• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Uzgoj lavande

G

ggaspari

Guest
Pozdrav svima.
imam par pitanja pa kao netko ima odgovor bili bi super
1. Što se tiće žetve, koje dužine mora biti cvijet ako sve ide za distilaciju? 10 -ak cm ispod cvijeta?
2. Nakon koliko dana maximalno se mora destilirat bez da se gubi na ulje/kvaliteta ?

P

perr

Guest
pozdrav svima..
evo imam jedno pitanje...
zanima me ako sadnice lavande nisu od ovlaštenog proizvođača
znam da se nemogu dobit poticaji ali dali firme otkupljuju takvu lavandu
unaprijed hvala

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
mislim da da... samo moraš znati koju sortu si posadio... ne vidim zašto ne bi moglo...

P

perr

Guest
roko kaže:
mislim da da... samo moraš znati koju sortu si posadio... ne vidim zašto ne bi moglo...

a koju sortu bi bilo dobro posadit u dalmaciji :scratch
kopao sam po forumu i nigdi nisam uspio pronać odgovor.
mada koliko sam uspio skužit više se sadi hibridna lavanda nego angustifolia

A

Alisabel

Guest
U Dalmaciji može Budrovka, imaš u tom predjelu rasadnik u Solinu sa povoljnom cijenom sadnice...evo baš je bila u nedjelju emisija o lavandi sa Hvara o i razlikama ...lavanda sa primorja i kontinentalna lavanda, koja kažu sadrži više kamfora. Zanimljiva reportaža.

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
mislim da je to dobro poznata stvar, zar ne?
ali zato lavanda sa kontinenta bolje miriši :) :)

M

miro82

Guest
Pozdrav svima...
Citajuci temu o uzgoju lavande stvarno sam puo naucio od vas i drago mi je sto postoji tako dobra ekipa uvijek spremna pomoci..
Ja sam novi na tom podrucju i jos skupljam informacije sa svih strana. Necu vas odmah bombardirati sa stotinama pitanja makar ih imam u glavi.
Zanima me samo za pocetak gdje mogu odnjeti zemlju na kem analizu i kako da pravilno uzmem uzorak?
Inace sam iz okolice Zg.

A

Alisabel

Guest
miro82 kaže:
Pozdrav svima...
Citajuci temu o uzgoju lavande stvarno sam puo naucio od vas i drago mi je sto postoji tako dobra ekipa uvijek spremna pomoci..
Ja sam novi na tom podrucju i jos skupljam informacije sa svih strana. Necu vas odmah bombardirati sa stotinama pitanja makar ih imam u glavi.
Zanima me samo za pocetak gdje mogu odnjeti zemlju na kem analizu i kako da pravilno uzmem uzorak?
Inace sam iz okolice Zg.

Lipi moj, netreba ti analiza zemljišta za uzgoj lavande, jedino ako ćeš uzgajati lozu.....eto tako ti kaže moj savijetnik iz poljoprivredne službe u Puli....

aaa....inače tko može odoliti suncu, moru i mirisu lavande....sve je onda lijepše i opušajuće njami, njami :D

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
pozdrav i dobro došao na forum....
moj savjet je da napraviš analizu zemlje... onaa ti ne treba da bi dobio poticaj, nego je radiš zbog sebe i lavande...
iz analize vidiš kakav je sastva tla i koji je pH u tlu (ono najbitnije) i vidiš koliko hranjiva nedostaje...i ta ti analiza treba biti vodilja kako u narednih 5 godina postepeno poboljšati kvalitet tla, kako bi imao šta ubirati sa svojih grmova...
vejruj mi, nećeš pogriještiti... ja sam napravio analizu i mogu je svakome preporučiti...

uzorak se uzima tako da napraviš virtualni X na njivi i sa svakog kraja uzmeš po 2 uzorka... u ovom slučaju uzimaš na 5 mjesta... X ..... i to tako da prvi uzorak uzimaš na dubini od 25-30cm a drugi od 40-50 cm... uzorke pomiješaša odovojeno 25-30 i 40-50 , tak oda dobiješ prosječni uzorak i to nosiš na analizu...

preporučio bih ti duboko oranje, ali ten nakon analize tla... u jesen baci stajski đubar i agro vapno (vidjet ćeš u analizi koliko je potrebano) te zaoreš duboko...cca 40-50cm... te u rano proljeće prođeš sa rotobranama i dobiješ idealan sjetveni sloj za novu plantažu...

agrovano ili dolomit nemoj bacati sav odjednom..u prvom prohodu baci nekih 50% a u narednih 3-5 godina dodaješ po malo (prije tog napraviš malu analizu pH u tlu..kupiš litru destilirane vode i pH indikatore) te u jesen dodaješ agrovapno ili agrodolomit...

napravi analizu svakako....

M

miro82

Guest
Hvala ti Roko..
Znam da mi netreba za poticaj nego to radim zbog sebe. Jer uzalud trud ako nema uroda.
Hvala jos jednom.

A

Alisabel

Guest
Lavanda super raste, frezamo, šišamo....nikako da uzmen digitalac i da poslikam....uskoro
i evo mog uratka...mada sam se još usavršila i izgledaju još bolje bakljice.... :D
baklja1.jpg

I

Ivana

Guest
dobar dan! možda nisam na pravom mjestu ,a možda i da...: da li mi znate reći kako se radi eakoja od lavande? p.s. vrlo zanimljiv forum

I

Ivana

Guest
dobar dan! možda nisam na pravom mjestu ,a možda i da :arrow: da li mi znate reći kako se radi eakoja od lavande? p.s. vrlo zanimljiv forum

P

plam

Guest
Zna li tko kako se može doći do highlandera (broj tel. ili sl. ne javlja mi se na pp) ili je možda netko drugi zainteresiran da dođe u slavoniju sa mobilnim kotlom za destilaciju.Ima nas par koji bi htjeli destilirati lavandu pa da se organiziramo.

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
pozz... mogu ja probati nabaviti negdje podatke od nekog sa mobilnom destilerijom... mislim da je destiliranje po kotlu oko 350kuna...
čim pronađem podatke,,javljam!!!

P

plam

Guest
Ima li tko kakvih iskustava koliko dugo smije lavanda stajati u vrećama od žetve do destilacije. Naime žeo bih u subotu a destilacija bi bila u srijedu

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
pozz plam... ne mogu naći onog broja za mobilnu destileriju.. probat ću preko prijetelja kontaktirati, ali ništa ne obećavam...
što se lavande tiče, mislim da neće biti nikakvih problema... samo nek bude na prozračnom mjestu..

P

plam

Guest
hvala ti rješio sam destilaciju, a i žet ću dan prije destilacije strah me je toliko je držat u vrećama.

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
nema te šta biti strah.. meni je lavanda stajala oko 6 dana... i ipak sam za 800kg dobio 13,5 litara ulja lavande. nasad je bio star 2 godine. mislim da ti samo vlaga hlapi van a ulje ostaje u cvijetu

Najnoviji postovi

Na vrh