• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Trebam korisne savjete

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,679
Ratarko kaže:
mario kaže:
Kod mene ima decimala, iprobat ću kako meni broji sate.

Ratarko i Zj, vaši se traktori gase na crvenu veliku tipku STOP?
Moj se lambo gasi na ključ tako da nema straha da ostane kontakt uključen, mislim da od kad ga imamo nije nijednom ostao uključen kontakt.

Jok , palim i gasim ga na ključ .

Znači, ima elektronički regulator snage.

Na mojem je sve mehaničko, prednji pogon, špera pa čak i uključivanje kardana.
I ima drugačiju instrument ploču, pa je možda razlika.
i gasi se na mali crveni gumb.

Mario, jel još tvoj sused Mladen ima bijeloga Crona 70?

R

Ratarko

Guest
Hmm , što je to elektronički regulator snage ?
Da li to ima vveze sa ovim :
Vozim Hurlija na 1500 okretaja dodanih putem jednog dugmića ( znači elektronskim putem ) i vučem rasipač pun mineralnog gnojiva ( 3,2 tone ) nailazim na mekaniji dio na njivi i Hurli prolazi bez nekih trzavica . Drugi puta vozim Hurlija u istoj situaciji ali nogom dajem gas , nailazim na mekaniji dio i okretaji mi padnu sa 1500 na 1300 ??? To sam puno puta doživio . Kao da traktor zna da treba stalno biti na 1500 okretaja ako mu je gas dodan elektronskim putem i čim osjeti opterečenje sam dodaje gas/gorivo a da ja to niti ne primjetim te ne taj način drži konstantne okretaje od 1500 . Da li bi to bio taj elektronički regulator snage ili ...?

Z

zrine892

Guest
....jedan iz radikovaca ima hurlija mislim da je oko 100 ks...njemu se to dogada u oranju umjesto da da gasa njemu se smanjuje obrtaji...isto tako kao i ti kad dojde u mekanim djelovima gdje je voda lezela...sto se tice radnih sati na hurliju ili ostalim traktorima ja mislim da se sat pokrene kada se da gas preko 1000 o/min...tako sam cuo od neki majstora...

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,679
Ratarko kaže:
Hmm , što je to elektronički regulator snage ?
Da li to ima vveze sa ovim :
Vozim Hurlija na 1500 okretaja dodanih putem jednog dugmića ( znači elektronskim putem ) i vučem rasipač pun mineralnog gnojiva ( 3,2 tone ) nailazim na mekaniji dio na njivi i Hurli prolazi bez nekih trzavica . Drugi puta vozim Hurlija u istoj situaciji ali nogom dajem gas , nailazim na mekaniji dio i okretaji mi padnu sa 1500 na 1300 ??? To sam puno puta doživio . Kao da traktor zna da treba stalno biti na 1500 okretaja ako mu je gas dodan elektronskim putem i čim osjeti opterečenje sam dodaje gas/gorivo a da ja to niti ne primjetim te ne taj način drži konstantne okretaje od 1500 . Da li bi to bio taj elektronički regulator snage ili ...?

To znači da nemaš regulator s utezima koji dodaje gas kad motor gubi okretaje, već elektronikčku kutiju i aktuator na letvi za regulaciju gasa. Pogledaj tamo iznad filtera ulja, ima li kakav konektor s kabelom ili imaš dvije sajle? Nemaš ih sigurno.
To s dugmićima ti služi za špricaanje (konstantni okretaji bez obzira na teret, tzv. bez astatizma ) radi održavanja brzine vožnje.
To ti je funkcija i meh, regulatora, samo nemože tak dobro držati okretaje.
Ono s nožnim gasom ti je način kao na autu: ti pedalom reguliraš okretaje pri promjeni tereta (osobno, ovo ne volim ni na autu, a kamoli na traktoru).

mario

Legenda
Tu od
28 Srp 2006
Poruka
2,939
Mario, jel još tvoj sused Mladen ima bijeloga Crona 70?
Da ima ga još, već je promjenio 3 traktora ali njega ne.

I ja imam tu tipku za gas, ali moram priznati da traktor sam dodaje gas pri povećanju opterećenja nisam znao, moram to isprobati. :D :D :D

R

Ratarko

Guest
Mario , ja to ne osjetim da on dodaje gas , okretaji ostaju zakucani na 1500 ali kada idem istim tim tragom i držim nogom gas na 1500 onda mi okretaji počmu padati kada dođem u mekani dio jer traktor propada u blato , onda je potrebno malo nogom korigirati i vratiti gas na 1500 .

R

Ratarko

Guest
mario kaže:
KUžim što si rekao. A kako je kad dodaš ručni gas?

Nikada ga ne dodajem . Dobro , lažem , dodam ga na 850 - 900 okretaja da ne moram nogu držati na gasu dok vrtim traktor na uvratinama , povrteku ili povrateku :D uh što sam obazriv prema drugima :D ;)

B

Bobo

Guest
Kakav god bio, regulator broja okretaja je na traktoru obavezan kao takav. Osobno mi se svidja sto ovdje citam. Kad je gas dodan rucno on radi, a kad se ide s noznim, onda ne radi... To mi se jako jako svidja. Zamislite kamion koji ima regulator na pumpi, i kad pustis gas da kocis motorom, a on i dalje odrzava okretaje... Smrt na cesti.

Tako i ovaj ratarkov hurlimann, kad se radi noznim gasom, onda se traktor ponasa kao i automobil i mora se gas nogom korigirati ovisno o opterecenju. A ako se ide rucnim putem, onda to radi regulator.

Ne mogu vam opisati kako mi je drago sto se netko napokon toga sjetio... Sigurno je milina takvim traktorom voziti u transportu, posto bolje kosi motorom.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,679
Bobo kaže:
Kakav god bio, regulator broja okretaja je na traktoru obavezan kao takav. Osobno mi se svidja sto ovdje citam. Kad je gas dodan rucno on radi, a kad se ide s noznim, onda ne radi... To mi se jako jako svidja. Zamislite kamion koji ima regulator na pumpi, i kad pustis gas da kocis motorom, a on i dalje odrzava okretaje... Smrt na cesti.

Tako i ovaj ratarkov hurlimann, kad se radi noznim gasom, onda se traktor ponasa kao i automobil i mora se gas nogom korigirati ovisno o opterecenju. A ako se ide rucnim putem, onda to radi regulator.

Ne mogu vam opisati kako mi je drago sto se netko napokon toga sjetio... Sigurno je milina takvim traktorom voziti u transportu, posto bolje kosi motorom.

Bobo, nisi shvatio!!!
I tvoj imt ima tzv trorežimski regulator: regulator max broja okretaja, min broja okretaja i snage.
Ovo o čemu pričamo ti je tzv izokroni način rada, i nema veze ručni ili nožni gas. Ručnim ili nožnim gasom namjestiš okretaje, stisneš tipku i on ih zapamti i drži. ÄŒim dodaš gas, bilo ručno, bilo nožno, stvar ide u "pause mode", tj. okretaji odgovaraju zadanom gasu pedalom (bilo ler ili puni). Ratarko, imam li pravo?
To ti je kao tempomat na autu (ako si to ikad vozil).
I nije namijenjeno za upotrebu na cesti, već za špricu ili rasipač gnoja i sl. tj strojeve kod kojih je važna konstantna brzina kretanja ili pak recimo brzina vrtnje kardana (za generator npr). I kočenje motorom nema baš veze s tim. Bolje koči kad se potpuno oduzme gas.

B

Bobo

Guest
Aha, tempomat... Tako mi reci...

Ja sam skuzio da ima regulator okretaja elektronski, pa da on ima funkciju da sam dodaje gas po potrebi (kao obicni mehanicki regulator) a da je ta "funkcija" iskljucena kad se radi s noznim gasom...

Iako mi se cini da je i to spominjano negdje :scratch

S

seljaček

Guest
Pomoč trabam hitno treba mi traktor za PRSKANJE, PRIHRANU ŽITA. Molim savjet sšo kupitinaglasak da sve ostalo radim sa Agrofarmom 100 velik mi je pa nejde u red kukuruza i puno žita mi pogazi. Imam malo novaca.

vedrankc

Aktivni član
Tu od
10 Kol 2007
Poruka
1,193
Najjednostavnje i najjeftinije da kupiš uske gume za međurednu obradu na Agrofarm, to ti je moj savjet.

Na vrh