• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Uzgoj lavande

A

Alisabel

Guest
ivica78 kaže:
ggaspari kaže:
odlično !!!
koja je to trava? baš fino izgleda. ja imam puno problema sa nešto što nemam pojma niti kako se zove
bodljikava biljka , raste nevjerojatno

ne znam jeli pitanje bilo upučeno meni ali ako je odgovor na pitanje ''koja je to trava'' bio bi... -niska djetelina koja nam pomaže u gušenju ili smanjivanju nekih vrsta korova i neželjene trave koja je na našem polju znala narast jako visoko u jako kratkom vremenu na neobrađenom dijelu polja no to smo sada uspjeli donekle ukrotit niskom djetelinom i sada smo kosimo bez frezanja i naprezanja a mislim da je i vizuelan dojam ako ništa a ono drukčiji nego kod drugih, ali dobro 'ko kako voli - bitno da nam lavanda raste i da se družimo 8)

Još jedno pitanje, kada bi bilo dobro zasaditi tu nisku djetelinu, odmah nakon sadnje mlade lavande , ili ? Kakvo je vaše iskustvo?

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
nemoj je saditi prve 2god. ....već viđeno stanje mlade lavande na djetelini...
možda tamo 3god. ... mislim da je gospođa Vera sadila djetelinu...tj. ivica78 ili kako se već zove dotični gospodin :) :)

A

Alisabel

Guest
...a taj fungicid...za dezinfekciju, ili kako već Nordox, kaže 10 dkg na 100 L vode zaliti svaku sadnicu sa tekućinom 500 ml sa strane, takav je savijet Vitroplanta...nebih voljela da mi se desi da sprži biljku ili već što... :? :|

A

Alisabel

Guest
Patrik, jel pada kiša kod vas...ima li blata ? Kada sadite sadnice ? Mislili smo danas početi ali je kiša.... i mislimo sutra

Patrik

Aktivni član
Premium
Tu od
15 Kol 2007
Poruka
748
kisa pada....sadnja odgođena dok ne zapuše bura i malo osuši...a to ce potrajat...
što se tiče ove tekućine...prvi put je nismo stavili, i sve uspijelo, zato nevidim razlog zasto da je stavim.

A

Alisabel

Guest
Patrik, ma kakva bura.....? Mi smo se vratili sa cijelodnevne rekreacije na obje njive. Zemlja je bila super, ujutro malo blata...ne previše, ali kako se sadnja odmicala sve bolje nam je išlo.
Eto zasadili smo skoro 2000 sadnica, lavande. I što je najbolje, čim smo završili spakirali se počela je kiša :D .
A tamo gdje je bilo malo blata, u toku dana se osušilo. I da, odustali smo od Nordoxsa, neču ništa koristiti...sve prirodno !!
Uglavnom, korisno smo iskoristili "praznik rada" :lol:
Slike sadnje ;) :supz:
njivacopy-1.jpg

njiva1.jpg

i.... slijedeći vikend nabacit ćemo malo frezanja njiva.....da bude kako treba :D

Vidim ja da ćemo dogodine, naše vinograde i šume pretvoriti u polja lavande :supz:

Patrik

Aktivni član
Premium
Tu od
15 Kol 2007
Poruka
748
Bura zapuhala....danas posađeno 1000 sadnica....ostalo u ovoj sedmici...

I

ivica78

Guest
roko kaže:
nemoj je saditi prve 2god. ....već viđeno stanje mlade lavande na djetelini...
možda tamo 3god. ... mislim da je gospođa Vera sadila djetelinu...tj. ivica78 ili kako se već zove dotični gospodin :) :)
...da, da, kao što bi onaj u crtanom rekao ''djeco Ivica se zovem...'' (bez ono gosp.) a što se djeteline tiče možete je sijati godinu dana nakon što ste posadili lavandu, mislim da nakon 3 god nema baš nekog efekta pošto se grmovi u redu skoro spoje a između redova ostane uzak prostor tako da tada djetelina i nema neku funkciju osim ako ste sadili sa velikim razmacima. Mi smo sijali djetelinu jer nas je jedno vrijeme korov izluđivao i zadovoljni smo djetelinom jer je definitivno iskojenila neke vrste korova koje su nenormalno rasli u prvom redu mislim na slavak koji se pleo na male sadnice lavande i bio nam je velik problem pogotovo zato jer nam je pri pljevljenju odmatanje slavka oduzimalo puno vremena a i dešavalo se da se pri odmatanju pokidaju sadnice no sada nemamo tih problema. Kako neki frezaju mi kosimo i trimamo i to samo jednogodišnje sadnice dok oko ovih starijih nasada imamo puno manje posla pogotovo kada krene cvijet. Ne znam ljudi šta bih vam rekao :scratch , vjerojatno nekima djetelina nebi odgovarala iako bi ju ja po mom iskustvu preporučio ;)

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
da,,drži to sve vodu, a i sam si napisao da zavisi o razmaku sadnje...
nije loša djetelina (čak ju i jednom godišnje pokositi da zemlja dobije malo zraka a i ostaje "malč" od djeteline kao gnojivo), samo treba pustiti prvo grmove da se razviju i tek onda posaditi djetelinu. ako se posadi prije, djetelina "uguši" postrane izdanke mlda lavande i onda se dobije grm baze nalik na slovo V a ne blago slovo U ... bar ja tako mislim, dosta sam kemijao sa korovom i puštao u nekim redovima da zaraste oko lavande... ti gromovi danas su baš tog oblika V a ne kao ovi oko kojih je okopavano i pljevljeno...

T

tnt-max

Guest
Pozdrav svima!
Ne javljah se dugo na ovom forumu, a pratim ga da sam u toku :)!
Razlog mojega javljanja je jedna pomalo tužna vijesti, a to je da mi se na nasadu koji posadih prije godinu dana poćelo dešavati da su mi se na nekolicini biljaka (nekih 10-ak komada od 9,000) poćeli listići žutiti i veniti a i korjen ima izgled kao da ga je nešto ogulilo i to poćevši od vrška u dužini 1/3 je potpuno suh i uvenit, dok je ostale 2/3 još uvijek zdrav, pa se bojim da je to neki slućaj bolesti ili u gorem slućaju nekeg prenosivog virusa koji mi je napao nasad. Za sada je to mala kolićina recimo tako zaraženih biljaka, ali se bojim neke veće invazije. Biljka mi izgleda kao da je pošpricana nekim jakim sredstvom, no na plantaži nije bilo nikakvih tretiranja bilo kakvim sredstvom, a zaražene biljake su rasprostranjene po cijeloj plantaži. Po mojem saznanju nisam jedini kojem se to dešava, a trenutno sam u kontaktu sa institutom za analizu koji vrši analize na više uzroćnika koji su mogući razlog tog ružnog i tužnog događaja. Nadam se da netko od članova ovog foruma možda nešt zna o tome ili pak poznaje nekoga tko bi mi mogao pomoći i tražim savjet što činiti da eventualno spasim što se spasiti može!
Pozdrav!

M

milena

Guest
Pozdrav,
na žalost i ja se moram javiti s tužnim vijestima glede lavande; na parceli zasađenoj prije dvije godine s oko 3000 sadnica ovoga proljeća nije potjeralo njih tristotinjak, većina je grmova potpuno suha, a na nekima je potjeralo tek nekoliko izboja s cvjetovima; ne znamo jeli u pitanju smrzavanje tijekom zime, previše vlage ili neka bolest (analiza je u tijeku); jako smo razočarani budući smo se vrlo trudili oko nje i bila je prekrasna ; bojimo se sada i za ostale dvije parcele koje smo lani zasadili; inače ove osušene grmove čupamo i palimo;
koliko je stara vaša lavanda na kojoj se bolest pojavila i koje je to područje ( mi smo iz okolice Varaždina );
javite se kada nešto konkretno saznate

M

milena

Guest
Pozdrav,
na žalost i ja se moram javiti s tužnim vijestima glede lavande; na parceli zasađenoj prije dvije godine s oko 3000 sadnica ovoga proljeća nije potjeralo njih tristotinjak, većina je grmova potpuno suha, a na nekima je potjeralo tek nekoliko izboja s cvjetovima; ne znamo jeli u pitanju smrzavanje tijekom zime, previše vlage ili neka bolest (analiza je u tijeku); jako smo razočarani budući smo se vrlo trudili oko nje i bila je prekrasna ; bojimo se sada i za ostale dvije parcele koje smo lani zasadili; inače ove osušene grmove čupamo i palimo;
koliko je stara vaša lavanda na kojoj se bolest pojavila i koje je to područje ( mi smo iz okolice Varaždina );
javite se kada nešto konkretno saznate

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
pozdrav milena...
daj napiši koje ste radove na zemlji obavili prije sadnje... opiši teren, pH tla, nagib terena.... priprema tla (duboko ili plitko oranje)... obrada plantaže... i naravno- analiza tla ... napravljena ili ne?
dali su grmovi suhi na istoj površini tj. dali su u nekoj blizini ili ih ima po cijeloj njivi? dali se voda zadržaval na tom dijelu...

T

tnt-max

Guest

Nadam se da sam dobro uspio poslati slike moje plantaže i to redom, prva je slikana iz daljine kako izgleda planataža stara godinu dana, a druga je biljka koja je blesna, a treća slika je ta ista iščupana iz zemlje, pa ako netko ima slićnih problema neka mi se javi da bi mogli zajedno riješiti probleme.
Pozdrav!

G

ggaspari

Guest
da nije zbog suše? ali pošto su biljke več dovoljno stare malo mi je čudno

A

alkemičar

Guest
pozdrav milena,
sudući po slikama to je alfalfa mosaic virus,kažu da listići žute i "kovrčaju" se,najvidljivije u proljeće..
kaže,nije izlječivo,lako se širi,može ti prijeći i sa zaražene lucerne-skraćuje životni vijek na 3-4godine.
ima stranica dvije u "growers guide" o tome ,mogu ti poslati na pm.
puno sreće

T

tnt-max

Guest
Alkemičar hvala ti na savjetu, nadam se da ipak nije to problem, no sve mi se čini da bi mogao biti, jer mi se gospođa sa agronomskog fakulteta javila i upravo je to spominjala kao mogući problem, dok mi neki drugi savjetnici govore o mogućoj plamenjači, pa tako da sam u dilemi što je doisata pravi uzrok i razlog problema.

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
Smiljan kaže:
ggaspari kaže:
patrik!!
dakle si istestirao alat za trimmer? jel valja? znam da ne radi sam ali ;-)

Gdje nam je patrik? :) narucio je prikljucak odmah nakon sto smo poceli raspravljati o njemu (prikljucku) a sad ga za kratku recenzijicu nema pa nema :) Patrik, kako radi Terra Cut?

U medjuvremenu sam kupio i isprobao terracut.

Stvar je jako dobra sa jednim ali ... Dakle, jako lijepo radi, ocisti oko sadnice vrlo lijepo i brzo. Lako je stvar kontrolirati da ne osteti sadnicu jer je savijeno prema dolje. (radio sam sa Huskijem 335RX, 2.2 ks trimer)
Inace, naprevljen je kao samostreci, tako da nakon neko vremena bas naostren. To je ujedno i osnovna moja zamjerka: prebrzo se trosi. Nakon 600-700 obradjenih sadnica lijeske terracut se toliko isrosio da je nemoguce raditi i prakticki trazi novu, sto uz cijenu od koliko se sjecam cca 200 kn i nije tako jeftin sport. Mozda je tome pogodovalo sto mi je pola od tih 700 sadnica na izrazito pjeskovitoj zemlji, ali to definitivno nebi smio biti razlog da se tako brzo istrosila. Procjenjujem da bi na cistoj zemlji bio za baciti nakon 1000 sadnica (to je npr. 500 sadnica puta dva puta) sto i nije tako puno.

Preporucujem za sve one koji imaju jako malo za okopavati, a za one koji imaju vise, nekako mi se ne cini bas dobro. To samoostrenje i nema smisla, nisam primjetio nikakavu razliku u radu na samom pocetku kada je nenaostren i nakon npr. 2 sata rada.

Najnoviji postovi

Na vrh