A zasto ne upisati teret? Ugovor o najmu je teret, to sto nije upisan u gruntovnicu samo daje mogucnost vlasniku zemlje da mulja...jer netko tko kupuje ne.moze znati da je ta zemlja u najmu osim ako mu to vlasnik ne kaze...i onda se dogodi slucaj kak ima Medimurec i povlacis se na krjau bezveze po sudu...lijepo se upise teret gdje se vidi datum upisa, prilog tome.je ugovor o najmu i tocno se zna na koliko godina je najam...Zanima me tko bi dal upisati teret na zemlju u najmu?
Ja prvi nikad ne bi to dozvolil.
Pri promjeni vlasništva (kupoprodaji), ovjerava se potpis prodavatelja i bilježnik može, prema želji, upisati zahtjev za promjenom vlasništva, kaj je jeftinije nego ako se to kasnije samostalno rješava u gruntovnici.
Ako se to ne obavi u (mislim) 15dana, slijedi kazna od oko 1000kn za ne prijenos vlasništva (ukoliko se ne navede točka s razlogom ne-prenašanja u Ugovoru).
Ako se ne varam RH ima.definirano zakonom o pz da se obavezno mora upisati teret u zk
Stvar sa kupoprodajom je ovakva...
Biljeznik automatski svaku ovjeru salje na poreznu...a sto se tice prijedloga za upis bolje je odnah kod biljeznika.obaviti jer oni placaju taksu 230kn a ako sam nosis ugovor na gruntovnicu placas 250kn...
Rok za upis je 60 dana...ako se ne obavi u tom rok onda se upis placa 1000kn.