• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Uzgoj lavande

D

draž

Guest
pozdrav jel tko ima lavandu u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

G

ggaspari

Guest
pozdrav,
ljudi, bio poljoprovredni inspektor kod mene.
greškom (moja greška) prijavljena površina za poticaj je veća od realne ali sadnice štimaju.
jel možda netko imao takav slučaj ?sljedi prekršajna prijava ako se ne varam?ima li smisla da napišem žalbu?

cipiripi1967

Član
Tu od
2 Stu 2008
Poruka
269
ima smisla za žalbom jer ja sam tako isti imao svoju grešku pa su mi nakon razgovora samo napisali kao neku opomenu i to je bilo to!!
kao dobio sam ukor :lol:

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
upravo sam to pitanje želio postaviti...
po kojoj cijeni prodajete suhi i sirovi cvijet... na malo i veliko....
mislim da bi nam bilo svima u interesu da oformimo podjednake cijene, te kao jedan nastupimo na tržištu...

cijene može i na PP...
mislim da je 70kn/kg čisto OK... neki prodaju i po 100kn,samo dali išta prodaju po toj cijeni?

G

ggaspari

Guest
Pozdrav,
Lik iz slovenije bi kupio oko 50 kg suhe lavande
Ima li netko iskustvo sa carinom?
Kako to ide?

A

Alisabel

Guest
Jedno od polja prije skoro mjesec dana slikano,
polje_dolje.jpg

polje_lavande_odgore.jpg

LegendFest Pićan - štandovi sa domaćim proizvodima, lavanda, med, vina, rukotvorine, marmelade ...izvorno Istarsko
legendfest_pican.jpg

D

dakson

Guest
Pozdrav društvu ,

U 6 mjesecu sam posadio 1jutro lavande cca 4000 sadnica,

imam dva pitanja za iskusne uzgajivače,

naime od kupljenih 3500 sadnica na zadnjem prebrojavanju nije se primilo cca 1700 kom. to je gotovo 50%,
sve bi mi bilo pouno lakše da mogu krivicu svaliti na lošu zamlju ili vremenske uvijete , ali nemogu ,
analiza zemlje je odrađena , kiselost je u granicama normale , voda se ne zadržava na terenu s obzirom da je blagi nagib,
južna je strana .... mislim ono , sve ok ,

jedino što mogu okriviti jest loše sadnice koje su bile , meni kao nekom tko se s njima sreće prvi put u životu u najmanju ruku loše,

da stvar bude gora , čovjek , prijatelj , je uzimao od iste rasade u isto vrijeme i ima isti pomor biljaka , iako je sadio na drugom terenu ... neznam što činiti

zgajivač krivi loše vremenske uvijete , ja baš neznam koliko je to istina ...

gledam patrikove sadnice , i nevjerujem !!! moje 4 su jednake njegovoj 1 (platiti ćeš mi reklamu patrik :::)
bez šale ....

generalno gledajuči prva godina sadnje mi je propala,

sad sljedi pitanje ,

1. što raditi s slabim urodom , dali napasti uzgajivača i tražiti refundaciju te uzeti nešto od pozudanog patnera ili što?

2. sadnice koje su se primile , treba obrazivati koliko često , trenutno su mali , jako mali grmići s 1 izdankom , dali se sjeku do prvog lista ili od korijena ?

pozz svima , hvala

D

destilator

Guest
Mislim da bi svaki posao trebalo započeti od rješavanja problematike PLASMANA,a ne obrnuto.Možemo mi uživati u prekrasnim poljima,ali od ljepote se ne živi.Inače bi lavandin sadili samo u dvorištima i vrtovima,a ne na njivama.

A

Alisabel

Guest
Imam i ja jedno pitanje, ...zasadili bi smo djetelinu mislim kako ima vera trampus da li ju je moguće posijati na jesen jer je lavanda zasađena 1. maja ? Bi li djetelina izdržala jer u centralnoj Istri nema snijega, i nisu tolko niske temperature ?
Lavanda je pošišana sa trimerom, busevi su dosta veliki i jaki, lijepo napreduju. Što mislite DA ili NE sijanje bijele djeteline sad na jesen?

Dakson
da stvar bude gora , čovjek , prijatelj , je uzimao od iste rasade u isto vrijeme i ima isti pomor biljaka , iako je sadio na drugom terenu ... neznam što činiti

Ja bi tražila svoj novac nazad i to za tih 50 % propalih sadnica, jer očiti nešto ne štima sa njegovim uzgojem, pokušate se dogovoriti ti i taj tvoj prijatelj da vam se vrati novac, a onda sadnice kupiti od provjerenh uzgajivača Lavande.

D

destilator

Guest
Ima li tko kakvih iskustava s vakuum destilacijom lavande(ina)?
Naime,u grubo rečeno je za visoku kvalitetu ulja poželjan što niži tlak i niža temperatura što je pri atmosferskoj destilaciji ograničavajući faktor za razliku od vakuum destilacije također vodenom parom.
I

D

destilator

Guest
Alisabel kaže:
Imam i ja jedno pitanje, ...zasadili bi smo djetelinu mislim kako ima vera trampus da li ju je moguće posijati na jesen jer je lavanda zasađena 1. maja ? Bi li djetelina izdržala jer u centralnoj Istri nema snijega, i nisu tolko niske temperature ?
Lavanda je pošišana sa trimerom, busevi su dosta veliki i jaki, lijepo napreduju. Što mislite DA ili NE sijanje bijele djeteline sad na jesen?

Dakson

Ja bi tražila svoj novac nazad i to za tih 50 % propalih sadnica, jer očiti nešto ne štima sa njegovim uzgojem, pokušate se dogovoriti ti i taj tvoj prijatelj da vam se vrati novac, a onda sadnice kupiti od provjerenh uzgajivača Lavande.

A je li problem samo u sadnicama ili možda prekiselom,nedovoljno propusnom zemljištu,nepravilnoj sadnji ? Zna se da je radi ocjeditosti i prozračivanja tla lavandin poželjno saditi na povišene humke dok je međuredni prostor niži...Mislim da je tako se obrušiti na prodavača sadnica kao glavni uzrok propadanja nasada u najmanju ruku neumjesno,tim više što su sadnice razmnožene reznicamna genetski klonovi,pa su i one koje su propale i one koje su se primile vjerojatno potpuno genetski identične što unaprijed isključuje odgovornost proizvođača sadnica koja bi bila neupitna da je došlo do propadanja cijeloga nasada.

Ovlašteni prodavač sadnica vam također ne može garantirati da će se one primiti u velikom postotku jer veliki dio ovisi o tlu te uvjetima sadnje i ostalome.

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
pozdrav svima,,,
dakson: koji ja datum u mjesecu bio..početak mjeseca ili kraj. mislim da si sadnju trebao obaviti do poč.6mjeseca, a MAX do 15.06., pogotovo ako se radi o sadnicama od ove godine. Nadam se da su bile starije od mjesec dana?!!
tako male sadnice su jako osjetljive na jako sunce i ako si ih sadio u 6.mjesecu, mislim da si ih trebao malo zalijevati...

kao drugo, preporučio bih da ih siječeš, ali tek nakon što malo potjeraju,,, pusti da izrastu nekih 3-5 cm i onda ih skrati na prvotnu visinu... i tako sve do jeseni, samo svaki drugi put sijeci na malo više tj. pazi da ne diraš "bazu" grma ili onaj mali drvenasti dio sadnice. Orezivati možeš nekih 4-6puta u prvoj godini....
još jedna stvar... ne bi bilo loše malo ih orezati (samo 1x) u proljeće 2.godine, ali tek kad potjeraju...tako ćeš još više ojačati sami grm...

možeš mi samo poslati na PP od kog si uzeo sadni materijal... pozz

destilator...dobro došao :) :)
Mislim da bi svaki posao trebalo započeti od rješavanja problematike PLASMANA,a ne obrnuto kako vidim ovdje jer ćete inače u bescijenje prodati svoj rad,vlasništvo i muku
slažem se u potpunosti...

što se tiče sadnica... nije ih niki problem razmnožiti i uzgojiti (za onako oko kuće). samo grm bi trebao biti min. starosti 3.godine. osobno se ne bih pačao u uzgoj presadnica, jer sam vidio da je to dosta zeznut posao... bar je meni bilo muka sa 5.000 sadnica koje je trebalo zalijevati i po par puta na dan.... a mjesečna rata vode je skočila na 800kuna. A sa druge strane od proizvođača dobiješ sve potrebne papire, ako se javi neka bolest...znaš kome ćeš pokucati na vrata....

destilator... realno gledajući, čovjek ti napravi uslugu koju je potrebno naplatiti. ne znam šta je tu čudno...
nek iz jednog kotla iscuri 4 litre ulja... kotao cca 200-400kg... i 1/4 je 1 litra ulja, koja košta 30 eura... a koliko me pamet služi(o tome po tome), cijena destiliranja se kreće od 250-350kuna po kotlu...
naravno da je najisplativije imati svoj kotao... ali nek o tome odluči sam uzgajivač... osobno bih uzeo neki kotao da imam financ.mogućnost...

minimalno 15 kuna po bočici
zavisi koliko je tko sposoban prodati i naravno, koliko je proizvođaču potrebna lova...
a i na količinu od nekih par tisuća bočica,,,, pa tko ne bi spustio!!!!

ima bočica i kod nas za 1kn/komad... i naravno, za veće količine i gotov. plaćanje ide popust

ima toga još, ali mislim da je i previše napisano... gubim se u čitanju i odgovoranju...

što se tiče lavande, nije sve tako crno i zeznuto. naravno da je najbolje raditi finalni proizvod... samo kad je kolač jako veliki, nemaš vremena za sve kriške i mrvice....

ALISABEL... moj savjet, i vjeruj mi... viđeno-probano...
za živu glavu nemoj saditi djetelinu prve godine.... radije pričekaj drugu godinu na jesen...
moj savjet..sadi djetelinu nakon 3.godine starosti nasada,,, djetelina je dosta agresivna i napravit će više zla nego koristi u maldom nasadu...

Ovlašteni prodavač sadnica vam također ne može garantirati da će se one primiti u velikom postotku jer veliki dio ovisi o tlu te uvjetima sadnje i meteorološkim prilikama
slažem se... dobro đubrenje i kvalitetna obrada tla su 80% posla... a ostalih 20 je u kiši

D

destilator

Guest
Cijena ulja lavandina kreće se od 400 do 600 kuna (55 do 85 eura) na veliko po litri,a u pakiranjima po 10 ml i više.

Uostalom možete dati ponudu za prodaju koja izgleda otprilike ovakohttp://www.alibaba.com/showroom/lavender_oil.html (besplatno) i uvjerite se sami.

Ili se javite na ponudu o kupnji...
http://www.alibaba.com/buyeroffers/Lavender_Oil/--------50--------.html

Informirajte se i pripremite se prethodno za dostavu u određenu regiju kako bi kupcu mogli dati tražene podatke o dostavi...
http://www.wlw.hr/ProductList.aspx?...otpremništvo&gclid=CNToxautyJwCFYYVzAodbzM_Lw

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
destilator... skidam kapu :supz: :supz:
očito ti je stalo do uzgajivača lavande... šta da kažem osim HVALA i naravno, kad se vidimo imaš ćevape i pijaču :) :) :)

D

dakson

Guest
evo me napokon da odgovorim !
hvala svima koji su dali svoje mišljenje vezano za moj slučaj,

da razjasnimo situaciju , nije nikakav napad na uzgajivača sadinca , jer su vrlo korektni i pristupačni ljudi , te su mi se čak obvezali riješiti to na način da mi daju sadnice koje mi fale iduće proljeće, :)

@roko ,
pitao si me kad sam sadio , bio je to točno 01.06. subota je bila , dan fantastičan , poslije me pratilo idealno vrijeme , kiša je padala taman u tolikoj količini da gotovo i nisam trebao zalkjevati , svega par puta smo zaljevali u prva tri tjedna, temperatura tla je bila gotovo konstantna , sadince su , kako tvrdi uzgajivač , bile stare najmanje 3 mjeseca ....ovogodišenje naravno :)

Baš sam danas bio u polju , i moram priznati , sadnice koje su se primile izgledaju u najmanju ruku inpresivno, ja sam zadovoljan , već su se oformili pravi grmići i mislim da će iduće godine biti oni pravi !!!

čak smo imali i malu "berbu",kad smo obrezivali, naravno uroda je bilo dovoljno da se stavi u rizlu i zapali :)))) al nežailm se

Jedino što me ubija u pojam je što će polje izgledati kao da sam sadio pijan, zbog neprimljenih sadnica to izgleda vrlo loše , trč-trč pa lavanda ,
to je očito jednini moj problem ,

Mislim da ću te poslušati roko , pa ću odraditi još jednu do dvije aikcije obrazivanja , a i na proljeće tnx

@ destilator
postao si linkove s ebaya i alibabe , pa me zanima dali radiš s nekim preko njih i
da malo baciš koji post o trgovanju putem njih ,
konkretno, koja je procedura , slanje ? carina? poštarina? regulranje cijene proizvoda s obzirom na troškove itd....

toliko za danas , pozz svima

G

ggaspari

Guest
pozdrav svima!!
imam oko 100kg suhog cvijeta pa ako netko treba ja sam tu :)

N

ness

Guest
Ako nekog zanima kotao od 700 l,kombinacija plin-struja(parni generator je na struju),od inoxa,cijena povoljna.Imam zasađeno 2ha lavande i kotao od 2000 l,koji je radio ove godine.Preradili smo oko 10t cvijeta što našeg što uslužno.Nalazimo se u Slavoniji .Ostale informacije možete dobiti na
telefon 091 548 4681.

Najnoviji postovi

Na vrh