• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Turbo-puhalo 7340

• Temu pokrenuo lovrenčić
  • Datum prvog posta
B

Bobo

Guest
branko kaže:
mislim da bi najbolje rjesenje bilo odrijesiti kesu i kupiti zamjenski tj. svicarski borgwarner ili americki garett

evo za one koji imaju probleme s turbinama linka gdje imate i turbine za mtz (minsk) i zetor

Obrisan neispravan link.

BTw mada smo vec malo off topic kak bi bilo nakalemiti turbinu na 539 do 549 traktore jer oni imaju svi iste motore a to je je licencni perkins 3.152 za kojeg ima original turbina?

Skupljao bi ventila po cesti (ako bi ih uopce uspio pronaci)... Nije motar od 539 za to, iako bih volio probati sto bi bilo...

Z

zrine892

Guest
skini turbo...nemoj ga ni stavljati natrag...motor ce ti biti slabiji malo...bar ti se neće kidati...:) ;)....

M

Mata imt 540

Guest
ma jeeee turbo kore i piči nek se zemlja praši samo provjerit treba kakvo bi bilo ulje bolje recimo ili tak nekaj ...

Z

zrine892

Guest
ROKI kaže:
Moj rus je isto saranio tri turba. Neznam zašto jednostavno ode. Kod mene sigurno upitan materijal. :(
hvala bogu za sada radi...i turbo takoder zahtijeva neke pažnje... :mrgreen:

R

ROKI

Guest
Jasno da ima klizni ležaj, no nema nikakve iglice, kuglice. Na to sam mislio.

B

branko

Guest
imate ovdje pod parts and services uputstva o odrzavanju turba ali i neke savjete oko defektaze (pronalaska kvara)

Obrisan neispravan link.

L

lovrenčić

Guest
pozrav :D Turbo stoji oko 3300 kuna ,orginalan nije to skupo ,al je problem to što kupujem svake godine jedan u tome je problem :oops: Kupujem i orginalno ulje i filtere, mjenjam svakih 150 radni sati savjetovao sa večinom servisera zetora razvrtavam ga lagano, gasim dok se ohladi :!: neznam što bi mu još mogao napraviti :?: rastavio sam prvi turbo on je jednostavno zablokirao serviser rekao da je vjerovatno zbog lošeg ulja ili nepravilnog korištenja .drugi je propustio ulje u usisno granu pa je bjelo dimio a sad treči je propusto ulje u aspuh , nema ležaje nego na osovinici ima brončane pikse kroz koje prolazi ulje i podmazuje osovinu dok tu brončanu piksu drže dva mala segera koja su u kučištu i taj seger pukne i piksa otklizi smjesta i zatvori kanal od ulja ili izleti iz kučišta pa ulje curi u aspuh ili usisnu granu :oops: znači problem je u segeru ili njegovom materjalu ,pa me baš zanima kako bi bilo bez turba :D

B

branko

Guest
lovrenčić kaže:
pozrav :D Turbo stoji oko 3300 kuna ,orginalan nije to skupo ,al je problem to što kupujem svake godine jedan u tome je problem :oops: Kupujem i orginalno ulje i filtere, mjenjam svakih 150 radni sati savjetovao sa večinom servisera zetora razvrtavam ga lagano, gasim dok se ohladi :!: neznam što bi mu još mogao napraviti :?: rastavio sam prvi turbo on je jednostavno zablokirao serviser rekao da je vjerovatno zbog lošeg ulja ili nepravilnog korištenja .drugi je propustio ulje u usisno granu pa je bjelo dimio a sad treči je propusto ulje u aspuh , nema ležaje nego na osovinici ima brončane pikse kroz koje prolazi ulje i podmazuje osovinu dok tu brončanu piksu drže dva mala segera koja su u kučištu i taj seger pukne i piksa otklizi smjesta i zatvori kanal od ulja ili izleti iz kučišta pa ulje curi u aspuh ili usisnu granu :oops: znači problem je u segeru ili njegovom materjalu ,pa me baš zanima kako bi bilo bez turba :D

zato sam ti i napisal da probas kupiti zamjensku turbinu, koja bi ako je od pravog proizvodjaca (garett ili borg) mogla biti kvalitetnija.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,683
A koje ulje koristiš? I kakav je filter za ulje? Na Same-u su drugačiji filteri ulja za motore s turbinama (finije čišćenje).
Ovo mi je malo čudno kaj ti spominješ, jer nisu te JIKOV turbine toliko loše. Uostalom, kaj nema garancije od godinu dana pa da ti ju zamjene novom?

buban

Član
Tu od
11 Lis 2007
Poruka
121
A da probas odnet staru turbinu na reparaciju mozda bi bila kvalitetnija od orginala

suljos

Član
Tu od
9 Tra 2007
Poruka
327
Prije 25 godina smo u Remontu te turbine rutinski revidirali,a sada traze bogastvo za dva lezaja i malo blansiranja.

Marko355

Iskusan lik
Premium
Tu od
16 Lip 2008
Poruka
5,572
Moj komšija ima 7340 turbo, ali neznam baš da je imao večih problema, išo sam sa njim u silos, viko 184 metra žita, ide ko pravi.
Svidlo mi se kad je orao, kad je on krenio, a to krene fičkat...

edosoko

Dobro znana faca
Tu od
5 Svi 2008
Poruka
1,381
sta mislite da se stavi neki manometar na dovod ulja kako bi mogli pratiti pritisak ulja

Ruddy

Član
Tu od
17 Ožu 2009
Poruka
212
Marko355 kaže:
Moj komšija ima 7340 turbo, ali neznam baš da je imao večih problema, išo sam sa njim u silos, viko 184 metra žita, ide ko pravi.
Svidlo mi se kad je orao, kad je on krenio, a to krene fičkat...

..da imam viška para namontiro bi ja sebi turbo na 4320...pa šta bude bude...jer znam da 4320 nema 65 ks kao što su nam rekli jer sam ga uspoređivao sa 6211...a 6211 je 57 ks....

G

govrb

Guest
Mjenjaj filter zraka na vrijeme i ispuhuj ga nakon radova u prašini!Ulje mjenjaj na 100 radnih sati.Npr. Ina Super Turbo.I to je to!

BELEC7340

Član
Tu od
10 Srp 2009
Poruka
691
govrb kaže:
Mjenjaj filter zraka na vrijeme i ispuhuj ga nakon radova u prašini!Ulje mjenjaj na 100 radnih sati.Npr. Ina Super Turbo.I to je to!

naravno...samo redovno održavanje...paziti na to ko "joko v glavi"! :blackeye
navek posle teškog rada očistit filter zraka...i paziti na sva ulja! :D

uvjek ga zagrijati,ali uvjek! bilo ljeto bilo zima...pet minuta ga zapališ i nek radi na +700 rpm...isto tak nakon rada ga ispuhati...opet se ostavi 5 min na 500-700 orpm...i to je to...!
:) i pametno u radu...! ;)

i ide do 8 000 - 9 000 rh bez greške...!

Orsic

Član
Tu od
30 Kol 2009
Poruka
415
turbine najvise odlaze zbog tog sta ude neka smet u dovod ulja i sjebu se lagerii sve se razleti....

vimi

Aktivni član
Tu od
9 Stu 2008
Poruka
532
moj prjedlog je reparirati prvu turbinu
reparatura dođe oko 2500 kn. s pdv-om ja sam je reparirao na kamion i poslije je radila kao sat

Zdenko1981

Član
Tu od
9 Sij 2008
Poruka
89
Moj stari je imao 7340 i kada ga je kupovao, mislim u Kirš Promu, odmah su mu rekli da pazi na turbinu i da obavezno prije radova traktor treba zagrijati a poslije radova ga pustiti da malo radi na leru i tek onda ga ugasiti.

Na vrh