• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Uzgoj lavande

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
pozdrav seraf...
za orati nika nije kasno, samo ako ti vrijeme dopusti. Obično se ore u jesen kako bi zima i vrijeme odradili svoj dio posla na zemlji...
uglavnom, ako si bacila na njivu sva potrebna hranjiva i naravno ako je analiza pokazala šta treba i koliko baciti...samo ori! a saditi možeš bez problema i do karaja 5. pa čak i do polovice 6.mjeseca (ako vrijeme dopusti)
što se tiče poticaja za lavandu...
ukidaju se ovi poticaji: 1. poticaj za podizanje nasada 14.000,00 kuna
2. godišnje plaćanje za održavanje nasada 1.250,00 kuna -podignut
3. godišnji poticaj za EKo uzgoja lavande 1.650,00 kuna -podignut
novi poticaji za lavandu: (dobivaju ih svi oni koji su predali zahtijev do kraja 5.mjeseca 09.)
1. redovno godišnje plaćanje za održavanje nasada 2.250,00 kuna
2. godišnje plaćanje za EKO uzgoj 2.750,00 kuna
EKO uzgoj 1+2 2.250,00 + 2.750,00 -5.000,00 kuna godišnje
minimalan br. sadnica je 3.000 a min. površina je 0,25ha
tako su mi rekli ljudi iz Ministarsta... uglavnom, predviđaju se još dodatna plaćanja pri ulasku u EU... ali uvijet je upis u OPG, ARKOD-čisti zemlji.papiri, te naravno količina proizvedene lavande(presudno)...i sigurno još hrpa papira!!!

S

Seraf

Guest
niste vi mene shvatili. ja sam već posadio 3000 kom, a sad na proljeće namjeravam još toliko....

cijena sadnice u solinu je 3kn sa pdv-om + prijevoz... za te novce nabavim i ovdje u jaski bez prijevoza...

inače počeo sam sam pelcati sadnice... sadnice nisu veličine malog prsta već imaju 10 ak cm, pa mislim da cijena od 3 kn i nije previše... osim toga nisam našao nigdje u hrv jeftinije...

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
mlade reznice bi trebalo uzimati sa grmova koji su stari min. 3godine

i sorry.. zamijenio sam te sa maricom :) :) :mrgreen: pozdrav!!

G

Giggy

Guest
Pozdrav svima! Pratim ovu temu već duže vrijeme i došao sam u napast da i ja posadim lavandu na površini od par hektara. E sad bi molio da mi pojasnite par stvari. Naime ja sam iz okolice Vinkovaca i nisam siguran koliko bi to bilo pametno budući da mi je zemljište ravno kao šahovska ploča :lol: i dosta je vlažno pogotovo u ovo kišno zimsko vrijeme ali ipak bez površinskog zadržavanja vode. E sad koliko bi bilo pametno saditi lavandu ili se bolje držati provjerenih stvari poput voća zato jer je na tom mjestu bio šljivik koji je dobro uspijevao. :scratch

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
pozdrav giggy i dobro došao na forum!!
prvo, moj savjet je da obiđeš par uzgajivača lavande i da vidiš kako stvari stoje na terenu... jer par Ha lavande nije mali posao... mislim da na forumu nitko nema preko 4-5ha lavande, nije to baš tako lako kako ljudi misle... i ako se odlučiš za sadnju, tu smo da pomognemo sa svojim savjetima i znanjem (kakvo-takvo)!!

ako ti se preko zime voda zadržava na njivi, ne bih preporučio sadnju!
- nego, probaj sa malo dubljim kanalima odvesti vodu do kakvog većeg odovodnog kanala pa ćaš vidjeti kako se ponaša!
-glavni uvjiet je puno sunca i ocijdit teren... lapi kakav traktor sa dobrim plugom i napravi kanale min. 50cm dubine
- pošto se voda zadržava, postoji velika vjerovatnos da je tlo dosta kiselo, uzmi uzorak i napravi pH analizu... tja se problem da riješiti, ali kažem, ako se voda zadržava preko zime, velika je vjerovatnost da će se korijen smrzavati...

S

Seraf

Guest
roko kaže:
mlade reznice bi trebalo uzimati sa grmova koji su stari min. 3godine

imam ja i 50- ak komada starih cca 6 godina iz kojih uzimam reznice...

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
dali tih 50-ak ima porijeklo? tj. dali imaš za njih potrebnu dokumentaciju - deklaracija, kopija obrtnice ili riješenje da firma ima upisanu dopuštenu djelatnost uzgoj sad.mat., koja je prodala sadni materijal i dali je ta firma upisana u upisnik proizvođača sadnog materijala u ministarstvu?!

toma84

Aktivni član
Tu od
10 Velj 2008
Poruka
2,007
Kako i kada se sadi ili sije, di se može nabaviti sadnice. Mislim malo za probu tim se bavit

S

Seraf

Guest
imam, sve sam dobio, i čuvam to. i deklaraciju, i račun i otpremnicu...

a što se sadnje tiče kad počnu vjesnici prolječa tj temperatura bude konstantno iznad 10 0C može početi sadnja... bar sam ja tak sadio i primilo se 99%

a sadnice, ovisi kolko ti treba, (da li trebas račun), mislim da je najveći prozvođać u solinu, ali ima i malih okolo

G

gonzo

Guest
Pozdrav vrijednom društvu. Već podulje vremena pratim ovaj forum i vrlo sam veseo što čitam tako otvorene i kooperativne naputke. Hvala svima. Ja sam tek u fazi promišljanja kako se i u koji dio proizvodnje uključiti.
Molim za sada jedan savjet. Da li ulje lavande dnosno lavandina za trziste-prodaju mora biti od jednog polja ili se naprimjer smije i moze raditi kao whisky "blanded" mješavina više razlicitih ulja sa raznih parcela i podneblja. Naime ako čovjek tek počinje i ima vrlo malo vlastitog ulja može li kupiti pa pomješati u kombinaciju. :?

K

kemicar

Guest
Poštovani uzgojivači lavande. Čuo sam da lavanda tjera nametnike (uši, trips iz svoje okolice). Da li imate takvih iskustava? Je li to itko provjerio?

G

glamevent

Guest
svježa lavanda

Molim sve koji imaju informaciju o tome gdje se može kupiti svježa lavanda za izradu aranžmana i dekoracija da mi se jave preko poruka. lavanda mi je potrebna za dekoraciju vjenčanja 28.kolovoza. i informaciju o cijenama.
MOLIM VAS

G

glamevent

Guest
svježa lavanda

Molim sve koji imaju informaciju o tome gdje se može kupiti svježa lavanda za izradu aranžmana i dekoracija da mi se jave preko poruka. lavanda mi je potrebna za dekoraciju vjenčanja 28.kolovoza. i informaciju o cijenama.
MOLIM VAS

A

Alisabel

Guest
Pitanje: Imali itko ovdje iz Istre da je učlanjen u udrugu Istarska lavanda ? Ljetos sam se učlanila, gospodin Edi Knapić mislim da je tajnik mi je tada rekao da će nakon sezone biti održan sastanak.
Međutim do dan danas, a eto skoro će i početi radovi na njivama...nitko mi se nije javio.
Dotičnom sam čak poslala i mail sa upitom, kada bi se išta moglo održati sa udrugom, međutim nema nikakvog odgovora !

Članarinu sam platila, dobila kartončić i to je to :(
Neznam kakva prava imam kao član udruge, u biti nisam upoznata sa ičim što je vezano za udrugu ! Stoga molim tko je učlanjen da me obavijesti na PP jel se išta dešavalo, jer nije uredu....za koji klinac se uplačuje članarina ako udrga nije aktivna !

A

Alisabel

Guest
Pitanje: Imali itko ovdje iz Istre da je učlanjen u udrugu Istarska lavanda ? Ljetos sam se učlanila, gospodin Edi Knapić mislim da je tajnik mi je tada rekao da će nakon sezone biti održan sastanak.
Međutim do dan danas, a eto skoro će i početi radovi na njivama...nitko mi se nije javio.
Dotičnom sam čak poslala i mail sa upitom, kada bi se išta moglo održati sa udrugom, međutim do dan danas nema nikakvog odgovora !

Članarinu sam platila, dobila kartončić i to je to :(
Neznam kakva prava imam kao član udruge, u biti nisam upoznata sa ičim što je vezano za udrugu ! Stoga molim tko je učlanjen da me obavijesti na PP jel se išta dešavalo, jer nije uredu....za koji klinac se uplačuje članarina ako udruga nije aktivna !

J

Jackie

Guest
Dobro jutro svima!
Evo jos jednog novog chlana koji je zainteresovan da zapliva "mutnim vodama sna", sto bi rekao pjesnik! Za sad imam jako dobru volju i zelju, plus punac i punica koji ne rade i koji znaju oko zemlje.... A ima se i nesto para, nadje se. Trenutno nisam kuci, vani sam, pa mislim to polako poceti dok je vrijeme, kad se vratim da je u rodu punom...
Forum je persu, procitao sam sve 64 stranice, i najvise mi se svidja sto su ljudi tako voljni pomoci, nesto sto se jako rijetko srece na "nasim" forumima, gdje ljudi uglavnom gledaju kako da poklope sagovornika i da pokazu kako "sve znaju". Ekipa, mrak ste!
Zasad samo citam i upijam, nocna sam smjena pa se ima vremena. Doci ce na red i pitanja. A najvise bih volio to iz prve ruke saznati i sve vidjeti svojim ocima. Vidim ima raje iz Slavonije, a tamo idem u Maju na moto-susrete (Brod!). Mada ni ostatak HR nije predaleko.... Pa eto, ako kome nije tlaka, rado bih to vidio. Roko, moze li se stagod srediti? Nije ovo jedina pasija koju dijelimo, pa da i o tome popricamo! :D
Ostajte zdravo i citamo se!

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
dobro došao na forum :)
što se mene tiče, vrata su uvijek otovrena, slobodno navrati... ako ne bude previše posla, možda i ja sa dečkima klapim do Sl.Broda na moto susret. ali o tome kad dođe vrijeme...

samo mi se najavi par dana ranije, da negdje ne zdimim...dosta sam leteći kad dođe lijepo vrijeme, ako nisam na plantaži, bolje me ne tražiti :) :)

J

Jackie

Guest
Moze samo jedno pitanje za pocetak:
Kakva je situacija s otkupom, i sta savjetujete da se radi, cvijet ili ulje? Da li je kriza utjecala i na ovu oblast u zadnjih godinu? Da li izvozite ulje ili je to sve u drzavnim okvirima?
Eto toliko za pocetak!
@Roko, hvala ti puno, cujemo se krajem Aprila kad budem kuci, i dolazim 100%, najvjerovatnije u povratku iz Broda! A mozda cak i sam zapalim jedan dan, jos cu vidjeti to...
Hvala unaprijed na odgovorima!

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
otkup je prošle godine bio uredu!! ako misliš imati veće količine lavande za proizvodnju ulja, onda moraš imati i poprilično velike kotlove,,, a ako misliš praviti samo suhi cvijet...baš i nije nekakva luda potražnja, a na veliko ide u bezcijenje..

moj savijet.... gledaj na cvijet kao sirovinu, i prodaš ga otkupljivaču za daljnju preradu... cijena--- zavisi kako se dogovoriš, dali po postotku ulja koje iscuri iz lavande ili po kg predane lavande...
i jedno i frugo zna biti jako dobro, samo kakva te godine trefi :) :)

M

marica

Guest
evo me opet:
par pitanja imam prije nego posadim lavandu:
da li da stavim stajsko gnojivo i da li mi ono može utjecati na to da danas/sutra ne / dobijem certifikat za eko uzgoj
da li da stavim prije zadnjeg frezanja ilimjednostavno u rupu prije sadnje.
bojim se da će mi gnojivo koliko koristi toliko i štete donijeti odnosno mislim na razne štetnike ili možda bolesti??

rekli su mi da polijem odmah kad stavim sadnice u zemlju svaku sadnicu po pola l vode i nakon par dana da im opet dam vode, correct???
još mi kažu da ću ja ove prve godine imati već jednu malu "berbicu"? to mi je malo čudno???

pozdravic....

Najnoviji postovi

Na vrh