Evo kad smo kod toga, ima jedna interesantna stvar koja je meni jako privlačna za neku bakšiš zaradu sa strane, možda ne spada u dugoročno, ali bi moglo biti zanimljivo nekome.
Ne treba puno rada, čak nije niti neka investicija ako ima prostora za to.
Ne znam dali je netko čuo za mikrozelenje ili microgreens, popriličan boom u gastronomiji i dosta je rasprostranjeno, kvaka, slabo se proizvodi u RH, naravno za pokretanje, treba vidjeti s par lokalnih restorana/kuhinja kako je to kod njih zastupljeno i dali bi biki voljni surađivati, cijene otkupa ne znam, ali znam da za start treba vrlo malo, i relativno se brzo isplati jer je to biljka na bazi 7 - 14 dana, relativno jeftini inputi jer se koriste suncokret, grašak, rotkva, grah, cikla, bosiljak, vlasac itd. Može se kupovati već gotovo sjeme, ali realno može se uzgojiti u vrijeme "vanjske" bašće/vrta i koristiti tokom cijele godine za sadnju mikrozelenja.
Uzgoj je jednostavan, samo treba biti temp. 20 - 25°C ostalo se sve posloži, cca. 12h svijetla, dobro je što može i LED, a znamo da su to niski troškovi. Još najbolje ako se može dnevno svijetlo koristiti. Zauzima relativno malo prostora jer se sije u plitke posude i može se slagati na police, realno na jedan m2 poda, ovisno o visini police se može proizvesti sigurno 25kg mikrozelenja, kad se to pomnoži s korištenom kvadraturom, poprilično primamljivo jer vani je unca ili približno 29g oko 2$ u prosijeku, govorimo o organskoj proizvodnji s certificiranim sjemenom.
Kažem, ne znam koliko košta kod nas, ali nek' je upola jeftinije, neka je 30g = 1€ na uloženo, mislim da ima smisla. Da ne govorim da se smanjenje rada osim berbe može osigurati provođenjem cijevi za navodnjavanje (ne treba puno vode) s tajmerom, isto tako i svijetlo, rad sveden na minimum, a prinos osiguran.
No da puno ne duljim, vjerojatno ću osobno krenuti s jednim takvim projektićem, za sada ima 2 zainteresirana restorana, ali ništa konkretno nije dogovoreno, samo teoretska mogućnost i relativna zainteresiranost obje strane.
Nije dugoročno, ali interesantno.
U dugoročno investiranje mislim da samo zlato i zemljište imaju smisla, sve drugo je riskantno, ni zlato nije što je nekad bilo, ali zemlja trenutno ima jako puno potencijala, naročito jer auslanderi mogu od 01.01.2023 kupovati zemljište kod nas, pa koga ne zanima tko će kupiti, samo profit, eto ideje.
Kripto je dugoročno interesantan, ali nestabilan, znam jer sam i sam uložio u njega, doduše najviše sada dok je velik pad bio, ali već sada je skočilo za 12% u siječnju, ali poprilično nepredvidivo jer je kao burza, ponuda i potražnja tvore cijenu, a ima ljudi koji su inflacijom popušili dobar dio kapitala, pa se riješavaju svega uključujući i kripta, i u danu zna biti velikih padova kada netko upumpa veliku količinu neke kriptovalute odjednom.
Osobno, dugoročno mislim da samo zemlja ima smisla jer ako je obradiva, ujedno stvara i određen povrat kroz zakup.