avamelin kaže:
1. Koliko je minimalna količina lavande s kojom se uopće može razmišljati o bilo kakvom ozbiljnom (isplativom) uzgoju?
2. Je li uopće vrijeme za pokretanje uzgoja lavande? (nestabilnost tržišta, poticaji/nepoticaji od strane Ministarstva)
3. Postoji li još uvijek ono da se može tražiti zemlja od države u najam, od recimo 10-20 godina za sadnju?
4. Kao početnik početnika, koja su vrata prva na koja moram pokucati vezano za pokretanje uzgoja?
Inače, imam zemlju, a na njoj je (već odavno, sama od sebe) izrasla lavanda. No, mislim da ta površina nije dostatna za neko ozbiljno bavljenje uzgojom lavande (ne bih navodila površinu jer ne znam točno, pa da ne bubam napamet), pa razmišljam ili o kupnji druge zemlje ili o najmu od države.
1. koliko,,,ha gle, zavisi na šta ciljaš,,,vrećice, ulje, sapuni... ili sirovina-cvijet prodati i to je to!, mojih 3ha je "malo" ozbiljniji hobi... lagao bih kad bi rekao da nemam nekakve prihode, ali samo od toga živjeti, to bi bilo UMIJEĆE! uz neki stalan posao, dalo bi se... samo, dali bi čovjek imao vremena raditi 2 posla jednako kvalitetno?!?!?!
2. moraš biti lud
... šalim se
a gle, ako imaš sigurno tržište, uvijek je pravo vrijeme, a ako nemaš- onda nije vrijeme,,,bar dok ne nađep tržište!!
3. mislim da postoji, samo moraš vidjeti koja te zemlja zanima i kad će je država dati u najam ili zakup!
4. prvo, HZPSS...zatim, kupovina zemlje-najam ili šta već, onda osnivnanje OPG-a, ministarstvu podnijeti zahtjev za podizanje nasada lavande na navedenoj parceli, kupnja deklariranog sadnog materijala,,,, i onda si u poslu!!!
...kad posadiš, javi se... pa ćemo ti reći kako dalje