• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Uzgoj lavande

Patrik

Aktivni član
Premium
Tu od
15 Kol 2007
Poruka
748
Ja bih stavio gnoj prije frezanja, iako ga je trebalo baciti prije oranja.
U rupu nebih stavljao jer u sadnici postoje gnojiva, a i neznam kako bi reagirala na tu količinu gnoja.
Lavanda je naučena da živi bez gnoja....evo ja sam bacio gnoj prije nego sam izoro prvu njivu, a to je bilo skoro pred 7 godina, i do sada niti grama gnojčeka...a svake godine sve više i više prinosa.

A

avamelin

Guest
Pozdrav!

Totalni sam početnik što se lavande tiče, pa bih molila nekoliko odgovora od vas iskusnijih.
1. Koliko je minimalna količina lavande s kojom se uopće može razmišljati o bilo kakvom ozbiljnom (isplativom) uzgoju?
2. Je li uopće vrijeme za pokretanje uzgoja lavande? (nestabilnost tržišta, poticaji/nepoticaji od strane Ministarstva)
3. Postoji li još uvijek ono da se može tražiti zemlja od države u najam, od recimo 10-20 godina za sadnju?
4. Kao početnik početnika, koja su vrata prva na koja moram pokucati vezano za pokretanje uzgoja?

Inače, imam zemlju, a na njoj je (već odavno, sama od sebe) izrasla lavanda. No, mislim da ta površina nije dostatna za neko ozbiljno bavljenje uzgojom lavande (ne bih navodila površinu jer ne znam točno, pa da ne bubam napamet), pa razmišljam ili o kupnji druge zemlje ili o najmu od države.

Patrik

Aktivni član
Premium
Tu od
15 Kol 2007
Poruka
748
alo ljudovi....jel raste ta lavanda....za gore ili za dole....roko, kako tvoja?

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
avamelin kaže:
1. Koliko je minimalna količina lavande s kojom se uopće može razmišljati o bilo kakvom ozbiljnom (isplativom) uzgoju?
2. Je li uopće vrijeme za pokretanje uzgoja lavande? (nestabilnost tržišta, poticaji/nepoticaji od strane Ministarstva)
3. Postoji li još uvijek ono da se može tražiti zemlja od države u najam, od recimo 10-20 godina za sadnju?
4. Kao početnik početnika, koja su vrata prva na koja moram pokucati vezano za pokretanje uzgoja?

Inače, imam zemlju, a na njoj je (već odavno, sama od sebe) izrasla lavanda. No, mislim da ta površina nije dostatna za neko ozbiljno bavljenje uzgojom lavande (ne bih navodila površinu jer ne znam točno, pa da ne bubam napamet), pa razmišljam ili o kupnji druge zemlje ili o najmu od države.

1. koliko,,,ha gle, zavisi na šta ciljaš,,,vrećice, ulje, sapuni... ili sirovina-cvijet prodati i to je to!, mojih 3ha je "malo" ozbiljniji hobi... lagao bih kad bi rekao da nemam nekakve prihode, ali samo od toga živjeti, to bi bilo UMIJEĆE! uz neki stalan posao, dalo bi se... samo, dali bi čovjek imao vremena raditi 2 posla jednako kvalitetno?!?!?!
2. moraš biti lud :) :) :) ... šalim se :) a gle, ako imaš sigurno tržište, uvijek je pravo vrijeme, a ako nemaš- onda nije vrijeme,,,bar dok ne nađep tržište!! :)
3. mislim da postoji, samo moraš vidjeti koja te zemlja zanima i kad će je država dati u najam ili zakup!
4. prvo, HZPSS...zatim, kupovina zemlje-najam ili šta već, onda osnivnanje OPG-a, ministarstvu podnijeti zahtjev za podizanje nasada lavande na navedenoj parceli, kupnja deklariranog sadnog materijala,,,, i onda si u poslu!!! :) :)
...kad posadiš, javi se... pa ćemo ti reći kako dalje :) :)

R

ridamir

Guest
Poštovanje !
Proštrumfao sam sve stranice foruma i super su. ;)
Posao banana, firma banana i selim se iz Rijeke (gradsko dijete) u poljopr.kraj u Bih, 30 km od Brčkog.
S obzirom da mi je prije 10-tak god prvi put pala na pamet ideja sa lavandom, sad bih to u Bosni želio početi.
Istraživao sam malo i mogao bih od njih dobiti kredite, poticaje i sl.
S obzirom da sam "ovca" po pitanju lavande, da li bi mi netko mogao reći gdje i kome da se obratim za pomoć oko SVIH informacija vezanih uz uzgoj.
Želio bih vidjeti plantažu, razgovarati sa uzgajivačem, savjetovati se i sl., pa mi treba konkretna inf.(adresa, broj tel.).
S obzirom da smo u fazi preseljenja, i stalno na relaciji Rijeka-Brčko, nije nam problem nigdje doći.
Unaprijed se zahvaljujem, pozdrav svima na forumu i Sretan Uskrs.

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
pozdrav,, boljeg mjesta za pokupiti informacije nema!! :) :) :)
ja sam ti u Hrv. Kostajnici, ako imaš vremena za doći do mene, imam i ja za popričati... kava uvijek može :)

M

milena

Guest
Pozdrav svima, a pitanje ponajviše za Patrika i Roka:
Nakon prošlogodišnje jesenske berbe ujedno smo ošišali sadnice trogodišnje lavande;
grmovi su fino potjerali i lijepo se zaokružili tako da ne znam da li da ih sada još jednom ponovno orežemo ili da ih ostavimo ovakve????
Molim Vas odgovor što prije jer mi je krajnje vrijeme za proljetno šišanje.
Kakvu vi praksu primijenjujete po tom pitanju?
Puno Vam hvala.

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
ako su 3-godišnji grmovi...oreži samo one bilje koje imaju suhih grana na sebi(njih odsijeci i makni)..ostale(zdrave i zelene) lavande ne diraj...
ja sad moram prošetati i malo pogledati stanje!!

M

milena

Guest
Hvala ti puno, Roko,
rado ću poslušati iskusnije i pametnije u ovome poslu.

Patrik

Aktivni član
Premium
Tu od
15 Kol 2007
Poruka
748
ja ih nakon jesenske berbe ne diram, znači pustim kakve su....i onda ih u 2 mjesecu sve ljepo zaokružim dok još nisu potjerale mlade stabljike.

R

ridamir

Guest
Pozdrav i hvala Roko na ponudi.
Možda ćemo slijedeći tjedan (nije još sigurno) u Karlovac, pa možemo onda navratiti, ako ne, onda krajem mjeseca, kada definitivno selimo, pa ćemo imati i više vremena.
Molim te pošalji mi onda negdje kakav broj moba ili fixnog (može i na damir.rizvan@hotmail.com).
Zahvaljujem još jedamput :D ;)

Patrik

Aktivni član
Premium
Tu od
15 Kol 2007
Poruka
748
Evo malo frezanja lavande danas novom Gramip frezom.
Stigne 539 i freza na knap u red, ali stigne...prezadovoljan učinkom, posebno kada znam koliko bi to radio frezom labinprogres

100423_120239.jpg

100423_120246.jpg

100423_124042.jpg

100423_124153.jpg

ovo tu sam prije između sadnica okomito prošao sa frezom Flora 55

100423_124309.jpg

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
čestitke na kupovini, nek te dugo i dobro služi!!

samo, mislim da nećeš još dugo moći sa frezom u tu parcelu... zašto nisi kupio užu frezu?

Patrik

Aktivni član
Premium
Tu od
15 Kol 2007
Poruka
748
Kupio sam ovu od 150 jer mi je primarna obrada s njom vinograd i njiva za kukuruz i pšenicu.
Sve ostale su mi ili premale ili prevelike.
A svejedno još 2-3 godine pa necu moci ni sa traktorom u nju. a imam i labinku pa mi je isto, je da je sa ovom lakše, ali ništa u životu nije lako.
Zato ću sada maksimalno duboko usitniti zemlju sa ovom, pa će kasnije lakše ići sa labinkom.

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
upravo sam to i mislio.. nije loša ideja... možd da obaviš i kakvu bolju i jaču prihranu sa stajnjakom, dok možeš frezu utjerazi... kasnije će biti lakše održavati...
samo naprijed!!!

Patrik

Aktivni član
Premium
Tu od
15 Kol 2007
Poruka
748
Ako stavim gnojivo neznam kud će mi više rasti lavanda :D :D :D
kakva su iskustva sa konjskim gnojem u briketima, jer mi je malo stajnjaka ostalo, sve ošlo na kukuruz i pšenicu

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
mislim da boljeg gnoja od konjskog nema... koji god da staviš, nećeš pogriješiti!!!

Najnoviji postovi

Na vrh