• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Uzgoj lavande

M

marica

Guest
oj ljudi, evo zasadila ja njih 1200 kom i pala kišica...super. Kaže mi joško iz solina da ih sada (prije 2 tjedna posađene) polijem nordoxom ili boruškom. što vi mislite? oko pola deca pomišano 1% sa vodom? ?? i da to polijem onako u korijen ne po stabljikici???i kaže da im pokidam vrhove da ne rastu u visinu?
i još pitanjce.postoji li mogućnost da na mojim biljčicama bude cvijeta recimo u 8 misecu ove godine (za prijinu svadbu?)
pozdrav svima!

Patrik

Aktivni član
Premium
Tu od
15 Kol 2007
Poruka
748
ti otrovi ti ne trebaju, samo je ljepo ošiškaj i uživaj kako raste.

M

marica

Guest
meni to isto nije baš jasno, prodao mi je eko sadnice. ja sam kupila eko sadnice sa namjerom da jednom mozda dobijem eko certifikat. i onda mi je on rekao da trebam polivati sa bakrom. ja sam bila uvjerena da je to isto na prirodnoj bazi . i onda kad sam pogledala taj nordox ili bordošku i to je živi otrov... patrick i roko, na vaš savjet neću polivati sa ovim otrovom a propadnu li mi biljčice hm, hm, nadrapat ćete... šalim se ja.
pitanje za sve lavandomane :DA LI JE ITKO POLIVAO SADNICE U 1. FAZI SA NORDOXOM ILI BORDUŠKOM ?????
pozdrav iz sunčanog Zadra

G

ggaspari

Guest
Trebam mjesta pa prodajem oko 100 kg suhog cvijeta budrovke (žetva 2009)
tel 091 5202578 ili na private (umag)

Patrik

Aktivni član
Premium
Tu od
15 Kol 2007
Poruka
748
Evo danas malo košnje između lavande...

100519_104618.jpg

Mlada lavanda se jako ljepo razvila

100519_104633.jpg

0

0810

Guest
Pozdrav svima,

Kao prvo sve pohvale svima Vama na ovom forumu, a posebice Roku i ekipi koja je stalno prisutna.
Ukratko mi smo obitelj iz Baranje, bavimo se lavandom od 2005. godine. Tada smo kupili 1500 kom sadnica u Jaski, od kojih nam se primilo 400 kom. Od tada smo sami radili sadnice, te danas imamo oko 1000 grmova. Grmovi su ogromni i sve dobro napreduje. Do sada se nismo imali vremena ozbiljno posvetiti lavandi, međutim ovih dana smo predali papire za OPG i planiramo na jesen posaditi još oko 1/2 ha.
Molim ekipu ako netko ima nacrt destilatora, jer bi ga napravili sami.
Andrej(098/384-784)

Hvala!

Patrik

Aktivni član
Premium
Tu od
15 Kol 2007
Poruka
748
Nudim usluge šivanja vrećica za lavande, raznih veličina, obične, šarene, sa mašnama, po dogovoru.
Vaša ili moja roba.
Cijena za običnu 3kn sa mojom robom.
1,5kn sa vašom robom
mogući razni dogovori...

G

ggaspari

Guest
zbog nedostatka vremena, iznajmljujem njivu sa cirka 4000 kom lavande (budrovka) za žetvu
sve po dogovoru
(091) 5202578 (umag)

B

benassi

Guest
Zanimalo bi me koliko se stvarno isplati uzgajati lavandu? Koliko je to zahtjevan posao budući da nemam iskustva u poljoprivredi? Koji me problemi i troškovi očekuju? Koliko sadnica treba zasaditi da se uzgoj isplati? Di se mogu sadnice nabaviti? Kolika je stvarna dobit? Kako ostvariti poticaje?

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
imaš sve napisano, samo malo preleti ovu temu od prvih stranica... ako šta usfali, samo pitaj. pozz i sretno!!

D

dakson

Guest
Evo i mene :)

Prva Berba je završila prije tjedan dana, urod odličan!

Nisam očekivao toliki urod u prvoj godini pa sam kalkulirao da ne pravim destilaciju uopće , tako da sam ostao nakraju zatrpan cvijećem , jednostavno nije sve stalo u sušaru i morao sam improvizirati .... ali nema veze

Prvi dan smo obrali oko 800-900kg i to s 40% površine cca , medjutim problem je bio idući dan , dočekao me LED
Sutra na polju prizor iz horor filmova , s obzirom da su cvjetovi bili na vrhuncu , gotovo svaki cvijet je pogodio barem jedan komad Leda

Nakon što se to malo prosušilo uspjeli smo pobrati i taj dio , cvjetovi su bili iskoristivi , samo mi se sad javlja dilema, s obzirom da je dosta njih bilo na podu , pokupilo je i dosta blata , koji će otpasti u procesu sušenja ..... dilema je u tome dali da taj dio berbe stavim pod drugu klasu ili generalno cvijet nije izgubio na vrijednosti ako je blato palo s njega ?

Jel imao tko slična iskustva ?

BTW. kakav je vama ostalima urod , u odnonsu na prošlu godinu? dali je teže naći tržšte?

I

ivanakaj

Guest
Mi razmišljamo o uzgoju..malo sam prošla kroz forum, odnosno ovu temu i zakon je....al ima zoga još kaj me zanima...........
Kome prodajete?
Jel teško naći otkupljivače?
Kolko je komplicirano napraviti svoju destilaciju doma?
Je lakše plasirati i prodati eterično ulje?

za početak samo ovih par pitanjca.........al još ću vas gnjaviti....:))

Hvala :)

roko kaže:
avamelin kaže:
1. Koliko je minimalna količina lavande s kojom se uopće može razmišljati o bilo kakvom ozbiljnom (isplativom) uzgoju?
2. Je li uopće vrijeme za pokretanje uzgoja lavande? (nestabilnost tržišta, poticaji/nepoticaji od strane Ministarstva)
3. Postoji li još uvijek ono da se može tražiti zemlja od države u najam, od recimo 10-20 godina za sadnju?
4. Kao početnik početnika, koja su vrata prva na koja moram pokucati vezano za pokretanje uzgoja?

Inače, imam zemlju, a na njoj je (već odavno, sama od sebe) izrasla lavanda. No, mislim da ta površina nije dostatna za neko ozbiljno bavljenje uzgojom lavande (ne bih navodila površinu jer ne znam točno, pa da ne bubam napamet), pa razmišljam ili o kupnji druge zemlje ili o najmu od države.

1. koliko,,,ha gle, zavisi na šta ciljaš,,,vrećice, ulje, sapuni... ili sirovina-cvijet prodati i to je to!, mojih 3ha je "malo" ozbiljniji hobi... lagao bih kad bi rekao da nemam nekakve prihode, ali samo od toga živjeti, to bi bilo UMIJEĆE! uz neki stalan posao, dalo bi se... samo, dali bi čovjek imao vremena raditi 2 posla jednako kvalitetno?!?!?!
2. moraš biti lud :) :) :) ... šalim se :) a gle, ako imaš sigurno tržište, uvijek je pravo vrijeme, a ako nemaš- onda nije vrijeme,,,bar dok ne nađep tržište!! :)
3. mislim da postoji, samo moraš vidjeti koja te zemlja zanima i kad će je država dati u najam ili zakup!
4. prvo, HZPSS...zatim, kupovina zemlje-najam ili šta već, onda osnivnanje OPG-a, ministarstvu podnijeti zahtjev za podizanje nasada lavande na navedenoj parceli, kupnja deklariranog sadnog materijala,,,, i onda si u poslu!!! :) :)
...kad posadiš, javi se... pa ćemo ti reći kako dalje :) :)

P

PONGI100

Guest
dakson kaže:
Evo i mene :)

Prva Berba je završila prije tjedan dana, urod odličan!

Nisam očekivao toliki urod u prvoj godini pa sam kalkulirao da ne pravim destilaciju uopće , tako da sam ostao nakraju zatrpan cvijećem , jednostavno nije sve stalo u sušaru i morao sam improvizirati .... ali nema veze

Prvi dan smo obrali oko 800-900kg i to s 40% površine cca , medjutim problem je bio idući dan , dočekao me LED
Sutra na polju prizor iz horor filmova , s obzirom da su cvjetovi bili na vrhuncu , gotovo svaki cvijet je pogodio barem jedan komad Leda

Nakon što se to malo prosušilo uspjeli smo pobrati i taj dio , cvjetovi su bili iskoristivi , samo mi se sad javlja dilema, s obzirom da je dosta njih bilo na podu , pokupilo je i dosta blata , koji će otpasti u procesu sušenja ..... dilema je u tome dali da taj dio berbe stavim pod drugu klasu ili generalno cvijet nije izgubio na vrijednosti ako je blato palo s njega ?

Jel imao tko slična iskustva ?

BTW. kakav je vama ostalima urod , u odnonsu na prošlu godinu? dali je teže naći tržšte?

evo i meni je prošla berba ali slabija nego prošle godine. kiša me stalno zezala i nisam mogao brati. na 1200 sadnica sam dobio malo manje 800 kg, tako da sam morao dodat nešto suhe od prošle godine da mi bude za 2 kotla. sad je 4 godina.
prošle godine sam dobio 1350 kg.

ako imaš previše cvjeta probaj nazvat destileriju pa pretvori u ulje.

D

dakson

Guest
Uspio sam se nekako snaći sa cvijetom , drugi puta ću pametnije ;)

Nisam namjerno hito u destileriju , jer sam za prvu godinu zacrtao proizvoditi samo cvijet ,

Sad je na redu ono najbitnije , uhvatiti dobru cijenu robe

To je nažalost malo napeto , ali šta ćeš godina je recesije , pa si moraš dati više truda
Za sada sam u kontaktu s nekoliko strateških partnera , nema puno velikih otkupljivača pa ću dosta toga morati na malo

H

histra

Guest
prihod ulja

Pozdrav svima,
Kakav prihod ulja ste imali??
Kod mene prva tura 3.5% a druga 3.8 %, dakle sam zadovoljan

B

boki78

Guest
Prodaja eteričnog ulje

Pozdrav svima,
zanima me da li netko zna tko u Hrvatskoj otkupljuje eterično ulje lavande.
Moji su ovogodišnji urod sav destilirali i imaju za prodat 70 litara ulja. Ulje je ekološko, ima eko markicu za 2010. godinu i nije razrijeđeno niti s jednom vrstom ulja i posebnim staklenim ljevkom iz labaratorija je odvojeno od vode. Izvršili smo analizu ulja u labaratoriju u Saponia d.d. i ulje ima super kakvoću i ne sadrži kanfor što je odlično. Zanima me da li netko otkupljuje ulja ali po nekoj normalnoj cijeni ne one fore da za ekološko ulje koje posjeduje eko markicu i koje je 100%-tno i nerazrijeđeno nudi 30-60 eura, to su smješne cijene.

Imamo za prodat i oko 500 litara hidrolata, koji je također ekološki jer se bavimo ekološkim uzgojem lavande.

Ž

žareklc

Guest
Pozdrav forumašima lavande

pozdrav svima.....
evo i ja sam se učlanil na forum da prukupim što više informacija.
naime, planiram krenut sa sadnjom lavande i ovdje se može naći najbolja pomoć oko toga.... stoga pohvala pokretačima foruma kao i svim učesnicima, a posebice ROKU i nadam se skorom pridruživanju lavandašima :)

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
pozdrav svima!! nismo se dugo dopisivali :)

planiram na proljeće posaditi nešto prave lavande (L.angustifolia)... da li je netko ima na svojim poljima i kako se ponaša?
na predavanju u Križu, prezentirano je da puno bolje podnosi kontinentalne uvijete od lavandina!
imam mogućnost nabaviti izuzetno kvalitetan sadni materijel, pa me zanimaju vaša iskustva i mišljenje (naravno, onih koji je imaju na poljima (ako je tko uopće ima u plantažnom uzgoju!!))

pozz i dobro došli novu članovi foruma :) :) :)
p.s. nemoj te me hvaliti previše... ode mi glava onda u nebo, a to ne valja :)

Najnoviji postovi

Na vrh