• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Ugradnja turbine na traktoru

zdenko1989

Novi član
Tu od
24 Lis 2017
Poruka
8
Zanima me dali se moze na Belarusa 820 staviti turbo s 90ks belarusa i dali bi sta morao mijenjati na motoru i dali bi dobio sta na snagi samog traktora

Borisllav360

Iskusan lik
Tu od
1 Srp 2017
Poruka
1,609
Koliko je potrebno na Bosh pumpi pojačati dotok goriva kad se ugradi turbo? A turbo je od 1.9 tdi i ne čini se da je loš.

Borisllav360

Iskusan lik
Tu od
1 Srp 2017
Poruka
1,609
Jel se može pojačati na onaj gore šaraf pored čepa gdje se sipa ulje u pumpu,ili se mora skidati pumpa?

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,789
Tam se i povečava količina, ali kolko ga treba otpustiti ili stegnuti neznam.
Najsigurnije bi bilo skinuti poklopac iza ac pumpe i vidjeti kaj se s letvom događa, a po dimu odrediti koja je količina goriva otprilike dodana

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
@boro , dodaj turbinu i ne diraj pumpu. Ako ne bude više dima, to ti je znak da sve ubrizgano gorivo izgara. Razlika u momentnoj karakteristici bi se trebala osjetiti.
Ako povećavaš količinu goriva, onda treba pojačati i rashladni sustav, pa pripaziti i na temperaturu ispuha, odnosno ispušne ventile...

Borisllav360

Iskusan lik
Tu od
1 Srp 2017
Poruka
1,609
Turbina nije nešto velika ali mislim da bi se osjetila razlika, inače turbo je sa Passata 5 1.9 tdi. Samo me još zanima gdje bih trebao spojiti onaj ventil od turbine?

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,789
Gde nema dima nema ni vatre tak da ove fore ugradnje turbine bez goriva zaboravi i ne gubi vreme na to.

Vezano za ventil.
To je variabilna turbina, Pajo je bil 110 konja?

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
Muha, ako poboljša izgaranje, dakle smanji dim, već samim time bude više momenta.
Nek najprije vidi razliku, pa tek onda dodaje goriva na pumpi po potrebi.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,789
Ponavljam, gde ima dima i vatre.... je*eš ekologiju da ne velim negdašnju ministricu....
Ko shvata shvata, ko ne nek poboljšava izgaranje količinom zraka i hvata moment.

Borisllav360

Iskusan lik
Tu od
1 Srp 2017
Poruka
1,609

A imam i ovu od golfa 1.6 ali mislim da možda nije ispravna....

A mislio sam da ovako stoji.....

Posljednje uređivanje:

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,789
Muha, ako poboljša izgaranje, dakle smanji dim, već samim time bude više momenta.
Nek najprije vidi razliku, pa tek onda dodaje goriva na pumpi po potrebi.
Nadam se da ti je sad jasno zbog čega ti nisam htel ugrađivati turbinu na Štorka?

Ti bi to gore imal samo da selo more pripovedati da je ZJ ugradil turbinu na traktor.....
Za pokaživanje je dovoljno ugraditi puževu kučicu bez rotora i nema brige ni straha ;)
Ako baš inzistiraš bun ti ju tak ugradil jer na tvoj način nema svrhe

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
Tvrdi kaj hoćeš, no turbina popravi sama, bez dodavanja goriva, momentnu karakteristiku.
Naravno da ak hoćeš 25% više snage da treba goriva, ali onda se zalazi u područnje bitno većeg toplinskog opterećenja motora, naprezanja getribe itd.

Znam čovjeka, koji je dodaval turbinu na Fiata 110-90, bez diranja pumpe, te je tvrdil da je traktor bil puno življi i elastičniji nego bez turbine.
Mene zanima to, a ne sirovo povećanje snage, jer je pitanje koliko bi getriba izdržala povećanje momenta.

Boru vjerojatno više zanima znatnije povećanje snage.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,789
Tvrdi kaj hoćeš, no turbina popravi sama, bez dodavanja goriva, momentnu karakteristiku.
Baš i nije tak kak ti veliš, znaš da sam probal a ja znam da ti nisi. Ti si čul i procital i to znaš objasniti.
Dok kad se malo dublje zađe u problem dižeš ruke u mnogim stvarima ;)

Mene zanima to, a ne sirovo povećanje snage,
Onda ugradi fen, i to bu mu malo povecalo moment.
Znam čoveka koji je ugradil i tvrdi da je to jednostavno i jeftino rješenje a snage ko u priči..

Ako vi uspijete zrakom napumpati motor i na taj način dobiti snagu vi zaslužujete nobelovu nagradu.
Perpetomobil postaje prošlost

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,789

A imam i ovu od golfa 1.6 ali mislim da možda nije ispravna....

A mislio sam da ovako stoji.....
Ovak Boro.
Varijabilna turbina radi na vakum, ti toga nemaš i trebaš tlak.

Ne volim pp jer više mišljenja dovodi do boljeg konačnog rješenja i veči odabir rjesenja za forumaša.
Ali tebi bum kasnije na pp objasnil kak da napraviš i s kakvim ventilom da bi ti mogel iskoristiti tu turbinu od 1.9 na svojem traktoru.
U stanju i s ventilom koji gore imaš ona nebu imala smisao ni tlak.

Jer je očito da ova javna rasprava ne vodi nikam. Ko zna šuti, a ko misli da zna mene uvjerava u to da neznam, a ja mislim da znam... jebiga, komplicirano i zato ako želiš moje mišljenje javi se na pp.

Tu od
6 Tra 2017
Poruka
16,289
U kak je tu veselo🤭
To je čar foruma, nisam jedini kaj imam specijalne projekte😊
Ali @Borisllav360 nemoj se stim zajebavat, pa kolko ti bude to pomoglo? Nisam baš siguran u neki veliki postotak, turbo sam po sebi nije probelm, sve drugo se veže uz njega.
Ali ajde lolek i bolek imaju svoj šou program, pa je zanimljivo čitat njihove postove 🤭e da vas nema trebalo bi vas zmislil @ZJ i @MUHA 😂

Na vrh