Tko misli krčiti zapušteno zemljište - moj osvrt:
Prije sam posuđivao razne trimere i uvjerio sam se što to znači raditi sa AV ručkama i bez, pa sam nabavio 335RX Husqvarnu koja je odličan stroj dok ne probate nešto još bolje. A to bolje je polovni Stihl FS 450 koji je teži, no vibracija ima još manje tako da sam uspio jedan dan potrošiti 7 rezervoara bez umora od vibracija. No osim toga što ima dobro prigušenje vibracija, a stroj 3 KS (jači od prije korištene Husqvarne) je da Stihl ima za profi seriju (FS brojevi iznad 300 - rupa fi20) odlične noževe koji su za šikaru/grmlje, kupinu, koprivu,... i visoku travu.
Prije sam koristio prerađeni (proširena rupa na 25,4)
Stihl nož za malčiranje fi270 na Husqvarni 335RX i to nije dobro funkcioniralo (odvrtanje, prenošenje udarca... no dalo se malčirati), da bi sad tek vidio kako taj nož i trimer odlično odrađuju - smlate šikaru sa minimalnim naporom. Husqvarna je prije nudila nož za malčiranje u Njemačkoj, no više ga ne nude (sad mi je jasan razlog - lošiji način stezanja noža).
Jedini je problem kad se naleti na gustu travu koja se namota i tad ne radi dobro.
Primjer rada sa takvim malčer-nožem (veći nož promjera fi 320 koji ide na FS 550 ili 560 jer za slabije modele Stihl preporuča fi 270 malčer). FS 510/550/560 su tek strojevi koji se niti ne prodaju kod nas, a samo jedna napomena: nemaju plastičan oklop - već magnezijski...
[YT]https://www.youtube.com/watch?v=EDRmaP7M6os[/YT]
Kupinu i grmlje samelje na sitne komade - idalno za zapuštene parcele...
Za kositi visoku travu mi je odličan
ovaj trokraki nož.
Poluautomatska glava za nit je na FS450 takva da se ista nit, koju sam koristio i na Husqvarni, nikad nije zalijepila u namotu kod rada; niti se namotala trava između kutne glave i glave sa niti.
Po meni su nakon ove usporedbe profi Stihl trimeri na 1. mjestu i vjerojatno ću pokušati nabaviti polovni 550 ili 560 stroj (teško je za te modele reći da su to trimeri ;-)
Više o takvom načinu rada -
ovdje.