pozdrav svima!! nismo se dugo dopisivali
planiram na proljeće posaditi nešto prave lavande (L.angustifolia)... da li je netko ima na svojim poljima i kako se ponaša?
na predavanju u Križu, prezentirano je da puno bolje podnosi kontinentalne uvijete od lavandina!
imam mogućnost nabaviti izuzetno kvalitetan sadni materijel, pa me zanimaju vaša iskustva i mišljenje (naravno, onih koji je imaju na poljima (ako je tko uopće ima u plantažnom uzgoju!!))
pozz i dobro došli novu članovi foruma
p.s. nemoj te me hvaliti previše... ode mi glava onda u nebo, a to ne valja
pozdrav
gdje si sadnice nabavio? cjena..može na PP
razmak sadnje je? koja površina daj malo inf.. koliko komada?
sa čim obrađuješ lavandu? priprema tla...duboko oranje, plitko oranje...
sadnice dobro izgledaju...
Evo mene dosta toga zanima, iako su mi vrijedni članovi ovog foruma već dosta pomogli po raznim pitanjima oko poljoprivrede.
Namjeravam saditi lavandu na proljeće negdje april do sredine petog mjeseca sljedeće godine.
Plan je saditi 1ha ili nešto više ovisno o novcima u razmaku od 2m od reda do reda i 0.7m od sadnice do sadnice u redu, kada se stavi folija ostane nekih 160cm izmđu.
1. Da li je to previše ili premalo ako se radi sa Tomom Vinkovićem?
2. Koliko često frezate svoje nasade?
Napomena:
Jednom sam gledao čovjeka kako freza sa TV-om njemu je za po mojoj procjeni za 50m trebalo nekih 5 minuta. Što znači da ako se ide sa svake strane reda kojih ima 50 i dugački su 100m, ukupni put koji treba frezati je 10000m tj. 10km. Odnosno treba 16.5 sati frezati.
S tim da je kod mene zemlja dosta teška, tako da sam dosta skeptičan kako bi Tomo podnio takvu torturu.
3. Sadnja pod folijom da ili ne?
Napomena:
Trošak folije za jedan hektar je nekih 2500kn, one jeftine koja se raspadne nakon godine dana ako i toliko. Da li je bolje onda raditi sa pomičnom frezom između sadnica ili ostat na foliji.
4. Navodnjavanje da ili ne?
Naomena:
Teren je južna ekspozicija pod laganim nagibom imam bunar na njivi.
5. Koliko gnojiva i kako?
Napomena:
Recimo sa analize stigne proračun da treba šta ja znam nakih 50t/ha stajnjaka, da li samo gnojiti zemlju gdje će doći redovi da se izbjegne sav korov ili sve jednako rasipati.
Pozdrav
pozdrav!!
to mi je prijatelj napravio,,nagovara me već mjesecima
ok. je stranica...bitno je da ima poslikane proizveode i kontakt podatke... moram samo još nekako tamo ubaciti link od ova 2 foruma...to bi onda bilo to!!