?
 

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
3,854
Non stop s kravom.prvih par dana izdojim nakon sto tele posisa da krava ne dobije mastitis..kada nakon sisanja izmuzem litru mlijeka onda prestajem sa mužnjom..pošto radim u smjenama od 12h,žao mi je da tele tako dugo ne jede,iako mnogi kažu da se nebi ništa dogodilo..ja zasada ne riskiram,a ženi uz dvoje male djece nebi htio još i teleke nakeljit na grbaču..
 

Paolo822

Član
Tu od
31 Srp 2013
Poruka
99
Pozdrav svima,

u petak mi dolazi tele staro 8 dana... Pošto sam novi u tome molim da me ispravite ako negdje griješim...

Kupio sam zamjenicu dali su mi Sano ROT - dakle treba ga dati na temperaturi od 38-40 C° mislio sam u jutro oko 6:00 i naveče 18:00 - 500g zamjenice rastopit u 3 litre vode...
-vidim da uz zamjenicu preporučaju SANO Meggi u omjeru 35% Megi 65% mljevena pšenica.. 2kg dnevno po teletu
-imam pojilice za vodu, vodu mu treba dati po želji ili ima neka količina koju može dnevno popiti ?

ako je još nešto bitno molim Vas da mi napišete.
hvala i LP
Paolo
 

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
3,854
Drži se uputstva i promatraj tele..meggi ne vjerujem da će htjeti jesti jer ćeš ga hraniti na dudu i to će mu biti za start dovoljno..moji nisu pili vodu dok nisu mogli do pojilice od krave l,alo svakako mu ponudi svježu vodu..
 

Stjepan1262

Novi član
Tu od
18 Velj 2017
Poruka
27
Pozdrav...
Zanima me vasa iskustva, planiram kupiti par telića simentalske pasmine starosti oko 10 dana, hranio bi ih sa zamjenicom pa me zanimaju vasa iskustva koliko je to dobro, kako telići rastu pošto nije pravo mlijeko i jel se isplati tako kupovati zamjenicu i hraniti ga do oko 150 kg dok samostalno ne pocne jesti...
Hvala
 

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
3,854
Imaš iskustva ili bi prvi puta to radio?
Ako nemaš iskustva,10 komada je poprilično za start.
Po meni ne isplati se dati za muško tele par dana staro 2800-3200kn,lošiji su uglavnom jeftiniji ali nemora značiti..
U 2 mjeseca budu barem 2 pakiranja mlijeka suknuli po komadu..
Radije kupi 2 mjeseca staru telad,koji su uglavnom prošli proljeve i te rane bolesti koje ti mogu nanesti veliki financijski gubitak u slučaju uginuća ili ako ne ugine pa te veterinar odere..( ako sam liječiš onda druga stvar).
Ako telad samostalno jede,sijeno i žitarice,onda si na konju,a može ih se kupiti za malo više.para od par dana stare teladi pa si pregruntaj.
U svakom slučaju sretno i držim fige.
 

Marko1986

Dobro znana faca
Tu od
12 Ožu 2009
Poruka
774
Kolege, jel tele staro mjesec i pol do 2 mjeseca još pije mliječnu zamjenicu ili moze biti samo na sijenu i smjesi?
Može li se takvom teletu ponuditi "sijeno" od zobi pokošene kad isklasa?
Kakvu smjesu mu ponuditi? Može li mu se mlijeti kukuruz u klipu? Koliko sojine sacme u postotku? Koji premiks?
 

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
3,854
S 2 mjeseca bi moglo i bez mliječne zamjenice.
Ranije je riskantno,ali ne znači nužno i nemoguće.
Ako je samo na mlijeku teže će ga pogoditi prijelaz na "krutu hranu".
Ne kužim šta je "sijeno" od isklasane zobi..sjenaža ili?
Možeš mljeveni kukuruz sam davati,sačmu sojinu možeš umiješati u šrot..
Na premiksima ti piše receptura samo mislim da se ne isplati kupovati premiks kojeg ide jako mali postotak radi jednog teleta.
Sojine sačme nebih više od 10% za početak.
Sijeno obvezno..
Imaš i gotovih smjesa za telad pa probaj s time..
 

Marko1986

Dobro znana faca
Tu od
12 Ožu 2009
Poruka
774
Ako bi to tele i bilo na zamjenici, koliko puta dnevno ga treba napajati? mislio sam na proljece jednu parcelu posijati zob pa kad pusti klas pokositi je i osušiti kao sijeno. Nemam ni jednu livadu, a djetelina mi zvuci kao prevelika obaveza. Ovako pokosim zob i ako uspijem jos mogu kukuruz posijati. Nemam ja nikakvih uvjeta ni strojeva za sjenazu. Pitam ovakva pitanja jer nemam pojma oko teladi i bikova, a htio bih utoviti jednog bikica samo za potrebe moje obitelji.
Znači, ako udje u štalu sa 2 mjeseca i dam mu dobro jesti, znači smjese i sijena po volji, za Koliko vremena bi mogao natuci bar 500 kila žive vage?
 

Najnoviji postovi

Na vrh