• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Uzgoj lavande

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
sadnice L.angustifolia
s obzirom da je riječ o pravoj lavandi, mislim da su sadnice vrlo kvalitetne!

Posljednje uređivanje:
D

dakson

Guest
pozdrav svima!! nismo se dugo dopisivali :)

planiram na proljeće posaditi nešto prave lavande (L.angustifolia)... da li je netko ima na svojim poljima i kako se ponaša?
na predavanju u Križu, prezentirano je da puno bolje podnosi kontinentalne uvijete od lavandina!
imam mogućnost nabaviti izuzetno kvalitetan sadni materijel, pa me zanimaju vaša iskustva i mišljenje (naravno, onih koji je imaju na poljima (ako je tko uopće ima u plantažnom uzgoju!!))

pozz i dobro došli novu članovi foruma :) :) :)
p.s. nemoj te me hvaliti previše... ode mi glava onda u nebo, a to ne valja :)

Puj, puj Roko , sram te bilo...reko si da te ne hvalimo :)

Kako da se dokopam par sadnica ? imaš šta "viška"?

Iskreno nisam znao da ovo uopće uspjeva kod nas kontinentalaca , kakva su ti dosadašnja iskustva ?

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
pozdrav :) :)

sadnice su sorte: L. angustifolia mairled, spremne su za proljetnu sadnju. ove sa slika su skoro sve posađene na njive (ne moje :) ), ostali sadni materijal će biti spreman za proljetnu sadnju 2011.godine.

ja ću sebi najvjerovatnije uzeti nešto sadnica, pa ako tko hoće još koju sadnicu, samo mi trebate javiti...

sadnica je oko 3,5-4,50 kn kom, zavisno od naručene količine... moram samo još vidjeti kakva je procedura za nekakav papir ili nešto sl. deklaraciji, da se zna da je to ta navedena sorta...

poz svima!!

D

dakson

Guest
Ma ja sam mislio samo nekoliko , da vidim kak se ponašaju na cesti ,

Ajde ako nije problem , sjeti me se pa mi uzmi jedno 20-tak , komada , pa će mo se izdogovarat da to pošalješ HP-om , ili već nečim .....

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
sad ja imam jednu molbu Smile Smile

tk osve od vas ima svoje destilerije i tko zna nekoga tko ima svoju destileriju??

zanima me sa kakvim destilerijama radite, koliko su velike, od kojih materijala su napravljene, koliko kg lavande destilirate, koliko traje proces destiliranja, dali imate generatore pare na njima, destilirana voda ili obična....

prijatelj mi je nabavio skicu mobilnog kotla za destiliranje. već ih je par proizvedeno i rade savršeno. problem je taj što je komplet pognon napraveljn od INOX-a... i to tako jakog da bi trebalo doživjeti 3.svjetski rat Very Happy Smile Smile Smile sve preko 2mm debljine, a samim time bi bila i malo skuplja... no o tome po tom!!
mislim da je po skici kotao za lavandu oko 500litara, pa sad ako netko ima svoju destileriju, zanimaju me podatci zbog usporedbe!!

nadam se brzom odgovoru Smile Smile pozz svima!!

Jozef

Član
Tu od
17 Ruj 2010
Poruka
413
iso miki,kaj je ovo?Ajde ljudi pa nemate sad kaj delati na polju,tipkovnicu pred sebe i tuc tuc

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
pozdrav :)

gdje si sadnice nabavio? cjena..može na PP

razmak sadnje je? koja površina :) daj malo inf.. :) koliko komada?
sa čim obrađuješ lavandu? priprema tla...duboko oranje, plitko oranje...

sadnice dobro izgledaju...

Jozef

Član
Tu od
17 Ruj 2010
Poruka
413
pozdrav :)

gdje si sadnice nabavio? cjena..može na PP

razmak sadnje je? koja površina :) daj malo inf.. :) koliko komada?
sa čim obrađuješ lavandu? priprema tla...duboko oranje, plitko oranje...

sadnice dobro izgledaju...

pozdrav Roko!sadnice su od Oreškovića,cjena 3kn.zemlja mi je dsta pjeskovita,oranje je bilo standarno ni plitko ni duboko ali jesensko,na prolječe tanjuranje i frezanje, poslje toga sadnja.površina zemlje je nešto više od pola rali,sadnica je oko 1300,stalo bi više al sam se malo prešel u računici.razmak između redova 210cm unutar redova 70cm.obrađujem je sa traktorom tomo vinković i njegovom frezom od 120cm,za sad unutar reda prolazim dva puta a ono kaj ostane klasika :? sa mtikom.nedugo posle sadnje lupile su kiše i to kiša na kišu,da bude stvar gora oko sadnica smo napravili grabice radi lakšeg zaljevanja, tak da se sadnica nije vidla iz vode van.ja sam mislil da mi bude sve propalo,ali fala bogu nije :D

Jozef

Član
Tu od
17 Ruj 2010
Poruka
413
nikako i nikako da živne ova tema,svi sve znaju,nikoga ništ ne zanima,
ili se srame,ili vole iz prikrajka gledati,koji Bog je to!?ajde ljudi ajde....

Nixa

Član
Tu od
24 Kol 2008
Poruka
253
Evo mene dosta toga zanima, iako su mi vrijedni članovi ovog foruma već dosta pomogli po raznim pitanjima oko poljoprivrede.
Namjeravam saditi lavandu na proljeće negdje april do sredine petog mjeseca sljedeće godine.

Plan je saditi 1ha ili nešto više ovisno o novcima u razmaku od 2m od reda do reda i 0.7m od sadnice do sadnice u redu, kada se stavi folija ostane nekih 160cm izmđu.

1. Da li je to previše ili premalo ako se radi sa Tomom Vinkovićem?

2. Koliko često frezate svoje nasade?

Napomena:
Jednom sam gledao čovjeka kako freza sa TV-om njemu je za po mojoj procjeni za 50m trebalo nekih 5 minuta. Što znači da ako se ide sa svake strane reda kojih ima 50 i dugački su 100m, ukupni put koji treba frezati je 10000m tj. 10km. Odnosno treba 16.5 sati frezati.
S tim da je kod mene zemlja dosta teška, tako da sam dosta skeptičan kako bi Tomo podnio takvu torturu.

3. Sadnja pod folijom da ili ne?

Napomena:
Trošak folije za jedan hektar je nekih 2500kn, one jeftine koja se raspadne nakon godine dana ako i toliko. Da li je bolje onda raditi sa pomičnom frezom između sadnica ili ostat na foliji.

4. Navodnjavanje da ili ne?

Naomena:
Teren je južna ekspozicija pod laganim nagibom imam bunar na njivi.

5. Koliko gnojiva i kako?

Napomena:
Recimo sa analize stigne proračun da treba šta ja znam nakih 50t/ha stajnjaka, da li samo gnojiti zemlju gdje će doći redovi da se izbjegne sav korov ili sve jednako rasipati.

Pozdrav

Jozef

Član
Tu od
17 Ruj 2010
Poruka
413
Evo mene dosta toga zanima, iako su mi vrijedni članovi ovog foruma već dosta pomogli po raznim pitanjima oko poljoprivrede.
Namjeravam saditi lavandu na proljeće negdje april do sredine petog mjeseca sljedeće godine.

Plan je saditi 1ha ili nešto više ovisno o novcima u razmaku od 2m od reda do reda i 0.7m od sadnice do sadnice u redu, kada se stavi folija ostane nekih 160cm izmđu.

Napomena:
Jednom sam gledao čovjeka kako freza sa TV-om njemu je za po mojoj procjeni za 50m trebalo nekih 5 minuta. Što znači da ako se ide sa svake strane reda kojih ima 50 i dugački su 100m, ukupni put koji treba frezati je 10000m tj. 10km. Odnosno treba 16.5 sati frezati.
S tim da je kod mene zemlja dosta teška, tako da sam dosta skeptičan kako bi Tomo podnio takvu torturu.

Napomena:
Trošak folije za jedan hektar je nekih 2500kn, one jeftine koja se raspadne nakon godine dana ako i toliko. Da li je bolje onda raditi sa pomičnom frezom između sadnica ili ostat na foliji.

Naomena:
Teren je južna ekspozicija pod laganim nagibom imam bunar na njivi.

Napomena:
Recimo sa analize stigne proračun da treba šta ja znam nakih 50t/ha stajnjaka, da li samo gnojiti zemlju gdje će doći redovi da se izbjegne sav korov ili sve jednako rasipati.

Pozdrav

pozdrav Nixa
evo ja ću pokušati odgovoriti na neka tvoja pitanja,iako smatram da
ovdje ima kompetentnijih članova foruma,nadam se da će ti odgovorit
ili mene ispravit.

1. ja sam sa Tomekom zadovoljan e sad kaj ja znam...
ali znam da forumaš Roko obrađuje veliku površinu lavande sa motokultivatorom,tu bi on mogao dati svoje mišljenje

2. frezam kad je potrebno,glavno da nema korova(drača)

3. folija hmm,po meni bačen novac

4. navodnjavanje nepotrebno,zaliješ kad je potrebno,ne voli ona previše vodu

5. gnojivo stajnjak rasipati po cjeloj zemlji i zaorati,korov ti bude ionako rasel,
pogotovo prvu godinu

napomena:kažeš da je zemlja dosta teška,tu bi mogel biti problem,o tome
bi nekaj mogli reči ostali forumaši

toliko od mene,ajde Bok

Jozef

Član
Tu od
17 Ruj 2010
Poruka
413
ajde Roko barem ti,kad neće nitko drugi.ti sve znaš i imaš puno iskustva,
ja neznam i nemam,tucni koje slovo.nebi htio biti naporan,ali nemam izbora
tema nam je stvarno koma :?

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
pozdrav svima... nije me dugo bilo, jer mi FORUM NIJE JAVLJAO NOVE POSTOVE vezano za lavandu....

nije... to je stroj... možeš birati kojom se brzinom želiš kretati, a tako i dubinu frezanja!!

zavisi od gnojenja, kiše, sunca...ufff... ja sam znao i do 6x godišnje!!

nisam ni ja za foliju niti protiv..samo mislim da je lakše obrađivati sa motikom i frezati, nego frezati i čupati travu prstima na foliji unutar grma lavande!!

navodnjavanje ne trebaš, ako je dobar sadni materijal!! kupi sadnice u proljeće, posadi ih blizu kuće u bašču..svaki dan ih zaljevaj, orezuj jednom u 3 tjedna.. na jesen ih iskopaj iz zemlje i posadi na njivu... u plusu si vegetaciju, ušparao si na okopavanju i navodnjavanju, a bome i na cjeniku sadnica..6.mjesečna sadnica košta i preko 6kn komad!!!

što više baciš, to bolje... samo rast će i korov kao lud!! ali bome i lavanda!! nemoj žaliti đubra i korova...miran si 5 godina ... nakon toga opet prihrana ili folijarna gnojidba!!

pozdrav i tebi i sretno!!!!

Jozef

Član
Tu od
17 Ruj 2010
Poruka
413
hehehej!pozdrav Roko!
baš ljepo od tebe što si se javio,zamalo tema otišla u zaborav,eh kad bi se
priključili i stari forumaši bilo bi super.nadam se da će Nixa biti zadovoljan tvojim odgovorom te da će se i on koji puta javiti.
vidim da si napravio svoju stranicu,pregledao sam je i mogu ti reči da mi se sviđa,sve pohvale od mene :supz:
pozdrav
Jozef

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
pozdrav!!
to mi je prijatelj napravio,,nagovara me već mjesecima :)
ok. je stranica...bitno je da ima poslikane proizveode i kontakt podatke... moram samo još nekako tamo ubaciti link od ova 2 foruma...to bi onda bilo to!!

seljačić

Aktivni član
Tu od
8 Velj 2009
Poruka
2,154
pozdrav!!
to mi je prijatelj napravio,,nagovara me već mjesecima :)
ok. je stranica...bitno je da ima poslikane proizveode i kontakt podatke... moram samo još nekako tamo ubaciti link od ova 2 foruma...to bi onda bilo to!!

svaka čast

kad idući put budem išao za Sunju gledaću da navratim do tebe i da vidim Lavandu,i mi je volimo.

kako si se riješio one ambrozije?

Posljednje uređivanje:

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
Ne dam joj da krene...kosim sa trimerom i trokrakim nozem, mjesecno 1x ako ne i cesce...
Trazim sad neku kosilicu, sa 3 kotaca i pomogucnosti da moze malcirati... samo takva kosta od 6.000,oo kn pa na dalje. Ako bude novaca, uzet cu AS MOTOR 7ks i 65cm noz..

Na vrh