• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, chatu, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Ugradnja turbine na traktoru

smilan

Dobro znana faca
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
526
skoristivost dizel motora je oko 30%.. 70% se gubi na temperaturu i trenje.)
Ako pričamo o nekim kalkulacijama moramo se osvrnut na termodinamičke procese koji se dešavaju u motoru.
Iskorištenost dizel motora po termodinamičkojm ciklusu je od 68 do 72 %, i veći je od benzinskih motora. Kad kažemo turbo motor u stvarnostim to su predpunjeni motori, jer se kiseonik ne usisava već se puni pod pritiskom turbine, količina kiseonika je mnogo veća. Sabijenjem tog predpunjenog kiseonika do GMT, stvara veći pritisak a time i veću temparaturu. Ubrizgavanje goriva i sistem u kojem je znatno veća temparatura brže pali gorivo, ali nije bit u tome. U procesu sagorijevanja atomi ( molekule) goriva i kiseonika, moraju brzo da pomiješaju u kvalitetnu smješu. Ako nije došlo do miješanja svih molekula, nema dobrog sagorijevanja, desiće se da na izduv izlaze nesagorele čestice goriva i nesagorele čestice kiseonika, i zaostali proces u izduvu. To sam nazvao čarima u kompresiji. Na proces miješanja utiču mnogi detalji, oblik i veličina ventila, oblik vrha klipa, ugao ubrizgavanja goriva, raspršenost goriva, sve se to odvija trenutno. Po termodinamičkom ciklusu S-t ( a to utiče na iskorištenost motora) je mnogo manju u dizel motorima nego u benzinskim, ali znaš da je to daleko od 100% a 80 posto neće se moći nikada primijeniti jer po ovom procesu, dobivena energija iz sagorijavanja se dijeli na mehanički rad ( potiskivanje klipa) i toplotnu energiju, kao i na sve gubitke otpora kretanja klipa u culindru.. Dabi iskorištenost ovog ciklusa bila veća ižinjeri moraju osmislit način da nepostoji toplotna energija i da su motori hladni u procesu rada što je u praksi nemoguće ostvarit. Tako da po mom zaključku u praksi dodavanje turba bez ostalih parametara koji trebaju da ovo proprate doživljava krah.
 

smilan

Dobro znana faca
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
526
Već sam u prdhodnom opisao ulogu ulja u sistemu podmazivanja pa ću ponovit opet, nije samo da ulje podmazuje radilicu, cilindr i klip , bregsastu već da drži pritisak u radu u letećim ležajevima, tu su najveći gubitci ulja i vrlo složen proces. Izbor bronze za ležajeve je ozbiljan parametar ali se uvjek spekuliša sa olovnom bronzom koja je mekana i zajedno sa uljem prima udare ekspanzione sile, i dok ju ulje drži odvojenu od radilice ona je vječna ali čim opadne pritisak to se brzo haba. Kada se mator rastavi koji je ozbiljno radio i kada se pogleda pohabanost svih sklopova i pored tih parametara sigurnosti ispadne da to sve nije dovoljno.

Postoje timovi inžinjara koji se bave dizel motorima i dodavanje kisaonika preko kojekakvih pumpi, dizna pumpe, dodavanje kiseonika u smješama sa raznim plinovima da bi se ubrzale i kvalitetnije pravile smješe. Poznat mi je proced dodavanje u dizel motore i auto gasa (plina) u manjim količinama, ali sve te smjese i klakulacije su u dodatnoj iskorištenosti procentulano male u odnosu na standardne motore. Sistame održavanja i izrada takvih motora kao i njihov vijek trajanja za sad nije opravdavajući i još neidu u široku primjenu.
 

lordmorpheous

Novi član
Tu od
11 Stu 2020
Poruka
8
Sa svime napisanim @smilan se slažem, ali ja ne govorim o nekom super turbu koji će dodati ogromne količine zrakau cilindar i to još ohlađenog zraka da što više stane, govorim o malom turbu koji će dodati dodatnih, 7-8% kisika u cilindar za bolje izgaranje.


Mislim da se nismo razumijeli oko onih 100%, znači kad se radi proračun klipa, cilindra, klipnjače, radilice itd.. u proračunu se npr uzima koliku energiju može proizvesti npr 3ml ušpricanog goriva u cilindar i u izračunu se uzima da će ta 3ml goriva u potpunosti sagorjeti (znači od tih 100% govorim). Prije uvrštenja entropije u jednadžbu. Što je u praksi nemoguće i to već daje prostora tome da je klip, klipnjača, radilica, leteći već predimenzionirani i dodatnih 10-15% ks od nazivne snage motora ne bi trebalo škoditi motoru.

Naravno, sva 3ml u cilindru ne sagore, ali se može potpomoći sagorijevanje s dodatnom dozom kisika (većom količinom zraka u cilindru) i povećati iskorištenje motora.


Da, po termodinamičkom ciklusu, a ja govorim o iskoristivosti motora nakon svih gubitaka koji kod motora (s turbompounjačem) iznosi do 35%

Također, imate na sience direct doktorski rad od P. Baskar gdje su radili testiranje dizel motora s zrakom obogaćenim kisikom. (zrak sadrži 21% kisika, oni su podigli nivo kisika na 27%) i sa samo dizanjem kisika za 6% su dobili ove rezultate:
"An experimental test was conducted on a single cylinder direct injection diesel engine to study the impact of oxygen enrichment on pollution and performance parameters by increasing the oxygen concentration of intake air from 21 to 27% by volume. The tests results show that the combustion process was improved as there is an increase in thermal efficiency of 4 to 8 percent and decrease in brake specific fuel consumption of 5 to 12 percent. There is also a substantial decrease in unburned hydro carbon, carbon mono-oxide and smoke density levels to the maximum of 40, 55 and 60 percent respectively. "
 

smilan

Dobro znana faca
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
526
Što je u praksi nemoguće i to već daje prostora tome da je klip, klipnjača, radilica, leteći već predimenzionirani i dodatnih 10-15% ks od nazivne snage motora ne bi trebalo škoditi motoru.
Gledaj prijatelju u praksi i primjeni radnih motora, predviđenim prvim generalnim remontom na osnovu radnih sati, a koji su u praksi imali stvarne radne sate u kojim su opterećivani prema propisanim parametrima, najčešće budi zreli za remont mnogo prije. Kada si spomenuo i mjenjačke prenosnika kako su predimenzinirani, da jesu ali i pored toga mnogi mjenjači budu oštećeni i polomljeni.

U prdhodnom si spomenuo o prroračunu petostepenog reduktora, koji ti je bio diplomski rad, . U mojoj tehničkoj školi u četvrtoj godini smo imali maturski rad takođe proračun četverostepenog reduktora. Nemogu se tačno sjetit koliko je bilo stranica ali negdje više od 30. Sve smo proračunavali , prenosni odnos svake brzine, izbor matrijala ( priručnik Bojan Kraut) broj zuba svakog zupčanika, širinu i prečnik zubčanika, kosinu zuba, vveličinu zuba(Dg, Dd i Ds), ugao zuba u odnosu na osu, površinski pritaisak svakog zuba, proračuni osovina, uležištenja osovina, kronerski dio osovina. Imali izrdu radioničkog crteža za jedan zubčanik i jednu osovinu. Mnogo su nas forsirali oko elemenata za prenos snage i tehnologije obrade metala.
 
  • Like
Reactions: ZJ

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
19,525
Eee, @smilan, danas se više ne uči da bi se razumjelo i znalo, već se računalnom simulacijom "napika" ono kaj ti treba...na žalost.
 

Dzane

Novi član
Tu od
8 Lip 2021
Poruka
1
Pozdrav
Neadvno sam ugradio turbo na traktor Fiatagri 70-90 DT,osjeti se dosta više snage al nisam siguran koliko sam mogao dobit konjski snaga.
Turbo puni 0.8 bar na punom gasu i jači je za gotov dvije brzine,zanima me jel ima neko od mehaničara da se javi sa mišljenjem koliko bih trebalo da sam dobio snage?

Motor je fabrički 3.6l i 70ks.

De dodaj me na facebok Dzemaludin Dzanic. Imam isti fiat i planiram ugradnju turbine. Pa da mi posaljes koji video u radu.
 

Najnoviji postovi

Na vrh