• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

uzgoj puževa

zgzac

Dobro znana faca
Tu od
3 Kol 2012
Poruka
2,737
Maloprije sam puno toga napisal i pojma nemem zakaj nije prošlo i ne nalazi se ovdje na forumu !!??
Uglavnom - AKO IŠTA MOŽETE NAPRAVITI SAMI - ONDA TO NAPRAVITE !!!
BJEŠTE OD PREPRODAVAČA, KOJEKAVIH FIRMI, UGOVORA SA NJIMA, JER ZAKOPAT ĆE VAS ŽIVE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Nema osobno iskustva, Bogu hvala, ali znam neke ljude koji su propali onog trena kada su potpisivali ugovore.....

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Potpuno si u pravu.Evo,već sam više puta navela,moja kćer radi u jednom trgovaćkom lancu u upravi.Sve što proizvedemo mogli bismo prodati njima.Dakako da bismo bili u prednosti pred drugima koji plasiraju robu njima,ali ne želimo.Proizvodimo onoliko koliko sami možemo na slobodnom tržištu prodati,a višak zemljišta smo dali u najam.

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
7,065
Potpuno si u pravu.Evo,već sam više puta navela,moja kćer radi u jednom trgovaćkom lancu u upravi.Sve što proizvedemo mogli bismo prodati njima.Dakako da bismo bili u prednosti pred drugima koji plasiraju robu njima,ali ne želimo.Proizvodimo onoliko koliko sami možemo na slobodnom tržištu prodati,a višak zemljišta smo dali u najam.

ja na višku posijao lucernu i đoram za konjski gnoj...
na godinu još smanjujem...ali financijski efekat se ne mijenja!
:finga:

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
ja na višku posijao lucernu i đoram za konjski gnoj...
na godinu još smanjujem...ali financijski efekat se ne mijenja!
:finga:

Tako je,a sada,pošto su nas moderatori prosvijetlili i objasnili što znači ovo:finga:,svim otkupljivačima,organizarorima proizvodnje(puževa,ljekovitog bilja,činčila,nojeva i slično,Todoričima,Drkima,Jambima,Vrnijima i slično):finga::finga::finga:.Tako.(za one koji nisu pratili raspravu se moderatorima,:finga:iliti ovaj znak znači da nekome pokazuješ srednji prst iliti mu kažeš j,,i se,mene nećeš guliti i živjeti na mojoj muci.

zgzac

Dobro znana faca
Tu od
3 Kol 2012
Poruka
2,737
TAKO JE !!!!!
I svi bi tako trebali napraviti !! MI MORAMO STVORITI POTRAŽNJU ZA NAŠIM, A NE DA NAS " oni " UCJENJUJU !!!!
" oni " NAS TREBAJU VIŠE NEGO MI NJIH !!!!

CAPO ZG

Član
Tu od
20 Kol 2013
Poruka
357
do osvježio ovu temu jeli imam kakvik novosti što se ti posla s uzgojem puževe ipak smo sad u eu možda je lakše sad plasirati proizvod

BioBela

Član
Tu od
11 Kol 2013
Poruka
63
nisam ništa ćuo ali me zanima jako

Ja sam radio u poduzeću (namjerno mu ne spominjem ime) koje je prvo počelo sa uzgojem puževa u HR - propalo za dvije godine sve. Onda su oni iz Osijeka nekaj prčkali oko toga - isto puklo. Dal sad netko to radi, ne znam. U svakom slučaju sam jako skeptičan.:(wait):

maxvel

Novi član
Tu od
30 Pro 2013
Poruka
13
evo forumasi ako vas zanima ja sam prije koju godinu bio zainteresiran pa imam neke podatke pa da ih podijelim sa vama

Poštovani,

za osnivanje farme puževa potrebno je sljedeće:

Najprije zemljište, minimalne površine od 2.000 m2 , koje ne mora biti u vlasništvu, može biti i ugovor o korištenju ili zakupu. Svaka veća površina dolazi u obzir i zavisi od financijskih mogućnosti budućeg farmera.

Prilikom izbora zemljišta treba voditi računa da zemljište mora biti bez drveća ili voćaka, čista površina, dobro osunčana, nadmorske visine do maksimalno 1.000 m , mada je najbolje da ta visina bude do 700- 800 m .

Nagib zemljišta može biti, ali samo onaj koji trpi strojnu obradu. Za farmersku proizvodnju puževa dobra su ona zemljišta koja su korištena za poljoprivrednu proizvodnju: pšenice, kukuruza, suncokreta, povrća i dr. Ne mogu se koristiti zemljišta koja su močvarna, plavna ili zabarena, jer bi voda koja se dugo zadržava ugušila puževe. Ne može se koristiti ni zemljište koje je čist pijesak, šljunak, kamen ili glina od koje se pravi cigla.

Prilikom izbora zemljišta treba voditi računa da postoji mogućnost navodnjavanja. Za uspješnu farmersku proizvodnju puževa potrebno je u ljetnim mjesecima navodnjavati i to vodom koja pada odozgo, pomoću prskalica ili mikroraspršivača. Voda može biti sa izvora, bunara, potoka, bare, jezera ili vodovoda, samo ne smije biti zagađena. Za farmu puževa vrste Helix aspersa treba manje vode nego za druge vrste puževa. U ljetnim mjesecima za farmu veličine 2.000 m2 dovoljno je 1,5 m3 vode dnevno. Vrsta Helix aspersa dobro podnosi hladnu vodu sa većih dubina.

IZRADA PROJEKTA ZA FARMU

Za izradu projekta potrebno je dostaviti kopiju plana parcele i skicu farme sa točnim dimenzijama.

Za analizu zemlje potrebno je dostaviti uzorak zemlje koji se uzima na sljedeći način :
- za farmu površine 2000 m2 potrebno je dostaviti jedan uzorak zemlje koji se uzima sa sredine parcele sa dubine od 20 cm u količini od 0.5 kg .
- za farmu površine 3000, 4000 i 5000 m2 potrebno je dostaviti dva uzorka zemlje koji se uzimaju na sljedeći način: površinu predviđenu za farmu podijeliti na dva jednaka djela i sa svake polovine, sa sredine uzeti po jedan uzorak sa dubine od 20 cm , u količini od 0.5 kg po uzorku.
- Za farmu površine od 6000 m2 do 10000 m2 potrebna su tri uzorka zemlje. Uzorci se uzimaju na sljedeći način: površina predviđena za farmu dijeli se na tri jednaka dijela i sa svake trećine, sa sredine uzeti po jedan uzorak, sa dubine od 20 cm , u količini od 0.5 kg po uzorku.

PRIHODI

Prosječna količina puževa koja može da se proizvede na farmi je 1 kg/m2 ograđene površine farme.
U prvoj godini proizvodnje nema berbe, jer nema puževa koji su spremni za prodaju.
Prva berba počinje od druge godine proizvodnje i to 50-70% od pune berbe.
Od treće godine farma ulazi u pun režim i berba je 100 %-tna.

Cijena suhog pročišćenog puža Helix aspersa na tržištu se kreće od 3 – 5 /kg.

Da biste utvrdili da li je vaš teren pogodan za uzgoj puževa, treba provjeriti da li upravo na vašoj parceli ima puževa s kućicom u prirodi. Ukoliko je upravo vaša parcela prirodno stanište puža, znači da i potencijalno uzgajalište može tamo uspjeti.
Uvjeti za odabir parcele:
· Da na njoj ima puževa s kućicom u prirodi (na 2000 m2 min 15/20 puževa)
· Da bude ocjedita, tj. da nema zadržavanja vode
· Da u udaljenosti na 50 m nema kultura koje se kemijski tretiraju, jer u protivnom nećete moći dobiti Uvjerenje od Županijskog veterinarskog inspektora
· Da bude čista, raskrčena i bez stabala
· Da bude što pravilnijeg oblika (idealno za 2000 m2 je 40x50 m), te je poželjno da duža os parcele bude usmjerena istok-zapad

S obzirom da niste naveli koliku farmu želite u privitku se nalazi okvirna investicija za podizanje farme puževa veličine 2000 m2.
Od nas kupujete helitex mreže, sjeme i matično leglo puževa.

zgzac

Dobro znana faca
Tu od
3 Kol 2012
Poruka
2,737
Kada sam, 80-ih godina, htio ucí u kooperaciju sa tadasnjom firmom, Voce export - import, dobivao sam od njih sav repromaterijal, od sadnica, gnojiva, strucnog savjeta i pomoci pa cak i mehanizaciju, odustao sam zahvaljujuci tadasnjem direktoru, gos. Ivici Gazi !!
Dakle, od mene se trazilo samo zemlja i rad ...
Danasnje kooperacije su, eto takve da vas ogule do kostiju pa nemam sto reci osim - " sretno " svima koji ulaze u to . . .

BioBela

Član
Tu od
11 Kol 2013
Poruka
63
Što je to MATIČNO LEGLO PUŽEVA ??? - kako se dobije i čime garantirate njegovu kvalitetu. Mislim da je pitanje smisleno s obzirom na cijenu istog!

sanjin

Član
Tu od
22 Stu 2013
Poruka
610
Što je to MATIČNO LEGLO PUŽEVA ??? - kako se dobije i čime garantirate njegovu kvalitetu. Mislim da je pitanje smisleno s obzirom na cijenu istog!
Ija sam se prije nekog vremena raspitivao o uzgoju puževa jer ima više načina uzgoja puževa,navodno italijani ugajaju i u plastenicima. Uglavnom matično leglo su odrasle spolno zrele jedinke,puževi su dvospolci,trebalo bi ih kupiti od nekog ko ih uzgaja zbog papira. U biti,najbolji bi bili puževi sa tvog područja jer su naviknuti na lokalnu klimu i bolesti.Za skupljanje puzeva iz tvog okoliša može se tražiti dozvola od veterinarske uprave i nešto od općine.

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Kako ti je palo na pamet uzgajati puževe?
Ja znam jednog tu iz susjednog sela koji se bavio uzgojem - neznam kako je sada,ima li ih još,ali nije mu bilo lako - hodao je na moje parcele brati lišće kupusnjača nakon što smo porezali - mučio se tako par godina.Jeli nešto prodao - neznam, baš ga budem pitala kada se sretnemo.

farmervg

Aktivni član
Tu od
7 Lip 2010
Poruka
1,421
Kako ti je palo na pamet uzgajati puževe?
Ja znam jednog tu iz susjednog sela koji se bavio uzgojem - neznam kako je sada,ima li ih još,ali nije mu bilo lako - hodao je na moje parcele brati lišće kupusnjača nakon što smo porezali - mučio se tako par godina.Jeli nešto prodao - neznam, baš ga budem pitala kada se sretnemo.

evo ti prilike stavi puževe u plastenik pa ti budu oni obrezali povrće a na kraju prodaš i puževe dupla zarada

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Da samo znaš koliko ih potamanim i koliko jutara zbog nijh ustajem u pola pet kada se goste.Bome se nekada osjećam ko karitas ili ko da sam otvorila besplatni restoran.:mur:

farmervg

Aktivni član
Tu od
7 Lip 2010
Poruka
1,421
Neznam jesi probala jesti puževe ali ove sa kučicom prava delikatesa sa jajima samo da ih ima ko napraviti prava stvar...

ajkula

Dobro znana faca
Tu od
1 Lip 2011
Poruka
3,192
nažalost jedan moj poznanik si propucao glavu i nije mi pokazao princip pripreme,ali prvo i osnovno kada uhvatiš puža,sa njim u kipuću vodu nekih 5 min da humano ugine i ispadne iz kućice,poslje ide isto priprema sa malo začina,samo sam zaboravio što ide kao najbolji prilog,joj kada se sjetim koliko smo kao klinci prošli kilometara i zaradili ogrebotina dok smo ih sakupljali

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Dečki,ako očete puževe jesti,ja ću si dati truda i nabrati ih - evo - matere mi.Ali,jesti ih neću - nema šanse - mislim da bi mi se želudac okrenuo.Huh.

Najnoviji postovi

Na vrh