Ovdje u mojoj okolini univerzala nema niko, a za sad nemam silokombajn, jesam imao lifamov ali sam ga prodao prije nekih 15-tak dana, pa mislim sebi ionako kupovati neki laksi za pogoniti možda sipov ili nešto slično, uglavnom nije problem kupiti silokombajn ako ga tražiš prema snazi traktora ima ih od 20 kw pa do 60 kw ( takve od prilike proizvodi sip) ima komšija sip vihar 40 radi s njim na IMT 542 a ja vjerujem da je ovaj univerzal jači na kardanu od IMT 542...
Dajte mi recite kakva je njegova potrošnja (ovog univerzala), vidim na ovoj temi da dijelova ima, da su jeftini i tako to...mada bi meni bio najidealniji traktor nekih 50-tak konja i duplak zato se dvoumim da li zamjeniti za ovaj ili malo sačekati pa dobaciti para i naći neki za nijansu jači s kojim neću imati sikiraciju i po pitanju silokombajna i koji će imati bar 5-10 konja u rezervi s ovim mojim strojevima, samoutovarna prikolica koju imam je deutz fahr 550-K..uglavnom negdje oko 25 kubika..., živim u brdovitom kraju gdje ima i ravnica ali me potrefi da ima i brežuljaka za obrađivati...
560 koji imam je solac, a smanjivanjem rezervoara bi samo smanjo zapreminu ali i dalje bi trošio isto...
Imam dvojicu prijatelja jedan ima fiata a drugi internacionala obojica solci i oko 50 konja i rade sve i siliraju i vuču ovu moju samoutovarnu....da li ipak gledati tako neki trakor u tom smislu.
Da li ovaj univerzal 445, koliko vidim on je 45 konja može nadomjestiti snagu traktora s prednjom vučom tako da se može mjeriti s traktorima koji imaju 50 konja, akoji su solci ???