roko
Član
- Tu od
- 10 Pro 2007
- Poruka
- 867
ručno... sve kad se bere slaže se u snopove, tj. stabljika na stabiljiku cvijet na cvijet, tako se sprema u skladište, u redove visine 0,5m i koliko je prostor dugačak cca 30m. u rano jutro iznosim lavandu na onu zelenu prostirku sa slike, te stoji do 8 sati na suncu, nakon tog je prvo pogazim nogama i onda snopove u ruke i "šuljam", takva lavanda se prosijava kroz 3 sita, dva veća i jedno manje, a nakon toga je odvajanje prašine preko prostirke... to je sva mudrost! dnevno očistim bliže 120kg
ovo što je na sušenju, to je sve što je ostalo od pretovara u tih 10-ak dana branja... istovar i utovar sam radio na istom mjestu sa ceradama, tako da sam ovo sakupljo i zadnji dan berbe stavio da se malo prosuši, da mogu spremiti.
stroj za otresanje bi mi zlata vrijedio, mislim da je netko spomenuo da u Australiji ili N.Zelandu ima nekakvo čudo za otresati cvijet sa stabljike... tražio sam prije par godina, ali nisam ništa uspio naći...
ovo što je na sušenju, to je sve što je ostalo od pretovara u tih 10-ak dana branja... istovar i utovar sam radio na istom mjestu sa ceradama, tako da sam ovo sakupljo i zadnji dan berbe stavio da se malo prosuši, da mogu spremiti.
stroj za otresanje bi mi zlata vrijedio, mislim da je netko spomenuo da u Australiji ili N.Zelandu ima nekakvo čudo za otresati cvijet sa stabljike... tražio sam prije par godina, ali nisam ništa uspio naći...