• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

ULJA I OSTALA MAZIVA

• Temu pokrenuo seljaček
  • Datum prvog posta

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
3,019
@smilan, mislim da trebaš ugraditi pumpu s manjim protokom 🤭 :ROFLMAO:
Dobar predlog. Samo ja to radim sezonski, tako da bi bilo poželjno to proslediti "Ghostu" njemu je jedan ovaj kanister od 4l dnevna doza. Jedino piva manje troši.
ja to ne potrošim 5godina sigurno...
Dosta tog ode u redovno smeće one po litar i dva. Možda bi bilo jos na ovih pola litraže.

• Like
Reactions: H&S

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
5,075
Planka
Komad drveta 5cm debeo

Daska 2.5
Planka 5
Štafla 5x7
Letva 2.5(3)x5 ili po novom 4x5

Posljednje uređivanje:

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
11,127
A plankača je sjekira slična bradvi ili siročki samo malo veća i na metarskoj držali.
Služila je za obradu greda, rogova i sl. dok nije bilo "stolnih" pilana.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,999
Planjkača je kak je Lee napisal, a 5 cm debljine su fosne. Planjke su deblje, ali ne znam jesu li 10 cm ili malo tanje.

Ghost

Iskusan lik
Tu od
10 Ruj 2021
Poruka
1,920
U mom kraju (koliko sam ja upoznat) ta sjekira se zove Flanjkača, fosna je "dvocolka" ili "trocolka" samo joj ime govori 5 ili 7,5 cm, deblje od toga ne znam da ima naziv neki poseban

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
29,734
Nekad je colarica bila 30mm, tak da dok se posuši i obradi bude col (~25mm).
Planke su pri nama od 2", ak su bile "tišljarske" namjene, fosl je isto 2" ali jelov, građevinski (za šalanje ili skelu).
Mosnica je bila 4".

Tu od
25 Lip 2014
Poruka
3,781
Iz mog glupog komentara još gluplja rasprava 🤣 ***** ti forum...

Komentar sam dao na lijepo izrezane komade drveta dužno rezane po vertikalnoj osi rasta koja je bila horizontalna os u odnoau na rast tokom izvođenja profesionalnog reza lancem lubriciranim uljem marke Pantherol specijalno namijenjenom podmazivanju rezila pile pogonjene zupčanikom koji je spojen na radilicu benzinsko pogonjenog motora male zapremine koje je izrezao kolega Ghost, kojeg ovim putem molim da mikrometrom izmjeri debljinu svake od fino izrezanih komada drveta, dužnim presjekom po njihovoj vertikalnoj osi, koja je bila horizontalna tijekom izvođenja presjeka, te nam otkrije o kojoj se debljini fino izrezanih komada drveta dužno rezanih po vertikalnoj osi radi, kako bi mogli po kataloškom uzorku odrediti koji točno naziv možemo upotrijebiti i kako točno kategorizirati navedene drvne prerađevine. Volio bih i higrometrom utvrditi vlagu zraka pa onda i vlagu drvne prerađevine, ne bi li utvrdili masu, te gustoću, a nakon toga i potencijalni gubitak težine kroz dehidraciju, odnosno sušenje prirodnim putem, te kojom debljinom letvice podložiti da ne bi došlo so uvijanja istih.

Na slici su daske, nisu Orionovi prsteni, ne vjerujem da sam pisao o teoremu crne materije.

Plankača je jer po nametnutom nam anglizmu "Plank" što znači daska, a vrsta obrade je u ovom slučaju ako se ne varam po piljevini tzv. Aljaška pilana ili Alaskan Mill pa jedno veže drugo i dobijemo malog Pericu kao sleng plankača kao daska izrezana na gore opisan način.

Monolog završen, deformacija ustanovljena, terapija napisana, boravak u sanatoriju produžen. Hvala!

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
11,127
Još jednom!
Plankača je specijalna sjekira koju su zamijenile kojekakve stolne, kućne....pilane.
Imao sam jednu napravljenu u Čabru od kovača prezimena Urh!

Najnoviji postovi

Na vrh