• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Uzgoj lavande

seljačić

Aktivni član
Tu od
8 Velj 2009
Poruka
2,154
Ne dam joj da krene...kosim sa trimerom i trokrakim nozem, mjesecno 1x ako ne i cesce...
Trazim sad neku kosilicu, sa 3 kotaca i pomogucnosti da moze malcirati... samo takva kosta od 6.000,oo kn pa na dalje. Ako bude novaca, uzet cu AS MOTOR 7ks i 65cm noz..

vidim kod tebe je manje više sve ravno pa ta samohodka može to odraditi,u mene komšija 8 dunuma jagode održava vrtnom kosilicom,već ih je oko 5 komada sredio do šrota.

Jozef

Član
Tu od
17 Ruj 2010
Poruka
413
pozdrav

ambrozija je prokletinja,mene je totalno izludila,borio sam se sa njom na
sve moguće načine,ako sam je pokosio potjerala je od korjena još gušća,ako sam isfrezao onda sam je presadio,na kraju sam je kad je bila vlažna zemlja počupao i nosio van polja,to je bilo jedino rješenje :D

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
gledaj šta je meni bilo prve godine... davao sam 200kn dnevnicu... i nitko živ ne bi radio... na kraju sam morao sve smazati trimerom, prvo pokosio, zatim vilama odnio travu sa njive i tek nakon toga išao frezati... i to 2x...

ovu kosilicu imam:

ovu bi si kupio, ako bude para :)

ili onu od VIKINGA... samo nemam sliku..isto je 3 kotača i radi kao malčer...

Posljednje uređivanje:

seljačić

Aktivni član
Tu od
8 Velj 2009
Poruka
2,154
koliko si platio ovu žutu.za wikingove sam čuo da su prenježne

Posljednje uređivanje:

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
daj prvo smanji tu sliku koju si kopirao od mene.. ja sam kriv, prvo sam dignuo na forum pa sam onda kasnije išao smanjivati i podizati... odi samo na uređ.svog posta i izbriši moj citat

kupili smo je 98.godine, onda je koštala 4.500,00 DM... e sad, to je oko 15.000,00kn +/- a sad košta oko 20t kn... moram je malo renovirati, inače, stroje je pre pre heben!!

kupio bih samo užu od te, za nekih 20-ak cm...

Jozef

Član
Tu od
17 Ruj 2010
Poruka
413
pozdrav Roko!

po slikama vidim da si imao gadne muke,ali nije mi nešto jasno,

kažeš davao si 200kn za dnevnicu i nitko nije htio raditi,pa sa

čime se bave ljudi u tvome kraju :scratch

kod mene za te novce bi se javilo njih ohoho :) pa čak bi i ja

radio za 200kn :)

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
e moj Jozef... prvo sam davao 150kn dan (doručak, ručak i ako netko hoće večera!!), radi se od 6ujutro do 4 popodne... voda i sokovi u izobilju, a tako i hrana!! nitko živ ne bi radio...kažu VRUĆE JE !!!!!!!!! jedan kaže da ima 1000kn socijale i da mu nije hića raditi..
onda sam digao na 200kn/dan... nitko živ
odem u jedno malo srpsko selo... i kažem da trebam težake... moj care, žena mi za 15 min javlja telefonom da ima 15 žena koje hoće raditi !!! pita me za dnevnicu, koliko plaćam,,,rekao sam joj KOLIKO GOD VI KAŽETE, TOLIKO ĆU PLATITI +gablec !!! kaže žena da JEL PUNO 150kn?!?!? reko nije...i za to okopavanje sam im platio 200kn dan...svakoj i tako svih 5 dana koliko su radile kod mene!!
danas mi rade iste žene i za 150-170kn dan... a javljaju se i ovi tanke kože na leđima...da jel ima posla kod mene, da bi išli raditi,,, reko za bitange nema i neće NIKAD ni biti....!!!!!

čime se bave ljudi u mom kraju.... vjeruj mi, ni sam ne znam,,,,

Jozef

Član
Tu od
17 Ruj 2010
Poruka
413
eto Roko uvjek se nađe ljudi koji hoće raditi,a ovih koji neću,bilo je i uvjek
ih bude,neka im je sa srečom
nego Roko zanima me nešto,dal ti u starijim nasadima lavande između redova kosiš ili frezaš ili kombiniraš oboje

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
prve 2 godine sam frezao bez problema, i samo na projleće 3.godine... od onda samo kosim sa trimerom. grmovi su mi pre veliki i ne mogu unići u nasad sa kultivatorom... zato planiram kupiti kosilicu SAMOHODNU :) da mi je brže pokositi između redova, a oko grmova mogu sa nožem proći...
ne bi bilo loše da se barem u proljeće usfreza, ili da možeš baciti đubar pa usfrezati svakih par godina...

Jozef

Član
Tu od
17 Ruj 2010
Poruka
413
ja mogu frezati u nedogled,jer mi je velik razmak između redova,ali što
da radim unutar redova da izbjegnem motiku?imam trimer sa nožom,ali
ne mogu se nikako priviknut na njega,baca me na sve strane,puno lakše
mi je kosit sa flaksom

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
skini štitnik sa trimera.. ja imam STHIL-ov fs 120
smeta mi štitnik i ne mogu pokositi travu ispod grma, ovak oga skinem i mogu utjerati nož skroz ispod grma lavande i puno puno niže kosim bez štitnika,,, samo trebaš se paziti, zna frcati kamenje,,, obavezno štitnik za glavu !! na noge gojzerice...
sa flaskom kosim samo u rano proljeće, kad lavanda ne potjera,,, kasnije kosim samo sa nožem, jer sa flaskom radim štetu na grmu a sa nožem ne!!

Jozef

Član
Tu od
17 Ruj 2010
Poruka
413
bem ti pa ovo je dobra ideja,uopće se toga nisam sjetio,a u biti baš taj
štitnik smeta,isprobat ću to,hvala Roko

seljačić

Aktivni član
Tu od
8 Velj 2009
Poruka
2,154
skini štitnik sa trimera.. ja imam STHIL-ov fs 120
smeta mi štitnik i ne mogu pokositi travu ispod grma, ovak oga skinem i mogu utjerati nož skroz ispod grma lavande i puno puno niže kosim bez štitnika,,, samo trebaš se paziti, zna frcati kamenje,,, obavezno štitnik za glavu !! na noge gojzerice...
sa flaskom kosim samo u rano proljeće, kad lavanda ne potjera,,, kasnije kosim samo sa nožem, jer sa flaskom radim štetu na grmu a sa nožem ne!!

ali se flaks troši jako brzo???ili ne?

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
pa baš se i ne troši tako brzo. u proljeće je trava mlada i nema je tako puno,, znam sa jednom špulom pokositi skoro pola jedne table. ljeti ne pokosim ni trećinu, jer je trava ljuća, ali kako sam rekao, ne kosim preko ljeta sa flaskom, tek nakon žetve laavnde kosim sa laksom

Jozef

Član
Tu od
17 Ruj 2010
Poruka
413
potrošnja ovisi o kvaliteti flaksa,ja sam koristio svakakvog,na kakvog sam
naletio a najzadovoljniji sam sa naranđastim u rinfuzi iz Šumo opreme

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
i o kvaliteti, debljini flaska i broju okretaja tj. jačini kosilice kojom kosiš!
ja sezonski smažem jedan trokraki nož i jedno cca 200m flaksa

seljačić

Aktivni član
Tu od
8 Velj 2009
Poruka
2,154
i o kvaliteti, debljini flaska i broju okretaja tj. jačini kosilice kojom kosiš!
ja sezonski smažem jedan trokraki nož i jedno cca 200m flaksa

ja sam sa metalnim noževima prezadovoljan,imam tri komada,dvokraki,četverokraki,i osmokraki. flaks kupio onaj višekutni ali sa njim nisam nešto zadovoljan.troši se ko lud.onaj okrugli mi bio bolji

Jozef

Član
Tu od
17 Ruj 2010
Poruka
413
roko,bogovski ga ti mažeš za jednu sezonu,a kako se ponaša trimer?
ili možda koristiš dva trimera,jednog hladiš a sa drugim radiš

Na vrh