• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Uzgoj domaćih purana !!

zgzac

Dobro znana faca
Tu od
3 Kol 2012
Poruka
2,735
Interesira me uzgoj domaćih purana ! Trebao bih neke savjete ! Uzgajao bi ih nekoliko u slobodnom, otvorenom prostoru !
 

zgzac

Dobro znana faca
Tu od
3 Kol 2012
Poruka
2,735
Hvala na javljanju.
Najviše prehrana i razmnožavanja .
 
U

uzgajivachpk

Guest
Hrane se svime kukuruzom,koncentratom, a po meni najbolje mješavinom žitarica( KRUPNOG ZRNA). Pare se u proljeće , ženka obično snese ok 17-18 jaja. ove moje već sada imaju jaja u sebi jer sam ih par zaklao! ako vas još nešto zanima pitajte! ;)
 
B

bosniahos

Guest
.

koliko stare purice moraju biti da se pare,i dali smeta parenje u srodstvu.Na što treba paziti kod kupnje mladih pura.
 
U

uzgajivachpk

Guest
Postaju spolno zrele sa 6-7 mjeseci jaja obično počinju nesti u 8 mj. parenje u srodstvu treba izbjegavati jer se tako povećava mogućnost oboljenja od nekih bolesti koje imaju otac i majka purića! kada ih kupujete treba paziti da nisu prljave i da im vlasnik zna sve o podrijetlu (kada su izašle iz jaja itd.) ispod izmetnog otvora moraju imati gusto perje , a ne rijetko jer je tada velika vjerovatnost da imaju crijevne nametnike!! iz početka ih treba hraniti koncentretom starterom , a kasnije prijeći na mješavinu žitarica!!
 
B

bosniahos

Guest
.

a ako se uzimaju starije pure za vlastite potrebe.Da se ima ne za prodaju.A hoče se imat podmladak.
 
U

uzgajivachpk

Guest
imat će podmladak sasvim normalno! samo vjerovatno malo manje purića!
 

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,485
uzgajivačhpk......vidim da se razumijete u pure.....imam zagorske.....i tako u 2mj sam u inkubator stavio 63 jajeta, i nastao je problem, 7 pura se izleglo, i jedan je odmah uginuo.......sada me zanima, zašto toliki mali postotak polijeganja.....dok kada sam stavio koke od 63 mi se izleglo 49-52.....??
 
U

uzgajivachpk

Guest
vjerovatno zato što puran nije dobro "OBAVIO" posao, ako me razumijete ili nešto niste dobro radili sa inkubatorom! ja nemam takvih problema kod mene je ovako: tuka sama legne na jaja izvede tučiće i sve je ok! negdje sam čitao da su ourići bolesniji kada izlaze pod inkubatorom!
 
B

bosniahos

Guest
.

Neznam kako i zbog čega ali koliko me pamčenje služi nekad mladi puriči nisu toliko poboljevali, moja baka je sve njihove bolesti ličila koprivom nasitno narezanom a hranila ih mokrim šrotom ili se same hranile kljucajuči po vrtu oko kuče.A sad mi je palo onako nevezano-mala šalna situacija,jednom dovele naše pure nečije iz trečeg sela došle prije u posijetu preko tri potoka i polja,hahaha.Gazda ih pratio i tražio več danima prije sve ono vidio ih ovaj da spavaju na onom vrbovom grmu pa zobale Bošnjačinu pšenicu pa došle kod nekog dede a on ih potjera da mu njegove ne odvuku a svašta su te čurke sposobne,divlja je to fajta.
 

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,485
i ja se toga bojim da je greška u njemu, pa sam sada ostavio 2 komada za 6 pura......al dvaput je dvaput.....:mrgreen:
 

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,485
treba biti 1 na 5......to se kao računa jedna obitelj
 

kala

Novi član
Tu od
2 Ožu 2015
Poruka
1
Pozdrav, zna li netko da li se isplati ostaviti par pazinskih purana za rasplod. Nismo ih zaklali u zimu i sad su ostali gospon Surla i njegova gospođa i nekak si nemrem zamisliti da ih koljem i kuham u juhi :/ Svaka info je dobrodošla :D
 

Bratko

Iskusan lik
Tu od
26 Velj 2014
Poruka
777
Vrijedi probati. Problem može biti samo u tome ako je puran pretežak da se može uspješno pariti. Inače pure hoče sjediti na jajima, ako ne ima inkubatora.

Molim administratore da ovu temu premjeste u peradarstvo.
 

damir82

Član
Tu od
23 Srp 2016
Poruka
67
Pozdrav svima,trebam pomoć ,kupio sa 10 pazinskih purica starih tri tjedna,za svoje potrebe, trebam savjet kako ih hranit i sa čim, gdje je najbolje da ih zatvorim,čuo sam da su jako osjetljive ,pošto sam početnik svaki savjet je dobrodošao
 

Najnoviji postovi

Na vrh