Radi se samo evidencija odnosno koja je parcela čime zasijana koliko znam ako dobro mislim, ali nije potrebno prijavljivati potpore.
žena u agenciji mi je objasnila da moram prijavit sve površine samo u slučaju ako hoću ići na neke eu fondove/mjere jer prema tome valjda vide jel ima 'povećanja proizvodnje'..al nisam taj dio baš slušao jer čim je spomenula eu fondove jedan dio se mene isključio 😂 a ionako ne planiram ići nikad na eu fondove.
Nemam ništa protiv vašeg naćina rada ali u današnje vrijeme kada su cijene ratarskih kultura ovakvo niske (kao prije 25 god.) a troškovi života i poljoprivredne proizvodnje neusporedivo veće,nejasno mi je kako možete poslovati pozitivno.Uz niske cijene u Slavoniji nas redovno prate vremenske nepogode(suša i tuča)zbog kojih imamo smanjene prinose po jedinici površine. Ako ne prijavljujete površine za poticaj nemate pravo na plavi dizel,ne možete ni osiguravati usjeve od vremenskih nepogoda, a da i ne govorimo o izgubljenom prihodu zbog neisplate poticaja koji ipak čine razliku između gubitaka i dobiti. Na papirologiju i prijavu poticaja godišnje ne potrošim više od 7 radnih dana pa mi to nije baš tolika gnjavaža i proizvodnja sigurno ne trpi zbog toga. Ni meni nitko ne određuje što moram sijati i kada,sam određujem koje kulture ću posijati,na koje površine i kada pa ne vidim ni tu problem.
I ja sam iz Slavonije tj Srijema. Suša (200-300L godišnje), oluja (razorna 2023, i upola manja 2024, pa čak i 2025 dosta pologa al to zbog lošeg odabira hibrida kod nekih), redovan jak led u 6-7mj je nešto na što sam navikao i prilagođavam se...
Nisam mislio pod papirologijom samo prijavu poticaja..Mislio sam na kontrole i sve ostalo, a imao sam ih ohoho redovno svake godine...ALI otkako sam smanjio površine pod poticajem smanjile/skoro i prestale kontrole i kućne posjete. E sad, da li je slučajnost ne bih htio komentirati..
Nije problem kad mi dođu kad je kišni dan ili van sezone, al uvijek su dolazili kad je najviše posla i zadrže se pola i više dana..A to ti poprilično pojede živce i njihovo traženje dlake u plastu sijena..
Citirat ću jednog kolegu iz sela: ''Fascinantno kako kontrole i inspekcije redovno obilaze jedne te iste, posebno nas koji smo 'uspješniji' a kod mog komšije nikad nisu bili iako znam da redovno kupuje zabranjene pesticide u srbiji'' (njegove riječi)
Valjda i ovi iz ministarstva se čude kako je moguće biti u plusu u poljoprivredi u Hrvatskoj pa nas redovno obilaze sa inspekcijama jer misle da radimo nešto 'ilegalno' i švercamo drogu 😂 (oh da, bilo je već 4-5x kad su mi došli tražiti drogu u jumbo vrećama gdje spremam žitarice)
Od toliko inspekcija i posjeta, jedina nepravilnost koju su pronašli tj i kazna koju sam dobio je za tablu OPG-a na kući jer na istoj tabli nije pisalo radno vrijeme OPG-a. Pa sam sljedeće godine opet dobio kaznu za tu tablu jer je pisalo radno vrijeme 8-16h. Od tada, tj zadnje 4g piše radno vrijeme 0-24h