• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Uzgoj lavande

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
868
ručno... sve kad se bere slaže se u snopove, tj. stabljika na stabiljiku cvijet na cvijet, tako se sprema u skladište, u redove visine 0,5m i koliko je prostor dugačak cca 30m. u rano jutro iznosim lavandu na onu zelenu prostirku sa slike, te stoji do 8 sati na suncu, nakon tog je prvo pogazim nogama i onda snopove u ruke i "šuljam", takva lavanda se prosijava kroz 3 sita, dva veća i jedno manje, a nakon toga je odvajanje prašine preko prostirke... to je sva mudrost! dnevno očistim bliže 120kg
ovo što je na sušenju, to je sve što je ostalo od pretovara u tih 10-ak dana branja... istovar i utovar sam radio na istom mjestu sa ceradama, tako da sam ovo sakupljo i zadnji dan berbe stavio da se malo prosuši, da mogu spremiti.
stroj za otresanje bi mi zlata vrijedio, mislim da je netko spomenuo da u Australiji ili N.Zelandu ima nekakvo čudo za otresati cvijet sa stabljike... tražio sam prije par godina, ali nisam ništa uspio naći...
 
H

Hrvoje00

Guest
Pozdrav svima,
Da li mi netko može reči ima li zainteresiranih za otkup suhog cvijeta i ako ima po kojoj cijeni se otkupljuje?
 

agromaner

Član
Tu od
12 Srp 2012
Poruka
395
ufff... ima posla, ali sto kazes, da je neki stroj za skidanje, bilo bi jednostavnije! :)
ja inace turim snop lavande u stari ventilator i da vidis veselja, a sad planiram do sezone malo modernizirati izum i vidjet cemo kako ce funkcionirati!
 

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
868
sve je to opasno... kad se čovjek umori, sr.nja se dešavaju samo tako...
treba skočit do francuske, pa to tamo snimiti :)
 

agromaner

Član
Tu od
12 Srp 2012
Poruka
395
evo ideje, ima baba na tavanu staru "vjetrenjacu" za zito i slicno, pa sad kemijam kako bi ju prepravio za prosijavanje lavande... vjerujem da ce biti nesto od toga! :icon_biggrin:
 

agromaner

Član
Tu od
12 Srp 2012
Poruka
395
evo moj stroj za skidanje cvijeta sa stabljike

13072012489.jpg


ali planira se malo nesto modernije za sezonu jer ono sa starom vjetrenjacom bas i nepije vodu!
 
R

rebel

Guest
Pozdrav svima!
Zanima me koliko je potrebno sadnica po ha, kolika je cijena sadnica, ima li još uvijek poticaja i koliko, kolika je trenutno otkupna cijena cvijeta? potrebne su mi informacije za seminar za faks.
hvala!
 

Jozef

Član
Tu od
17 Ruj 2010
Poruka
413
svi podatci koji te zanimaju se nalaze u ovoj temi,samo treba pročitat...:(giggle): :biggrin::biggrin:
 
R

rebel

Guest
Čitao sam, koliko sam vidio da je ukinut poticaj za podizanje nasada, a da je ostao za održavanje nasad 1250kn/god pa ne znam jel to točno
 

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
868
hehehe.. Jozef, škrtariš sa informacijama :) :)

rebel... dobro došao/la na forum...

poticaj je ukinut za podizanje, ostao je za održavanje, samo ne znam u kojem iznosu, navodno da su sve poticaje rezali pa tako i za lavandu..
pogledaj malo i drugi forum, pa si probaj izvući bitne informacije...ima poprilično teksta, ali ako ne pročitaš, nećeš znati :)
pozz!

količina sadnica na 1ha zavisi od razmaka sadnje polja, ali se kreće od 4.000-6.500 / 1ha
 

Jozef

Član
Tu od
17 Ruj 2010
Poruka
413
he he...ne ne, neškrtarim.ja sam na oba foruma pročitao sve što je vezano za lavandu,od prve do posljednje stranice,a nije mi trebalo za seminar,radnju ili nešto takvog :(giggle):
 

agromaner

Član
Tu od
12 Srp 2012
Poruka
395
*rebel, ako dodes do nekih dobrih literatura i na kraju krajeva i svoj rad mozes dati u pdf-u da malo vidimo sta i kako, mozda ces imati neke korisne informacije koje neznamo! :)
 
B

Bookva

Guest
Pozdrav svima,
već vas duže vrijeme pratim pa rekoh da se pridružim temi.
Imam u planu sadnju lavande, za početak na manjoj površini (0.5 - 1 ha), a dalje "kako Bog da i sreća junačka".
Pročitao sam cijelu temu (na oba foruma) ali bih svejedno molio da mi netko nabroji koje sve pripremne radnje moram odraditi na zemlji prije sadnje.
Ispravite me ako griješim:
1. malčiranje
2. duboko oranje (s dodavanjem tvari sukladno analizi tla)
na proljeće tanjuranje prije sadnje

i ako mi netko može reći okvirne cijene za to (okolica Slunja)

hvala
 

agromaner

Član
Tu od
12 Srp 2012
Poruka
395
evo moj sistem, u stvari dva...

prije par godina sam radio u jesen gnojidbu, cirka 10 tona stajnjaka po hektaru, duboko oranje i u proljece tanjuranje, pa spricanje s totalom do ljeta, onda rotodrljaca, pa total i nakon tjedan dana sadnja, evo grmovi su odlicni, rastu kao korov, he, he... samo su malo dobili neki po tamburi ovo proljece zbog silnih kisa!

pa druga njiva je bila nesto drukcija, islo je oko 7 tona stajnjaka po hektaru u jesen (razlog je da smanjim bujanje trave, a to je bilo dovoljno prihrane za grmove jer nedajem nista od kemije nakon sadnje, samo mehanicka obrada) nakon zime, kade je zemlja povukla "tekucinu iz stajnjaka" napravio sam duboko oranje u 4. mjesecu, pa tanjuranje drugi dan i prije sadnje frezanje i to je to! ove godine koristim isto ovu drugu tehniku i nadam se da ce uspjeti kao i prosla! eto to je to...

plus svake jeseni dodam oko 3-4 kile ili jedne dobre vile stajnjaka uz svaki grm i to je to! protiv korova se borim sa kultivatorom, frezom i motikama! eto ako ce ti nesto pomoci biti ce mi drago! ;)
 
B

Bookva

Guest
Super,
puno si mi pomogao.
To je to za sad, javim se kad naiđem na još nepoznanica :)
 

agromaner

Član
Tu od
12 Srp 2012
Poruka
395
nemas frke, samo pitaj! ja radim po svom i valja za sada, a u ove npk, kpn, kgb, fbi i ostala mineralna gnojiva se uopce ne kuzim! radim iskljucivo sa organskom prihranom! ;)
 
N

nala

Guest
Pozdrav! Evo nove članice ;) pročitala sam sve vaše postove u jednom dahu. iz okolice varaždina sam pa me zanima vaše mišljenje o uzgoju lavande na tom području. hvala :)
 
H

Hrvoje00

Guest
Pozdrav. Odlučio sam se za sadnju lavande na foliju cca 0,5 h, pa me zanima da li tko ima iskustva ili koji savijet.
 

agromaner

Član
Tu od
12 Srp 2012
Poruka
395
i jel pripremljena folija???

evo nisam dugo nista napisao, ali ni nepise mi se bas... otislo mi oko 25% mladih grmova i 90% starih i to sve od onih prokletik kisa u proljece, nesto se oporavilo, ali nesto je i otislo u materinu...
ali dobro, spremne su sadnice, sad samo cekamo lijepo vrijeme pa da zamjenimo sve ove osusene! :)
 
Na vrh