Smjer je dobar, ako je cilj da se kod preopterećenja alat otpusti. Inaće bi opterećenje trebalo pritezati vijak ili maticu.Navoj ima dobar smjer, i meni se par puta desilo sa noževima na husKVARni
Prije sam imao Alpinu koja je imala vijak umjesto matice i nikad se nije odvrnuo
husKVARna, samo ime govoriA kak se onda otpusti i olabavi alat, ako ga u radu priteže?![]()
Ne priteže ga, jer donja šajba ima ripne koje ju drže za osovinu. Da je i desni navoj, bilo bi istoA kak se onda otpusti i olabavi alat, ako ga u radu priteže?![]()
Ne priteže ga, jer donja šajba ima ripne koje ju drže za osovinu. Da je i desni navoj, bilo bi isto![]()
Tak je bilo kod mene na malčeru/mlinu Silovit. Stavili su jedan štift koji je trebal osiguravati da noževi ili glava s čekićima ne odvijaju vijak. No to je funkcioniralo samo ako je vijak bil divljački stegnut. Divljačko stezanje je imalo svoje posljedice, kaj je normalno. Kad se više nije moglo dovoljno pritegnuti, moral sam dati napraviti flanđu na koju dojdu noževi ili glava s čekićima. No na novoj je umjesto desnog napravljen lijevi navoj za učvršćivanje noževa. Nikad više problema. Dovoljno je lagano stegnuti vijak.