• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Uzgoj lijeske

bitćebolje

Dobro znana faca
Tu od
13 Sij 2016
Poruka
740
Pozdrav!
Imam jednu dilemu, lijeska zavrsava s cvatnjom ili je zavrsila, kako gdje, te koliko je sigurno ici sad s bakrenim preparatima, npr crveno ulje, cupprablau z, tj obaviti spricsnje sad s obzirom da vegetacija svaki cas ce krenuti, a sa cvatnjom je li la jos.
Sa bakrenim preparatima da kao npr. Bordoška juha, cuprablau, ali ja sad ne bih špricao sa uljem crvenim ili plavim. Prakticiram uljem špricati kada prođe berba u jesen, kada padne 50%lista.Tada funkcija ulja, tanki masni film, bolje dolazi do izražaja kao postojaniji zaštitni film preko zime pa sve do proljeća i početka cvatnje.

swand

Član
Tu od
2 Lis 2018
Poruka
74
Da li ste gotovi prskanjem bakrom ili još ćekate? Je li pravo vrijeme sada? Pupovi se počeli otvarati kod mene, uranilo 3 tjedna ako usporedim sa proslom godinom

bitćebolje

Dobro znana faca
Tu od
13 Sij 2016
Poruka
740
Da li ste gotovi prskanjem bakrom ili još ćekate? Je li pravo vrijeme sada? Pupovi se počeli otvarati kod mene, uranilo 3 tjedna ako usporedim sa proslom godinom
Za bakarne preparate pričekaj sa špricanjem sve dok vanjska temperatura ne bude +10, ispod 10 stupnjeva je bakarno sredstvo fitotoksično.

denisvalesic

Član
Tu od
24 Svi 2016
Poruka
122
kod mene još traje cvatnja, možda za desetak dana sa cuperom.Tip iz savjetodavne kaže da nije kasno ni kad listići budu oko centimetar dva ,ali ne bih ja ipak toliko čekao.

Plemeniti

Dobro znana faca
Tu od
16 Pro 2008
Poruka
1,728
ispod 10 stupnjeva je bakarno sredstvo fitotoksično.

Svi o tome govore a nigdje jos nisam naisao na koji nacin se manifestira ta fitotoksicnost na lijesci,,,
znam za mrezavost na ostalom vocu ali pitanje za znalce kako prepoznati kad je koje apliciranje bakrom (po lijesci) bilo fitotoksicno?

Hele

Dobro znana faca
Tu od
6 Sij 2013
Poruka
1,961
Mrezavost se desava zbog prevelike koncentracije i kada duze vremena izostanu padaline.
Fitotksicnost bi spalila lisce ili dovela do susenja biljaka.

fantomS

Član
Tu od
9 Ruj 2018
Poruka
58
Posto je vegetacija poranila, blizi se vrijeme proljetne prihrane. Sa cim ici, klasicni KAN ili neku kompleksnu formulaciju? Rasprostranjenost elemenata u zemljistu je : humus 5,3%, P2O5 15,8 mg/100gr, K2O 33,6 mg/100 gr. Ph je 6,71 u H20.

denisvalesic

Član
Tu od
24 Svi 2016
Poruka
122
Ima li tko iskustva sa eko gnojidbom?
Prednosti i mane?
Presao bih na eko gnojidbu zbog mjere 10 ali nisam siguran sta dobivam a sta gubim?

Posljednje uređivanje:

Tomasch

Novi član
Tu od
9 Sij 2017
Poruka
7
Od prošle godine sam u mjeri 10.1.15. iliti eko gnojiva i to na svim površinama pod lijeskom,( napomena: moji nasadi su mladi, u 2, 3 i 4 vegetacijskoj godini). Jesenas koristio grenna 3:8:8 gnojivo, dok sada kad krene vegetacija grenna 9:1:1 sa kalcijem). Uglavnom vidjet ću kako če se to pokazati ove vegetacijske godine, pa onda nešto zaključiti odnosno promjeniti količine ili vrstu eko gnojiva.
Sva ta gnojiva svakako koriste svi koji imaju prijavljen eko nasad i ja nedvojim u korisnost ove mjere, jer sigurno poboljšavaju strukturu tla u kojem raste lijeska.

denisvalesic

Član
Tu od
24 Svi 2016
Poruka
122
Moj nasad je u trecoj godini.
Koliko planiraš potrošit gnojiva za proljetnu gnojidbu. na hektar? Toga se i bojim da necu moci dobiti pravi prirast sa ovim gnojivima, a mozda sam u krivu.

Tomasch

Novi član
Tu od
9 Sij 2017
Poruka
7
Bacao sam ručno oko svake lijeske više u osnovnoj gnojidbi jesenas a ovo sa vise dušika 300- 400 gr. oko svake lijeske te to ufrezati. Kako smo vjerojatno blizu, dogovorimo ☕!?

denisvalesic

Član
Tu od
24 Svi 2016
Poruka
122
Može nema problema.
Da vidim da smo blizu moramo se naci sve ovo oko eko gnojidbe mi je novo pa da te pitam par stvari. ☕

damirko

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2016
Poruka
1,495
Moje sadnice 550 kom su počele s vegetacijom, ranije zimus je pokoja sadnica imala i rese. Planiram ici na uzgoj u obliku grma a sadnice su u prosjeku visine oko 70 cm. Da li ih trebam skraćivati ili neke druge još radnje odraditi u ovom periodu? Hvala na odgovorima.

JohnQ

Novi član
Tu od
15 Ožu 2019
Poruka
17
Pozdrav svima!
Početnik sam u ovome pa imam par pitanja.
Jesenas sam posadio lijesku i pročitao sam da se prvih godinu ili dvije ne treba ništa orezivati i prskati. Je li to istina ili sam ipak trebao sadnice skratiti na neku određenu dužinu?
Puno hvala na odogovrima :)

fantomS

Član
Tu od
9 Ruj 2018
Poruka
58
Neko ih prilikom sadnje skracuje, valjda zbog boljeg prijema, ja nisam i imao sam odlican prijem. Prskanje? Ako si preskocio zimsku zastitu redovno prati stanje, sa proljecem krenu i problemi. Pisano je svasta o tome, prelistaj temu.

swand

Član
Tu od
2 Lis 2018
Poruka
74
Ja sam kratio pretprosle jeseni kod sadnje, od 360 kom nije ih se primilo 8.
Srnjaci mi uništili 18 sadnica.
10 ih se osušilo u ljeto
Lp

Plemeniti

Dobro znana faca
Tu od
16 Pro 2008
Poruka
1,728
Jesenas sam posadio lijesku i pročitao sam da se prvih godinu ili dvije ne treba ništa orezivati i prskati. Je li to istina ili sam ipak trebao sadnice skratiti na neku određenu dužinu?

Postoji vise vrsta sadnica prema starosti, tvoje su jednogodisnje, dvogodisnje ili visegodisnje?
Postoji i nesto sto se zove uzgojni oblik te se prema njemu radi forma, tvoje ce biti?
Bez konkretnih saznanja jedino bi te vidoviti Milan mogao tocno savjetovati,,,

Ako Bog da ja u ponedjeljak zavrsavam sa sadnjom dva nova hektara,,,

19753 19754 19755

Plemeniti

Dobro znana faca
Tu od
16 Pro 2008
Poruka
1,728
Tnx, sadnice iz vlastitog uzgoja,,,
Drugo to je prskanje bakrom na meni svojstven nacin.
Pokazalo se kao najjeftinije, najekoloskije, najbrze i najucinkovitije.
Radi se o jednoj cijevi za odvod te cepu za istu,,,
Da je malo deblja nebi skodilo,,,

Posljednje uređivanje:

Najnoviji postovi

Na vrh