• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Umjetna gnojiva

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
1,949
Ja sam na dio parcele di planiram tikve i krumpir, zaoral stajnjak. Na veci dio parcele sam stavil tritikal pa sam zatanjural 7 20 30 ali po cijeloj parceli...znam da u sijacici dok mi sije tikve stavi 3x15...a i zelena pokrovna je na tom dijelu...ovisi o masi, bum videl dal bum tanjural ili jos jednom oral...ostale parcele mi prosel s podrivacom i posijal zelenu pokrovnu pa bum pred kukuruz oral...ja za kukuruz stavljam 3x15 u sijacicu i mikrogranule za brzi pocetak...za krumpir mozda jos bacim 8 16 24 prije sadnje...ovo kaj bum oral zelenu pokrovnu za kukuruz, dal da zaoram nekaj ili da ipak zatanjuram prije sjetve?

Hass

Aktivni član
Tu od
1 Srp 2019
Poruka
705
Nakon koliko vremena ili nakon koliko litara oborina se to desi ? Gdje bi mogao više pročitati o tome, postoji neko istraživanje ili neki rad o tome ili su to samo priče ?

jlukaci7

Iskusan lik
Tu od
1 Velj 2012
Poruka
2,835
E taj podatak moram pitati svog magistra ali uglavnom znam da je kan u sijačicu uzalud bačenih novac.
No svatko zna kako bi bilo najbolje za njega

Hass

Aktivni član
Tu od
1 Srp 2019
Poruka
705
NPK gnojiva sadrže dušik u nitratnom i amonijskom obliku isto kao i KAN znači i NPK je uzalud baciti prije sjetve jer dušik nestane i ostaje nam samo fosfor i kalij kao da smo bacili 0-15-15

mladenko

Iskusan lik
Tu od
27 Sij 2011
Poruka
1,337
Na jednom dijelu sam imal pomalčiranu kuruznicu. Tu sam dodatno bacil malo uree, a ostalo sam zaoral samo 0-20-30.
Razmišljam da kod sjetve u sijačicu za kuruzu pomiješam malo kana u 15-15-15. Npr. 1/5 kan+4/5 3x15 da dobijem otprilike 20-15-15. Možda bi pomoglo za brži startni porast.
Probao sam i ja tu kombinaciju i nis nisam dobio. Isto tak sam tu kombinaciju probao i kod prihrane i više štete nego koristi...

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,789
Po čemu si zaključil da nisi ništa dobil?
Vjerojatno bi trebalo za probu nekoliko redova (npr. 1., 3., 5. i 7. red) pognojiti s dodatkom kana pa vidjeti ima li kakve razlike.
Za prihranu ili kan ili urea, a preferiram kan. Nikako 15-15-15. Taj P i K iz 3x15 bi bili za slijedeću kulturu, a N je onda premalo.

dario669

Član
Tu od
24 Velj 2016
Poruka
30
NPK gnojiva sadrže dušik u nitratnom i amonijskom obliku isto kao i KAN znači i NPK je uzalud baciti prije sjetve jer dušik nestane i ostaje nam samo fosfor i kalij kao da smo bacili 0-15-15
Ne sadrže sva gnojiva dušik u nitratnom i amonijskom obliku,
Primjer 1: 15-15-15 sadrži dušik u nitratnom i amonijskom obliku, i to pola u jednom a pola u drugom
Primjer 2: 7-20-30 sadrži dušik samo u amonijskom obliku

Isto tako KAN sadrži pola jednog i pola drugog i ne koristi se u predsjetvenoj gnojidbi , no recimo urea sadrži samo amidni dušik koj se koristi u predsjetvenoj i startnoj gnojidbi.
Isto tako za KAN i Ureu piše da se obavezno unese u zemlju što prije nakon rasipanja da bi se izbjeglo isparavanje dušika u zrak i to i nije ništa novo.

Hass

Aktivni član
Tu od
1 Srp 2019
Poruka
705
A zašto se KAN ne koristi u predsjetvenoj pripremi a ima dušik u istom obliku kao i 15-15-15. To mi nije jasno i nitko od agronoma mi ne može odgovoriti a ne mogu pronaći ni na internetu ništa o tome.

dario669

Član
Tu od
24 Velj 2016
Poruka
30
Koliko sam ja razumio to je više iz praktičnog razloga što s 3x15 unosiš sve nutrijente od jednom za start i razvoj biljke te nema potrebe dodavati dodatni dušik koji je odmah dostupan jer si ga već dodao u petnajstici.

No za prihranu ga se baci jer biljka već ima korjen i jedan dio kana može odmah apsorbirati a jedan kroz produženo razdoblje otapanja,

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,789
Sad smo se vratili na početak. Ideja je bila da se dodavanjem kana petnaestici nadoknadi manjak koji nastaje upotrebom 0-20-30 umjesto 7-20-30.
Ako je N iz sedmice potreban za razgradnju biljnih ostataka, a bez njega se biljni ostaci ipak razgrade, navodi me na pomisao da se za ru količinu osiromašuje N u tlu. Dakle, dodavanjem kana petnaestici, upravo se cilja nadoknaditi N koji nedostaje u 0-20-30.
Možda ja nešto krivo zaključujem, ali na kraju rasprave mi se čini da nisam nikaj pametniji nego na početku. Drugim riječima, nisam vidio argumente da promijenim mišljenje.

Viduka OPG

Iskusan lik
Tu od
23 Velj 2019
Poruka
3,608
Kako bilo da bilo,ja sam prije nekih mjesec dana, po ječmu i pšenici išao sa prvom prihranom, bilo je krenulo lagano žutjeti,trgovkinja u trgovini mi je rekla da ne još, no unatoč njenim riječima, ja sam išao sa npk 15-15-15 i KANom u omjeru 50-50%,I žao mi što vam nisam slikao danas površina, jer vrhunski izgledaju.
Ovo mi je prvi put da idem u kombinaciji, inače samo KAN u ovo vrijeme, ali čini mi se da fosfor i kalij isto dobro došao.

markach

Iskusan lik
Tu od
31 Sij 2008
Poruka
1,911
@iwanho
Sve si dobro rekel.

Bez analize nezna se koliko je mineraliziranog dušika u tlu i kao takvog dostupnog biljci, pozeljna je vrijednost min. 0,10% N.
Biljni ostaci trose za razgradnju N pa je pozeljno dodati Ureju, Uan, gnojovku neki tekuci mikrobioloski preparat i drugo. U najmanju ruku pomak je i ako se ostaci usitne malcerom, bitan je što brži proces razgradnje.
Sve to da se spriječi dušična depresija tla, ako se i dogodi tesko je ocekivati na toj parceli dobar urod, pa sve naknadno dodano od gnojiva obicno je gasenje požara.

Obicno na pamet radimo gnojidbu.
Nisam zagovornik npk u ovo doba na ozimim usjevima ali ako ima takve potrebe onda ok, jednostavno napravit osnovnu uoči sjetve s Pk ili Npk.

Tak da @Viduka OPG u tvom slučaju da je tlo opskrbljeno dusikom a i dovoljnom zalihom P i K nebi trebao ici s intervencijom.

Po mom mišljenju u tako ranim prihranama je dosta rizicno s dusikom ili ti ga Kanom, zamislite usjev krene a kalendarski smo jos u zimi pa opet dođu minusi, kaj mislite kak je biljci?!

Danas ima na tržištu raznih gnojiva primjerice Ureju sa stabiliziranim dušikom....i dodacima.
I opet moram spomenut-analiza tla!

Balansirana gnojidba!
Osnovno: Pk, Npk, Kcl..,
Startno: Npk151515 i slicno,
Mikrostartno: Nutriboost, Easystart, Grennstart i ostalo,
Prihrana: Kan, Ns...
Šminka:) biostimulatori, folijarna gnojiva

AntonioJD

Iskusan lik
Premium
Tu od
24 Sij 2009
Poruka
3,435
To je dobro, s obzirom da nine premali pH, tako imam i ja negdje veliku zasićenost, ali zbog 4,5 pH je dosta blokiran korijenu.

Brad1

Iskusan lik
Tu od
24 Lip 2019
Poruka
732
Phhh, pa ovo ulazi u kategoriju toksičnsti.
Lakopristupačno znači da je to što biljka može usvojiti odma (bez obzira na ph), a ne koliko se ukupno elementa nalazi u tlu. Na tu količinu fosfora trebalo bi obratiti pažnju na ishranu cinkom, jer on mora biti u određenom odnosu s fosforom. A tu je jako puno fosfora.

Na vrh