• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Uzgoj i hranidba pilića ( ne tov)

zibba

Član
Tu od
9 Ožu 2012
Poruka
365
Zanim me kako hranite piliće koji nisu za tov, već za nešenje jaja. Dakle imam nešto Križevačkih kukmastih i domaćih pilića i u planu je uzeti za inkubiranje nešto Rhode island red jaja ( s obzirom da nikako ne dolazim na red za iliće istih kod kolege jer ima problema s inkubiranjem).
Imam jednu turu od dvadesetak komada koji su sada 6 tjedana stari i u početku sam im davala Sano fino smjesu u omjeru kako je navedeno na pakiranju, ali s obzirom da pilići nisu za tov ne znam kako ih dalje hraniti. Ne želim ih kljukati kao brojlere pa da se zasale i ostalo, već da imam kasnije zdrave i lijepe koke koje će biti ukras na dvorištu i nesti jaja za naše potrebe. Kada im se može davati žitarice u zrnu, da nisu mljevene, tipa ječem, zob, pšenica, kukuruz? Do kada sa smjesom i u kojim omjerima?
Također me zanima kada te piliće puštate van na travu? Naravno u neki manji ograđeni prostor, ne odmah cijeli predviđeni prostor na kojem su već koke. U početku ih držim u štali u kavezu, kasnije podno držanje u jednom cijelom kotcu, ali voljela bih da su čim prije vani na danjem svijetlu i suncu umjesto pod žaruljama, jer u svim tim objektima nema šanse da imaju dovoljno danjeg svjetla za idealan razvoj.
 

ninci

Član
Tu od
31 Svi 2012
Poruka
206
ja sam ih lani imala u kutiji i mjesec dana ih hranila s onim za piliće...polako kako su starili sam mješala sa šrotom naravno, i sa jedno mjesec dana sam ih premjestila u (nemojte se smijati) prenosivi box za pse, da vide van i ostale koke...držala ih tako koji dan...i onda im samo otvorila vrata od boxa...i oni su se fino držali zajedno po dvorištu...malo su ih u početku koke ganjale, ali bilo je dovoljno prostora da zbrišu.
mana je bio poveliki posjet jastrebova...ali samo je jedan nastradao, tj. nestao.
 

sumadinac

Član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
815
Ja obicno uzmem jedan dzak startera za brojlere,njih 10ak pojedu taj dzak za oko mesec dana,a onda predjem na kukuruznu prekrupu,jednom sam im od pocetka davo prekrupu,i skoro se nisu ni makli,sa 1mesec nisu ni 100g imali,a kad neka kvocka izvede samo 2-3,neisplati mi se kupovati starter,vec im prvih 10ak dana dajem obareno zumance,pa onda leb,pa prekrupu.Prva 2-3meseca ih drzim odvojeno od ostalih kokosaka,jer sam ranije imao problem,kokoske su ubijale male pilice,a nakon 2-3 meseca ih polagano pustam medju ostale,naravno uz nadzor,prvih dana bude problema dok se nesloze
 
Posljednje uređivanje:

zibba

Član
Tu od
9 Ožu 2012
Poruka
365
Moji pilići su sada 6,5 tj stari i ja bi ih pustila van. Napraviti ću mali kokošinjac 1x1 m sa ispustom 1x2 m cca i u to ih pustila vani da budu, da se navikavaju na vanjske uvjete. Susjeda mi kaže da nije dobro puštati van piliće koji nisu bar 3 mj stari a to mi je čudno jer kvočka ih izvede odmah van ( dobro ona ih štiti i grije).
Dakle kokošinjac bi bio nešto ovog tipa samo gušća mreža.

http://www.google.hr/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&frm=1&source=images&cd=&cad=rja&docid=iNMmE9SxoYfa9M&tbnid=nv8B4AJMUpfOxM:&ved=0CAUQjRw&url=http%3A%2F%2Fcommons.wikimedia.org%2Fwiki%2FFile%3ABackyard_chicken_coop_with_green_roof.jpg&ei=slOoUbWNAsXStAaZ1IFA&bvm=bv.47244034,d.bGE&psig=AFQjCNFVACYY4X44sG1ivDpM0um4NN4K7g&ust=1370072352076030
 

donmarco

Član
Tu od
28 Velj 2011
Poruka
237
Ja imam sussex, mesnate i za jaja,nešto hrvatica, nesilice, patka i 2 guske i eto ove godine zbog nedostatka mjesta, puknuo sam ih sve zajedno u kokošinjac. A tamo imam 2g, 1,5 g, 6mj, 3 mj i 1.5 mj stare kokoši. Iskustvo govori ovako, najstarije kokoši se drže odvojeno i caruju u kokošinjcu, a ostali po godištima se skupljaju. Ja imam ogromno dvorište, tako da su non stop vani, kad ih pustim ujutro svi se razlete po voćnjaku i traže gliste i tek kad naprave krug od 10 minuta, vrate se na hranilice, gdje opet prvo jedu najstariji pa redom. I svi su OK. Uvijek je u početku borba za hranom, ali nakon toga sve se smiri i svi dobiju svoje. Ukupno svih vrsta imam oko 100 kom, pjevci su u posebno ograđenoj površini, da ne kvare nasljedstvo. Svi dobe kuruzu i tritikal pola-pola, a ostala hrana im je što pronađu. Rijetko koja kokoš ugine, osim predatora, od bolesti u ovoj godini 3 komada, a to je normalno.

Zaboravih da pilići do mjesec dana starosti jedu onaj starter koji sadrži sve potrebno za porast , vitamine i zaštitu od bolesti.
 
Posljednje uređivanje od moderatora:
L

Lili

Guest
tako je, prvih mjesec dana smjesa a onda ih postepeno prebaciš na šrot ili s čim već hranih odrasle koke. Tako barem mi radimo....

Inače odlični "inkubatori" su ti obične patuljaste kokoši iliti katice. Mi pod njih stavljamo i kokošja i pačja, biserkina ali i guskina jaja po potrebi. Tvrdo sjede i odlične su majke :(clap):
 

donmarco

Član
Tu od
28 Velj 2011
Poruka
237
Da točno. baš me "zeznula" Hrvatica, jer je prije 15 dana odlučila sjediti drugi puta ove godina na jajima,Tako da svaki dan očekujem nove piliće, ali nažalost će biti mix sussex i Hrvatice, zapravo su i nekak fora, crni sa bijelim šarama po sebi, jer je majka crna koka Hrvatica.
 

robi ka

Član
Tu od
30 Sij 2013
Poruka
258
Kupio sam pilice kokosi hrvatice u jarebicastoj boji i oni su stari jedan dan. Imaju smjesu ali bi im i dadavao i jaje,sad me zanima sta se dava tako malim pilicima. Skuhano jaje cijelo zdrobljeno,ili samo zumanjak ili bijelanjak,sa cim jos da pomijesam tu smjesu,sta im jos mogu dati osim smjese.
 

robi ka

Član
Tu od
30 Sij 2013
Poruka
258
A sta im se dava od jajeta,bjelanjak ili zumankak skuhano ili cijelo jaje zdrobljeno
 

Ivana-vg

Član
Tu od
28 Sij 2012
Poruka
38
ja sam tražila početnu smjesu za piliće (koji nisu za tov) ,a oni mi dali ovu za tov,kao da je to isto sve? ima tko kakav savjet jel to točno ili...?
 

donmarco

Član
Tu od
28 Velj 2011
Poruka
237
pa to ti je još bolje, u smjesei je sve što je potrebno za uzrast. Zašto? Evo, imam ja crnu hrvaticu, izleglo se pod njom , 4 pilića, ona ih je sama hranila, pazila i mazila, i sad nemam više niti jednog. Naime, bilo je kišno, i majstori se prehladili, svi do jednoga. Kod mene su non stop vani, sve kokoši. Ona ih je furala po vani, ali ih nije grijala ili sušila (što već), bilo je mokro, trava visoka, mali se smočili, prehladili i na kraju uginuli. U smjesama je dosta kemije protiv nekih bolesti i pilići postaju otporniji.
 

Ivana-vg

Član
Tu od
28 Sij 2012
Poruka
38
imam pitanje.
imam piliće stare nešto više od mjesec dana i jedan od njih svako jutro pjeva,ne baš dobro,ali ajd pokušava.
Jel to normalno? Zar nije da počinju pjevat sa 5-6 mjeseci? To nikad nismo prije imali da je netko pjevao sa nešto više od mjesec dana
 

Ivana-vg

Član
Tu od
28 Sij 2012
Poruka
38
Hvala.
A stvarno nemam pojma kakva će biti vrsta,vidjet ćemo.
Samo mi bilo čudno kako je to moguće,a dosad nikad nismo to doživjeli. :)
 

zivina

Novi član
Tu od
16 Svi 2014
Poruka
6
Imam pilice stare oko mesec dana. Hranio sam ih staterom za pilice celih mesec dana .. Ne znam kad smem da ih pustim napolje u ogradjen prostor predvidjen za njih?
 

zgzac

Dobro znana faca
Tu od
3 Kol 2012
Poruka
2,735
Pa ako nema nikakvog straha da do njih moze neka zivotinja ( macka, pas ), mozes ih slobodno pustiti ! I, naravno, ako je toplo i suncano !!
 

donmarco

Član
Tu od
28 Velj 2011
Poruka
237
Imam pilice stare oko mesec dana. Hranio sam ih staterom za pilice celih mesec dana .. Ne znam kad smem da ih pustim napolje u ogradjen prostor predvidjen za njih?

Ako je vani hladno i vlažno , morat ćeš pripaziti da se ne prehlade, ja sam jednom pogriješio i prehladili se pa su kaskali u rastu za drugima.
 

Najnoviji postovi

Na vrh