• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Traktorske FREZE

independent

Član
Tu od
17 Pro 2012
Poruka
161
Gramipovu AT30-230.
Imam 6011 i frezu AT30-200 usitnjava sve bez problema
i buke. 3-4 spora za ratarstvo, a u povrtlarstvo 1-3 spora s maksimalnom dubinom. Bitno da ti pokrije vanjske tragove kotača.

Miladin

Dobro znana faca
Tu od
7 Sij 2011
Poruka
1,264
Ja sam na IMT 619 1,65m okrenuo lančanike kontra, sad je brža za oko 50 %, sad bolje sitni zemllju a koliko će izdražati to ostaje da se vidi.

niho

Član
Tu od
25 Tra 2011
Poruka
255
Lijep vam pozdrav. Javlja mi se vječna dilema kao početnika u poljoprivredi, a to je kupovina freze. Planiram da za store 504 kupim frezu IMT 165 cm ili GRAMIP AT 20 od 170 cm, naravna stvar radi se o novim frezama. U razgovoru sa prijateljima su mi preporučili i rotodrljacu pa da je skratim na 180 cm. Radim u brdu i zemlje su relativno teške. Treba mi preporuka i savjet.

FeLiXxX

Aktivni član
Tu od
6 Pro 2010
Poruka
1,037
ako je za povrce onda freza, ako je za kukuruz i kulture koje trebaju manju dubinu i malo krupniju obradu zemlje roto drljaca.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,632
AT20 je za tešku zemlju prelagana.
Kakvo skraćivanje roto drljače? Možda samo demontaža klinova (noževa) na zadnjoj glavi?

niho

Član
Tu od
25 Tra 2011
Poruka
255
Sijem kukuruz, tritikal, pšenicu i pošto povećavam površine za obradu freza se nameće kao rješenje. Kod nas u BiH uzme se rododrljača, razmontira i isiječe se korito, povari sve, vrate glave i ostane ti dijelova za zamjenu. Majstori za to uzimaju oko 150-200 KM (80-100 eura)

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
za freze vrijedi unverzalni savjet , pogledaj kako napravi zemlju i s čim tjera koju širinu susjed takvu ili manju uzmi ti .

Miladin

Dobro znana faca
Tu od
7 Sij 2011
Poruka
1,264
Moja freza IMT 1,65 m ima 4 noža, neznam dali ove sa 6 noževa bolje sitne zemlju, po nekom razmišljanju trebalo bi.

Gore prije sam pisao kako sam okrenuo lančanike i ubrzao frezu ali nije dobro, zadimio se reduktor i pustio ulje a ulje kod lanca postalo nesmal kao totmast sve se pregrijalo.

Posljednje uređivanje od moderatora:

niho

Član
Tu od
25 Tra 2011
Poruka
255
Vozio sam IMT 145 cm za probu i traktor je ne osjeti, osim što mu moram ugraditi tegove naprijed jer u velikom brdu i ako je ružno izorano diže ga i ukopava se. Ali sa tom širinom je sporo radit, odprilike 1 hektar je od 7-9 sati rada da napraviš da valja., 1 spora i gas.

haz0r

Član
Tu od
1 Lip 2012
Poruka
460
Ta sirina i ta brzina se pronalazi jedino u malim bastama. To je da se polomis na hektar i potrosis bruku goriva..

Poslano sa mog Picasso koristeći Tapatalk

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,148
Ali ako ti je traktor ne osjeti kako kažeš onda je ''ušaltaš'' u 4 stepen prenosa pa možeš ići i većim stepenom prenosa a manjim brojem obrtaja motora , tako ćeš nešto malo da kompezuješ potrošnju goriva i vremena.

haz0r

Član
Tu od
1 Lip 2012
Poruka
460
U kojoj brzini reduktora Savo ti tjeras Maschio (cini mi se) ? Ja moram u tezoj zemlji u 3brzinu jer mi potpuno zaustavi kardan (proklize lamela) , a recimo sa Pottinger MEX2 nikada nije proklizala.. Jel moguce da se toliko teze tjera Howard nego li silokombajn ? I da, znam da nije uredu sto proklize iako je nova lamela i capice..Nadrimajstori jbg...

Poslano sa mog Picasso koristeći Tapatalk

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,148
Zavisno od uslova biram brzinu reduktora , ako ''derem'' ledinu onda ide prva , po oranju za pripremu kukuruza i pšenice idem obično u treću.
Četvrtu sam samo par puta probao za povrće mada skoro da ni nema potrebe za njom.
Druga isto tako nekada ako idem po strniku ili kukuruzištu.

Traktor osjeti to šaltanje itekako , mada po meni najveći faktor koji drastično mijenja stvari su uslovi rada , dali je mokro,suvo,orano,neorano,korovno i još dosta toga.

Lamela mi ne kliza pošto rusi imaju blesav sistem pogona kardana koji može da se podešava i improvizuje do mile volje. Čak sa sjedišta mogu da određujem silu koju ću da upotrijebim na kardan.
Prije motor umre nego lamela prokliza. A lamela ipak odradi na udarac ili neko teže zaglavljivanje rotora.

haz0r

Član
Tu od
1 Lip 2012
Poruka
460
Iste brzine koristimo u istim uslovima onda. Ja sam u 4toj radio ali je tesko traktoru, dok u trecoj se preporodi.. U prvoj kao da nema freze iza njega. Ide u ledinu bez problema kao sto velis.. Cuje mi se lanac na njoj, kao da grebe..u planu sam je otvarati pa ako budes raspolozen, volio bih par tvojih savjeta.

Ja imam problem sa lamelom uzas, nikako mi motor ne crkava...

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,525
Hazor, vjerojatno si ti ploče masne, pa zato proklizava.
Koliko sam shvatil, imaš Howard frezu. Na njoj ili curi semering ili pušta O-ring ispod krunaste matice. Na našoj bili spucali federi. Dal sam napraviti nove, neoriginalne, ali zato sam ih postavil 8 umjesto 6 i nije više bilo problema.
Ak se čuje lanac, možeš ga izvana dotegnuti. S prednje strane poklopca imaš šaraf koji pritišće klizač, pa ga malo dotegni.

haz0r

Član
Tu od
1 Lip 2012
Poruka
460
Proklizava mi na traktoru kardan, kardanska lamela. Sa Pottingerom nemam poblema, ali sa frezom da. Majstor mi je mijenjao obje lamele i set capica, opruga ali nista nije napravio. Da, imam Howarda 205cm, ne curi nigdje i ne proklizuje dole na osovini cim sam pritegao po pola kruga opruge. A lanac je dotegnut ali i dalje se cuje kao da grebe od kuciste. Razmisljam da nije klizač se potrosi ili se urezao lanac u njega...

Evo na snimku od 0:40 se cuje taj zvuk..

https://www.youtube.com/watch?v=94fRAGatkOs&t=1s

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,148
Hm , a da to zveckanje ne dolazi zbog slomljenosti kadana?
Probaj skratiti toplink pa vidi hoće li se zveckanje umanjiti.

Na vrh